kisalfold.hu videó

2024.08.09. 15:14

Elefántok Világnapja - Tanzániában fúr kutat a győri Xantus János Állatkert alapítványa - fotók, videó

Kíváncsian ballagtak a színes gyerekrajzokkal borított dobozokhoz a győri Xantus János Állatkert elefántjai. A zoo táboros gyerekek együtt dolgoztak azon, hogy szépen kidíszítsék az Elefántok Világnapja alkalmából összeállított ebédet rejtő dobozokat.

Dániel Viktória

A hatalmas állatok bámulatos ügyességgel nyitották fel a dobozokat, hogy almát, körtét és egyéb roppanós finomságokat csemegézhessenek.

Különleges ebéd az Elefántok Világnapja alkalmából a győri állatoknak. Rokonaiknak Afrikában fúr kutat az állatkert alapítványa.
Különleges ebéd az Elefántok Világnapja alkalmából a győri állatoknak. Rokonaiknak Afrikában fúr kutat az állatkert alapítványa.
Fotó: Molcsányi Máté

Ingergazdag környezet

– A világnap idén, augusztus 12, idén hétfőre esik ezért előrehoztuk a megünneplését, hogy a lehető legtöbb látogató lehessen a részese – mondta el Tóth Zoltán az állatkert kommunikációs és marketing munkatársa. – Az ilyen alkalmak lehetőséget biztosítanak arra, hogy a látogatók közelebb kerülhessenek az állatokhoz, aktívabban figyelhessék meg őket, ezzel még jobban ráirányítva a figyelmet a fajta megóvására. Emellett pedig az állatoknak is ingerekben gazdagabb környezetet biztosíthatunk.

Kútfúrás Tanzániában

A világnap alkalmából bemutatták az állatkert alapítványának legújabb projektjét. Közel két éves gondos előkészítést követően a napokban megkezdődtek a fúrások Tanzániában a Mkomazi Nmezeti Parkban. A helyi törzs nyelvén mkomazi azt jelenti „nincs víz”, a félsivatagost térségben megtalálható Tanzánia mind az öt nagyvada: az orrszarvú, az elefánt, a párduc, az oroszlán, és a kafferbivaly.

A tervezett 150 méteres mélységet egy hét alatt érik el a munkások

 A 3500 négyzetkilométeres rezervátumban közel 3 ezer elefánt él. A száraz évszakban azonban az állatok nem találnak vizet a nemzeti park területén, így a közeli falvakban próbálnak inni. Ez sok konfliktust okoz a lakosság és a vadállatok közt. A Xantus Alapítvány 3 éve dolgozik a térségben, hogy a falvak túlélési lehetőségeit javítsa és egyidejűleg megóvja a térség páratlan állatvilágát. Számos előkészület után, elkezdődött a fúrás, amivel egy új kutat alakítanak ki a nemzeti park területén. A tervezett 150 méteres mélységet egy hét alatt érik el a munkások, az ezt követő három hétben pedig az állandó ivóhely kialakítása zajlik majd, szivattyúk napelemek és a rendszert védő villanypásztor hálózat kialakítása.

Néhány hete szintén örömteli találkozásban volt részük az elefántokat épp egy éve történt, hogy az egyik elefántbika elájult és csak a győri tűzoltók segítségével tudott felkelni. Az évfordulóra emlékezve a lánglovagok ismét ellátogattak az állatkertbe. 

Az Elefántok világnapjára szervezett programok szombaton is folytatódnak
11:00- 12:30 Nyitott ház – Elefántház látogatás
12:30 Elefánt tréning + elefánt etetés
12:40 Elefánt fürdő
14:00- 15:30 Nyitott ház – Elefántház látogatás
15:45 Elefántok uzsonnája az elefántházban
16:30 Elefánt tréning

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában