Egy saját rezervátumot szeretnének

2024.07.01. 14:01

Füles és Patrik útnak indul Ásotthalomról a szamarak megmentéséért Győr-Moson-Sopron a cél

A szamarak megmentéséért indul útnak Koszonits Patrik és Füles. Ásotthalomról közel 400 kilométert szeretnének együtt gyalogolni egy nemes célért: egy szamár rezervátum létrehozásáért. Az országot átszelő kaland Győr-Moson-Sopron vármegyében ér majd véget.

Dániel Viktória

Koszonits Patrik Fülessel(bal) és Fannival (jobb) . A tervek szerint július közepén indulnak a 400 kilométeres útra, hogy felhívják a figyelmet a szamarak megmentésére.

A 19 éves Koszonits Patrik Mosonmagyaróváron született majd Csornán tanult gazdának, de akkor még nem a szerepelt tervei közt, hogy egy farmon éljen. Először szülei költöztek Ásotthalomra, fél évvel később Patrik is a szomszéd tanyára költözött. Ekkor kezdődött rajongása a szamarakért.

Koszonits Patrik Fülessel(bal) és Fannival (jobb) . A tervek szerint július közepén indulnak a 400 kilométeres útra, hogy felhívják a figyelmet a szamarak megmentésére.
Koszonits Patrik Fülessel(bal) és Fannival (jobb) . A tervek szerint július közepén indulnak a 400 kilométeres útra, hogy felhívják a figyelmet a szamarak megmentésére.

Miért különlegesek a szamarak?

– A szüleimtől kaptam egy csacsi lányt Fannit. Azonnal barátok lettünk. A szamarak sokkal intelligensebbek és ragaszkodóbbak, mint a legtöbben gondolják. Szerettem volna valamit tenni ezekért a különleges állatokért. Régebben több szamár farm szervezet is volt, de mostanra mind bezárt. Szeretnék egy saját rezervátumot létrehozni, később pedig olyan programokat szervezni, amik során az emberek jobban megismerkedhetnek a szamarakkal. Ehhez próbálom felvenni a kapcsolatot a régebben működő farmok vezetőivel, munkatársaival, hogy több tudást szerezzek a működésükről és a szükséges feltételekről.

Patrik hozzátette, ezek még mind csak tervek, most elő körben a túrára fókuszál.

Szamár egészség

– Fannival kezdtük a felkészülést, de néhány napja észrevettem egy dudort a lábán. Azonnal megnézte az állatorvos, aki azt mondta nincsen gond. Számomra Fanni egészsége az első, ezért úgy döntöttem nem kockáztatok. Ekkor került hozzám Füles, a 15 éves kanca. Fülesnek kocsihúzó tapasztalata is van így nem lesz számára szokatlan, hogy hosszasan kell sétálni. A patáit azonban rendbe kell tenni, holnap jön is hozzá egy kovács.

Patrik kezdetben Fannival tervezett útnak indulni, de egy dudort fedezett fel a lábán. Mivel a csacsi lány egészsége az első gazdája számára új  társat keresett a hosszú útra.
Patrik kezdetben Fannival tervezett útnak indulni, de egy dudort fedezett fel a lábán. Mivel a csacsi lány egészsége az első gazdája számára új  társat keresett a hosszú útra.

Próba út és zajtréning

Patrik elmondta kis pihenő után Fülessel elmennek a közeli bivaly rezervátumba, ahol egy hosszú fa hídon próbálják ki, hogy a csacsi át mer-e menni.

– Ha ezen átjön az utunk során előforduló többi híddal se lesz probléma. Ha nem tetszik neki, akkor kicsit módosítjuk az útvonalat. Igyekszem elnyerni a bizalmát és kölcsönös kapcsolatot kialakítani vele. Az utunk nagy része a Kék Túra útvonalán és kisebb mellékutakon vezet majd, de azt is gyakorolni fogjuk, hogy Füles ne riadjon meg a különböző járművektől vagy más állatoktól. A felkészülés során többféle hámot is kipróbálunk, hogy melyik a legkényelmesebb a számára.

A tervek szerint Patrik és Füles még július 4-én indulnak a 400 kilométeres útra. A tervek szerint napi 20 kilométert fognak megtenni. A vállalkozás kapcsán már többen jelezték, hogy szállással, sátorhellyel segítik a kalandor párost. Patrik a felkészülésről folyamatosan tudósít Facebook és Tiktok oldalán, melynek neve a Shrek című mozifilm híres idézetéből vett „Ott vagyunk már?”.

Füles első találkozása a hosszú híddal:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában