Nem az országról kapta nevét

2024.07.09. 12:30

Az oroszkrémtorta eredete Győrhöz köthető - Oroszy Sándor készítette el először az ikonikus édességet

Kevesen tudják, hogy az oroszkrémtorta eredete és az orosz nemzet között nincs összefüggés, azt egy Győrből elszármazott cukrász készítette először, Oroszy Sándor, akinek a nevét kapta az édesség. A győri vonalra újabb bizonyítékként előkerült egy céges fejléc 1918-ból, eszerint a győri Alexy György nagyapjának beszállítója volt a híres cukrász.

Gyurina Zsolt

Alexy György régi győri család leszármazottja. Jelenleg a győri vásárcsarnokban gombaszakértő, korábban a Gerbeaud híres budapesti cukrászdában dolgozott, séfhelyettesként, jelenleg Rédén él, kertjének különleges terményeit árusítja: most elmesélte nekünk az oroszkrémtorta eredetét.

Az oroszkrémtorta eredete - erről mesél a győri Alexy György.
Fotó: Molcsányi Máté

- Makacsul tartja magát legenda, miszerint az oroszkrémtortának köze van az orosz nemzethez, holott ez nem igaz: ezt az édességet Oroszy Sándor, Győrből elszármazott cukrászmester sütötte, aki nagyapám győri kereskedésének a beszállítója volt.  Az oroszkrémtorta eredete illetve a feltaláló kötődik Győrhöz, erről nemrégiben találtam meg egy fejléces papírt, 1918. december 30-as dátummal

 - fejtette ki lapunknak Alexy György.

Alexy Gézának fűszer- csemege- ásványvíz kereskedése volt Győrben a XX. század elején. A levélpapír alapján tudjuk, hogy Oroszy a torta megalkotáskor már Pécsen működött, majd később Budapestre tette át a székhelyét. Oroszy Sándor a századfordulón élt. Nagyapámnak a Kazinczy utcában, a 17-es szám alatt működött az üzlete. Ott ma is áll egy sárga színű ház, rajta a felirat most is megvan: AG. A házat dédapám építette valamikor, a II. világháború kezdetéig fűszer-, csemege- és ásványvíz kereskedésként működött. Az Alexy-családnak több ingatlanja is volt a belvárosban, így a mostani Bergmann-ház és az azzal szemben lévő, de a Baross utcában is volt többek között.

Az oroszkrémtorta eredete

Vértesi Tamás, a Régi Győr Facebook-oldal szerkesztője érdeklődésünkre mindehhez hozzáfűzte, hogy Oroszy Frigyes 1863-tól kávéházat működtett Győrött a Bécsi kapu téren. 1873-ban adta át Auer Jánosnak. Fia, Oroszy Sándor 1861-ben született, a család 1875 környékén költözhetett el Győrből. A tortatörténelem szerint Sándor már nem Győrben élt híres műve feltalálásakor. Oroszy nagyon kreatív ember volt, több sütemény is a nevéhez fűződött. A köztudatban az általa készített torta már oroszkrémtortaként került be, a feltaláló cukrász nevéről elhagyva az y-t.

Krémes, habos piskóta - Tojás, kandírozott gyümölcs is kell az oroszkrémtortába. Fotó: Illusztráció

Az alaprecepthez hasonló, főzött krémmel kent, habos, piskóta alapú torták már a 17 század óta hódítottak Európában. Oroszy Sándor feltételezhetően először 1930 körül készítette el a krémes desszertet. Az édesség receptje akár tájegységenként, településként eltérő lehet az alapját adó piskótalapok száma, a krém ízesítése, sőt, a kandírozott gyümölcsök is tetszés szerint variálhatók. Alexy György ehhez még azt tette hozzá, hogy a legtöbben nem a hagyományos recept alapján készítik az oroszkrém-tortát, ugyanis Sand felvert tésztából kellene készíteni, gőzölt felvert masszából, rumos sziruppal belocsolva. Piskóta, tojás, kandírozott gyümölcs is kell bele, narancslé becukrozva és kockára vágva, ezt töltik bele a tésztába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában