2024.06.02. 15:17
Szőke András volt a házigazda az aktív juniálison Kisbodakon - fotók
„Dunáljunk még!” – ezzel a szlogennel várták a Szigetköz Natúrpark hagyománnyá vált nyárnyitó családi napjára Kisbodakra az érdeklődőket, akiket vásár, családi és sportos programok fogadtak, s az esemény házigazdája Szőke András volt. A hagyományos kemencékben sorra sültek a kisbodaki finomságok, a langallók.
Fotó: Kerekes István
Szőke András volt a házigazdája a harmadszor megszervezett Szigetköz Natúrpark Aktív Családi Juniálisnak Kisbodakon. A napot a Szigetközi Szatyor vásár nyitotta: Balogh Zoltán, a Szigetköz Szatyor Alapítvány kurátora szerint ezúttal több mint húsz kézműves érkezett a településre. A nyár is sűrű: kéthetente lesznek további vásárok a térségben.
A legkisebbeket Gyerekplacc várta kézműveskedéssel, lufihajtogatással, buborékpartival, buborékfocival, állatsimogatóval, és a Dodó Vadfarm állatai is "bemutatkoztak". Klemencz Henrik szervező arról számolt be, hogy hat turnusban mintegy kétszázan próbálhatták ki a kenuzást, köztük azok a kerékpárosok is, akik Győrből érkeztek két keréken.
Kisbodaki Juniális
Fotók: Kerekes IstvánA rendezvény megnyitóján Timár Gábor kisbodaki polgármester köszöntötte az egybegyűlteket vendéglátóként. Hangsúlyozta: eleinte kétkedve fogadta, hogy egy zsákfalu jó helyszín-e egy ilyen rendezvényhez. De már az első sikere meggyőzte, a tavalyi még jobban sikerült és reményeit fejezte ki, hogy a továbbiakban is Kisbodak adhat helyet a programnak.
Dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnökeként és főszervezőként az összefogást emelte ki: több mint tíz szigetközi településről csatlakoztak be a szervezésbe, a program lebonyolításába. Kiemelte azt is, hogy mindebből több korosztály is kivette részét.
– Hagyományt teremtettünk, és ezt a rendezvényt szeretnénk folytatni – tette még hozzá.
A rendezvényen Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy fontos, hogy minden település tudjon olyan rendezvényt megálmodni, mellyel hagyományt teremt, és látogatókat vonz. A jelen program csodás természeti környezetben a helyi identitást is erősíti.
Az aktív programok mellett finomságokkal is készültek: a halászlé mellett langallóval, kürtőskaláccsal, lángossal.