kisalfold.hu videó

2024.06.27. 20:42

Szent László ünnepe – Koszorúzás, és közös belvárosi körmenet Győrben a lovagkirály hermájával - fotók, videó

Szent László király emlékét a megyeszékhelyen nem csupán a bazilikában látható herma őrzi. Mint minden évben, csütörtökön is ünnepi szentmisével és körmenettel tisztelegtek a középkori lovagi eszményt megtestesítő uralkodó emlékére.

Ollári Gergely

Délután a Káptalandombon megkoszorúzták Szent László király szobrát, a Nagyboldogasszony-Székesegyházban pedig ünnepi szentmise várta a híveket.

Fotó: Csapó Balázs

Délután a Káptalandombon megkoszorúzták Szent László király szobrát, a Nagyboldogasszony-Székesegyházban pedig ünnepi szentmise várta a híveket, melyet Michael Wallace Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa celebrált.

A város, az 1763-as földrengés óta minden év június 27-én kiemelkedő egyházi eseménynek ad otthont, ennek egyik leglátványosabb része, ahol az Egyházmegye és a hívek közös körmenettel tisztelegnek Szent László előtt. A mai körmenethez is több százan csatlakoztak a belvárosban.

A Szent László Napoknak vasárnapig ad otthont a megyeszékhely, ami pénteken este 8 órától felvonulással indul. Az Aranypartról indulva, a Kossuth hídon át, a Bécsikapu térig menetelő látványos fáklyás felvonulást kísérhetik végig az érdeklődők.

A tavalyi helyszíntől eltérően, idén a Rónay Jácint úton, valamint a Kossuth híd környékén sorakozik fel a díszes, lovagkori menet. A gyalogosok, lovasok és kísérő állatok szombaton 11 órakor indulnak el, átszelve a belvárost, visszaérkezve az Aranypartra, hogy megkezdjék a hétvégi hagyományőrző fesztivált. A lovagkort számos legenda és misztérium övezi. Bár a sárkányok létezéséről hivatalos források nincsenek, ezek a mitikus lények fontos részét alkották a korabeli világképnek. Ebbe a misztikus világba is betekinthetünk, professzionális szakemberek segítségével készíthetnek sárkányt a résztvevők. Ezeket a sárkányokat – a megfelelő időjárási körülmények esetében – egy bemutató keretében csodálhatja meg minden fesztiválozó.

Az előző évektől eltérően a programok nem érnek véget az esti lovas tüzes show-val. A fesztivál tematikájába illeszkedő esti szabadtéri mozi várja az érdeklődőket. Este 22:30-tól a Mennyei Királyság c. filmet tekinthetik meg. A vasárnapi programban gyerekelőadásokkal, hagyományőrző bemutatókkal várjuk a kikapcsolódni vágyókat. A kézműves pavilonok a fesztivál mindkét napján nyitva tartanak, akárcsak a helyszínre telepített fajátékok, a labirintus, valamint az óriás ügyességi akadálypálya.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában