Zöldár 2013

2024.06.28. 13:34

Közel 50 csapat, több mint 300 futó indult Győrből a 10. árvízi emlékfutáson - Fotók, videó

Tizedik alkalommal rendezte meg a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred a több mint tíz évvel ezelőtti események előtt tisztelgő „Zöldár 2013 – Összefogás” Emlékfutást. A csapatversenyen, mint eddig minden évben a Kisalföld is indult.

Schuller Vivien Csenge

Fotó: Csapó Balázs

2013 júniusában minden idők legnagyobb árhullámával kellett szembenézni a Duna magyarországi felső szakaszán. Több, mint kétezer katona küzdött a természeti elemekkel heteken át, együttműködve a vízügyi szakemberekkel, a katasztrófavédőkkel, a rendőrökkel, valamint az otthonaikat féltő önkéntesekkel. A nehéz körülmények között közösen hozott emberfeletti erőfeszítések eredményeként végül sikerült a medrében tartani a Mosoni-Dunát és a Rábát anélkül, hogy egyetlen települést is elöntött volna a víz.

árvíz emlékfutás győr
A 2013-as árvízi védekezés résztvevői előtt tisztelgő emlékfutás rajtjánál idén közel ötven, hét fős csapat sorakozott fel, de indult olyan is, aki csak egyedül futotta le a kijelölt távot. 
Fotó: Csapó Balázs


A futás – melynek fővédnöke Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat egykori, az MH Légierő Parancsnokság jelenlegi parancsnoka –,  délelőtt tíz órakor rajtolt el Győrből, az Aranypart 2. területéről, a Mosoni-Duna töltésének tövéből. A szervezetekből, illetve az érintett szigetközi falvak lakosaiból álló 7 fős csapatok a közel 30 kilométeres távot váltófutás jelleggel, részben a szigetközi kerékpárút, részben a megújult Mosoni-Duna töltésének igénybevételével teljesítették.

Az eseményre nemcsak az érintett szigetközi falvak, megyei társszervek (katasztrófavédelem, rendőrkapitányságok) és civilek (kormányhivatal, vízügy), valamint oktatási intézmények kaptak meghívást, hanem a Magyar Honvédség valamennyi alakulata, amely 2013-ban érintett volt az árvízi védekezésben. A számos szakmai kihívás és a mindennapokat sokrétűen kitöltő feladatok ellenére sokan elfogadták a meghívást, számos helyőrségből érkeztek résztvevők.

– Idén közel ötven, hét fős csapat nevezett, de indult olyan is, aki csak egyedül, az élmény kedvéért futotta le a kijelölt távot. Az volt a célunk, hogy mindenki együtt fusson, aki ebben a 2013-as árvízi védekezésben részt vett. Ez nem verseny, bár sportolunk, és olyankor hajt minket a küzdőszellem. A lényeg az, hogy mint tíz éve az árvíz elleni védekezésnél, most is érvényesüljön az összefogás. Mi nyújtjuk a közösséget, az együttlétet, illetve a táv befejezése után egy tál babgulyással és pogácsával várjuk a futókat. Az emlékfutást ünnepséggel zárjuk, valamint minden résztvevőnek emlékérmet adunk át – osztotta meg lapunkkal Matyi Tibor Mihály ezredes, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában