kisalfold.hu podcast

2024.03.28. 07:05

Palackba zárt sikerek - Berlinben bizonyítottak a soproni borok

Huszadik alkalommal rendezték meg a Berliner Wine Trophy téli borkóstolást, amelyről a Soproni Borvidék öt borásza tíz arany és egy ezüst minősítéssel tért haza. A megmérettetésről és az eredményekről Bónis Péter, Taschner Kurt, Orosz Csaba és Varga Tamás közösen számoltak be.

Varga Henrietta

A Soproni Borvidék borai nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Képünkön: Bónis Péter, Orosz Csaba, Varga Tamás és Taschner Kurt István Fotó: Máthé Daniella

A nemzetközi versenyen neves szakértők választják ki a világ legjobb borait, melynek nagyságát mutatja, hogy ez alkalommal, több mint 8000 mintát neveztek, amit 200 borbíráló 10 napig kóstolt.

Hallgassa meg!

- Általában a nyári szezonban szoktunk részt venni, hiszen addigra jóval több borunk elkészül, most viszont úgy döntöttünk, hogy a téli kóstolón mérettetjük meg magunkat, főleg azokkal a borokkal, amelyeket a visszajelzések alapján a legjobbnak tartottunk a pincészetekben- kezdte Bónis Péter, a Bónis-Reitter Borászat tulajdonosa.

- Ha az ember nem csak a saját borait kóstolgatja, hanem másét is, akkor kialakul az a fajta ízlésvilág, ami megmutatja, hogy egy adott bor nyerhet-e egy borversenyben - tette hozzá Taschner Kurt István, a Taschner Bor- és Pezsgőház tulajdonosa. - A lényeg, hogy a gazda össze tudja hasonlítani a saját borát más pincészetek nedűivel, így el tudja helyezni a sajátját. Ha ez megvan, a versenyre küldött bor kiválasztása is könnyen megy - mondta.

Külföldön leginkább a magyar, nekünk pedig mindenképpen a soproni fajtákkal érdemes megpróbálkozni

- fűzte hozzá Varga Tamás, a Steigler pincészet borásza. - Bár a bírálók vakon kóstolnak, az ítészek érzik, hogy melyek azok az őshonos fajták, amelyekkel egy külföldi benevez és az értékelésnél inkább azokat részesítik előnyben. Az viszont, hogy az adott versenyen melyik bor lesz aranyérmes sok mindentől függ - tette hozzá.

- Öt fős bizottságok vannak, akik az értékelésnél csak a bor kategóriáját - száraz fehér vagy édes vörös - és évjáratát ismerik. Egy 100 pontos rendszer alapján pontoznak, úgy, hogy a legmagasabb és legalacsonyabb pontszámot kiveszik az átlagból, és a többit átlagolják, így felállítva a végső sorrendet - osztotta meg lapunkkal a pontozás alapjait Orosz Csaba, a Stubenvoll pince tulajdonosa . - Az objektív eredmények miatt egy nap azonban "csak" harminc-negyven bort lehet reálisan végigkóstolni, nem véletlenül tartott tíz napig Berlinben - egészítette ki Taschner Kurt István.

- Mivel ez tényleg a világ egyik legnagyobb borversenye, a tíz arany és egy ezüst minősítés mindenképpen csodálatos eredmény nem csak a Soproni Borvidéknek, hanem nekünk borászoknak is. Egyfajta visszaigazolása annak, hogy jól végezzük a dolgunkat - mondták.

Mindezek mellett pedig az a fontos üzenete van, hogy a magyar borok nemzetközi szinten is megállják a helyüket

- zárta a beszélgetést Varga Tamás.

Nyertes borok

Garger Imre: Kékfrankos válogatás 2019 arany, Merlot válogatás 2019 arany, Stubenvoll pince: Kékfrankos 2021 arany, SPRN rosé 2023 arany, Taschner Bor- és Pezsgőház: Chardonnay pezsgő 2020 arany, Irsai Olivér 2023 ezüst Steigler pince: Pinot noir 2021 arany, Kékfrankos 2021 arany, Cabernet franc 2021 arany, Bónis-Reitter Borászat: Zenit 2023 arany, Vad virág 2021 arany. A díjazott tételeket április 5-én, egy vezetett borkóstoló keretein belül kóstolhatják meg az érdeklődők a Vinodom Közösségi Vinotékában, a borászok vezetésével. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet. Facebook esemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában