kisalfold.hu videó

2024.04.27. 16:17

Kiállítással emlékeznek a Pannonhalmi Főapátság román kori templomának újjáépíttetőjére - Videó, sok-sok fotó

A Bazilika800 emlékévben a templom újjáépíttetőjének személyét, működését, döntéseit állítja a figyelem középpontjába, és munkásságának eredményeit tekinti át történeti dokumentumok, tárgyi emlékek alapján a tárlat. Uros apát és műve kiállításának megnyitóját szombaton tartották Pannonhalmán a Főapátságban.

Schuller Vivien Csenge

Az Uros apát és műve című időszaki kiállítás a főapátságban mutatja be e rendkívüli személyiségnek, az Árpád-kor legismertebb magyar főpapjának életútját, szervező tevékenységét, utazásait, útikönyvének ismert állomáshelyeit. 

800 éve újíttatta fel és szenteltette újra a Pannonhalmi Főapátság templomát Uros apát
800 éve újíttatta fel és szenteltette újra a Pannonhalmi Főapátság templomát Uros apát. Rá emlékeznek a kiállítással.
Fotó: Tölgyesi Norbert

A tárlat egyebek mellett olyan egyedülálló kincseket mutat be, mint Uros eredeti, korabeli pecsétnyomója, vagy azok a segítségkérő levelek, amelyeket a tatárjárás idején küldött a pápának. Ez utóbbiakat az olaszországi Sienából kapta kölcsönbe a kiállítás idejére a Főapátság.

Az eseményt Donato Ogliari, a római Falakon kívüli Szent Pál-apátság apátjának szentmiséje nyitotta meg a Szent Márton-bazilikában. Köszöntőt mondott Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát. A kiállítást Maróth Miklós akadémikus nyitotta meg, Takács Imre művészettörténész és Szovák Kornél történész mutatta be a látogatóknak. 

A főapátság ünnepe

Az ingyenes kiállítás 2024. november 11-ig látogatható a Főmonostori Kiállítótérben a Bazilika800 emlékév keretében.

Bazilika800 – az Ünnep éve

A magyar középkor egyik legépebb állapotban megőrzött építészeti emléke a pannonhalmi bencés apátság harmadik temploma, amelynek építését Uros apát kezdeményezte a monostor általános megújításának részeként. Ma is áll az 1224-re befejezett – idén felszentelésének 800. évfordulóját ünneplő – templom keleti szentélye, alatta masszív bordás boltozattal fedett kriptával, a hajó pillérei és boltozatainak többsége, valamint monostor felé néző, díszes déli portálja, részben még a temetőbe nyíló, északi kapuja is. Ez a mű a középkori magyar építészettörténet meghatározó értéke.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában