Halloween 2023

2023.11.01. 09:23

Éjszakai borzongás - A titokzatos vörösbarátok visszatértek Győrújbarátra és Sokorópátkára - XXL-galéria

Sokorópátkán és Győrújbaráton egykoron titokzatos fények imbolyogtak az október végi sötét estéken. Most régi, szinte elfeledett legendák elevenedtek meg új köntösben. Évről évre egyre többen vesznek részt a vörös barátok nyomába eredő kísértetjárásban a Győr közeli településen.

Barki Andrea

A mondakörben olyan elemek vannak, mint rejtett kincsek, befalazott alagutak Csupa misztikus dolog, amivel fel lehet kelteni az emberek érdeklődését. Az ötlet bejött, ma már nem csak a Győrújbaráton élők vesznek részt a titokzatos éji túrákon, hanem idegenforgalmi eseménnyé is vált.

Fotó: Huszar Gabor

– Hét éve kezdtük el feléleszteni a vörösbarátok legendáját.Művelődésszervezőként Sokorópátkán egy olyan lehetőséget kerestem, ami jellemző a településre és alkalmas közösségépítésre – idézte fel a kezdeteteket Vass-Odor Melinda. – A helyi legendákat kutatva találkoztam össze dr. Vehrer Adélnéprajzkutató munkájával és rögtön arra gondoltam, ebből lehetne egy jó programot felépíteni, deaz is fontos volt, hogy egy már kihalóban lévő legendát tovább éltessünk a köztudatban.

Az is kiderült, hogy nem csak Sokorópátkán, hanem több környező településen is jelen voltak, köztük lakóhelyemen, Győrújbaráton is. Ezért azt gondoltuk, hogy létre kellene hozni egy szövetséget, ami összefogja ezeket a településeket. Így jött létre a Vörös Barátok Településeinek Hagyományőrző Szövetsége, amibe Sokorópátka, Győrújbarát, Bakonyszentlászló összefogásával, de természetesenmég több település is tudna hozzákapcsolódni. A legendához programokat kapcsoltunk. Nem akartunk egy idegen kultúrából érkező hagyományhoz, a halloweenhez kapcsolódni, hiszen vannak nekünk saját borzongani való történeteink. Azért október végén szervezzük ezeket a túrákat, mert a templomos lovagok rendjét októberben számolták fel teljesen. Sokorópátkán a nőegylet az önkormányzattal közösen szervezi a kísértetjárta túrát a vörös barátok nyomában, Győrújbaráton az önkormányzat mellett az önkéntes tűzoltók a rendezvény fő szervezői, de nagyon sok egyesület, vállalkozó is bekapcsolódik.Úgy tűnik, hogy szépen haladunk a célunk felé. Éltetjük a legendát, miközben épül a közösség nem csak a szervezők, hanem a résztvevők között is – szögezte le Melinda.

Október 27-én este Sokorópátka Csókás részéről indult a túra, az erdei séta során a Harangozó hegy alatti tisztáson egy kis pikniket tartottak a nőegylet jóvoltából. Közben szellemeket lehetett gyűjteni, amiért a gyerekek cukorkát kapnak.A győrújbaráti túra az önkormányzattól indult kedd este és a település egy részén is végig haladt.Útba esett az Erzsébet utcai temető is, ahol a résztvevőket a vörösbarátok által elrabolt lányok lelkei várták. A Fenyves utcai játszótéren a Milites Christi lovagjai táboroztak, akik felidézték a keresztes lovagok életét. Közkívánatra az út során megjelentek a magyar népmesékben szereplő boszorkányok, javasasszonyok is.

A templomos lovagokhoz kötődő európai népköltészetből doktorált dr. Vehrer Adél néprajzkutató. – A templomos lovagokat Magyarországon vörös barátoknak nevezték. Már gyerekkoromban érdeklődtem a téma iránt, mert szülőföldemen, Sokorópátkán határában áll a Harangozó hegy, amiről mindenféle legendákat meséltek az idősek. Olyant is, hogy kincseket rejt a hegy gyomra és alagutak futnak benne. Felnőtt fejjel feltártam ennek hátterét.Rájöttem, hogy nyugat-európai országokban is megtalálható ez a mondakör. 2002-ben doktoráltam a témából és utána kezdett divatba jönni a templomos rend. Sok könyv, dokumentumfilm jelent meg a titkaikról, köztük az én könyvem is.A vörös barátok legendája bekerült a megyei értéktárba is, mert Sokoró környékén nagyon sok helyen ismert. Úgy tartják, hogy Győrújbarát neve is a vörös barátoktól ered – mesélte kérésünkre a kutató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában