2023.10.18. 09:14
Tekerj a Zöldbe! Hagyományos disznótor kerékpáros ínyenceknek
Október 28-án a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében, az „Aktív Magyarország” program támogatásával különleges program kínálkozik a győri hobbikerékpárosok számára. A „Tekerj a Zöldbe!” túrasorozat részeként rendezett esemény célállomása egy hamisítatlan falusi disznóvágás helyszíne lesz. A sokorópátkai túrára már várják a jelentkezőket.
A hagyományos disznóvágás, mint jó hangulatú közösségi program sajnos, már vidéken is egyre ritkább esemény. Pedig a hajnali kelés, a rákészülés izgalma, a disznó szakszerű feldolgozásának, a hurka- és kolbásztöltés műhelytitkai, a frissen sütött pecsenye illata, a folyamatos tréfálkozás mind-mind varázslatos kellékei egy igazi falusi disznóölésnek és -tornak.
Ma igazi kuriózum egy disznóvágás
- Következő túránk alkalmával egy hagyományos vidéki disznóvágásra látogatunk el Sokorópátkára - mondta Tömböly Tamás, a Hobbikerékpárosok Országos Klubjának elnöke, a túra főszervezője. – Egy városi embernek ritkán adatik meg, hogy részt vegyen egy „igazi” disznóölésen, illetve az azzal járó toron. Úgy gondolom, akik velünk tartanak erre a magyar népi hagyományokat is felelevenítő különleges túrára, nagyszerű élménnyel lesznek gazdagabbak.
A túra útvonala egyéb látványosságokat is tartogat a bicajosoknak, mivel a közben őszbe forduló időjárásnak köszönhetően a Sokorói-dombvidék ezer színét is megcsodálhatják.
A túra résztvevői reggel 5 óra 45 és 6 óra között találkoznak a győri Möbelix parkolójában. A 26 kilométeres táv megtétele után 7 óra 30 tájban érkeznek meg Sokorópátkára, a Sokoró Fogadóhoz, ahol pogácsával és bemelegítő pálinkával fogadják őket. Nyolc órakor hegedűszó kíséretében közelítik meg a disznóvágás pontos helyszínét.
Tökéletes körülmények, kiváló helyszín
A Sokoró Fogadó nem csupán ételeiről, szolgáltatásairól, de tanyájáról is híres. Népszerű lovardája, lovai mellett számos haszonállat található meg itt, amelyek nagyban hozzájárulnak a Fogadó konyhájának zavartalan működéséhez. Emellett rengeteg zöldségfélét, haszonnövényt is termesztenek, amelyek szintén megkönnyítik színvonalas önellátásukat. Mindezekről a túra résztvevői a program során maguk is meggyőződhetnek.
Fülétől a farkáig
A disznó feldolgozása szabadtéren, a Fogadó udvarán zajlik, ahol a böllérek a bringások aktív közreműködésére is számítanak. A túrázók így közreműködhetnek a pörzsölésben, a disznó mosásában és bontásában. (A munkálatokhoz kötényt és késeket helyben biztosítanak.)
10 órakor a megéhezett böllérsegédek friss májból, házi füstöltekből büféreggelit kapnak, majd ezt követően elleshetik a házilag nyújtott rétes készítésének fortélyait. Ezzel egyidőben segédkezhetnek a kolbásztöltés fontos műveleteiben.
A munkálkodókat fejedelmi ebéd is várja toroskáposztával, kemencében sült pecsenyével és házi savanyúsággal. A program délután ér véget, a túrázók négy órakor indulnak vissza Győrbe.
Figyelem! A programra érdemes kényelmes, nem túl kényes ruházatban érkezni. A sokorópátkai disznóvágásról további részletek tudhatók meg a kerékpáros közösségi oldalakon.