Kerékpározás

2023.10.07. 08:48

Tekerj A Zöldbe! Győr-Koroncó kerékpártúra

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében, az „Aktív Magyarország” program támogatásával október 1-jén reggel Győrből indult el egy hobbikerékpáros csoport a városszéli Decathlon áruház bringás napjára, majd a közeli Koroncó település értékeinek felfedezésére. A „Tekerj a Zöldbe!” túrasorozat újabb programjára több távolabbi településről is érkeztek hobbiciklisták.

Kisalföld.hu

A túrára indulók első csoportja szombat reggel 9 órakor találkozott a győri vidéki buszpályaudvar új Pedro Péksége előtt, ahol Tömböly Tamás túravezető a pékség ajándék pogácsáival várta őket. A Tekerj a Zöldbe! programján ezúttal Budapest, Tata, Tatabánya, Sopron és Ács bringásai is képviseltették magukat. És nem kellett csalatkozniuk, ezúttal sem volt lapos a program. A csapat első része a külvárosban található Decathlonba kerekezett, ahol csatlakozhattak hozzájuk a többiek. A 61 fősre duzzadt társaság együtt teljesítette a 42 kilométeres, izgalmas kalandot.

Decathlon Bringás Nap sok hasznos tanáccsal

A túrázók első állomása a Decathlon Bringás Napja volt, amelynek keretein belül ingyenes szerviz, és számos hasznos tanács várta a résztvevőket. Az áruházban szakemberek mutatták be a leghasznosabb kerékpáros felszereléseket, kiegészítőket, e-bike-okat, és adtak megszívlelendő bicajos tanácsokat. Ezen a napon számos bringás kelléket kínáltak akciós áron, így azokból kedvezménnyel lehetett vásárolni.

 

Irány Koroncó!

Délelőtt 11-kor a csapat Ménfőcsanakon keresztül indult tovább Koroncóra. A helyi szolgáltatóháznál Hantosné Mészáros Gabriella közművelődési referens fogadta szeretettel a bringásokat, és ismertette a település történetét, érdekességeit. A település felfedezésének első állomása a Szent Anna katolikus templom volt. A szakrális épület - amely a különböző építészeti stílusokat képvisel - történetét Venesz Jánosné Vali néni, a helyi kántor ismertette. A bicajosok ezután a templomi orgona hangjában is gyönyörködhettek, szintén Vali néni jóvoltából.

Történelmi idők és hőseik méltó emlékezete

A kerékpáros program résztvevői ezt követően a Hősi Parkot, és benne a Hősi Emlékművet keresték fel, amely egyszerre tiszteleg az 1848-as forradalom és szabadságharc, a Rákóczi-szabadságharc koroncói csatája, illetve a két világháború helybéli áldozatai előtt.

 

Tűzoltó kiképzés és a pálinkafőzés rejtelmei

Az ebédidő a nagyon lelkes, ám ugyanannyira éhes társaságot a szolgáltatóházba vezette, ahol ínycsiklandozó illatoktól kísérve ízletes borsóleves és csirkepaprikás galuskával fogadta őket. A glutén- és laktózérzékenyeknek sem volt okuk panaszra, nekik külön menüvel készültek a helyiek. A jobb emésztéshez Molnár Zsolt színművész irodalmi szemelvényei járultak hozzá.

Az ebéd utáni első állomás a Koroncói Önkéntes Tűzoltó Egyesület szertára volt, ahol Lang Gergő hivatásos tűzoltóparancsnok jóvoltából részletes kiképzésben részesülhettek a bicajosok. A valóban megkapó, a tűzeseteket, a szakszerű tűzoltást, mentést és a teljes tűzoltó felszerelést bemutató előadás végén sokan érezhették közelebb magukhoz ezt a szép és nemes hivatást. 

A koroncói Rézágyú Pálinkafőzdében azután folytatódhatott a technológiai szemle. Itt Molnár Róbert pálinkafőző mester mutatta be a főzde lelkét, a speciális, német gyártmányú lepárló készüléket. (A bringások már ebédnél megkóstolhatták az itt készült birs és körte főzeteket.) A túrázókat beavatták, milyen a pépesített, jó cefre, mire kell figyelni a főzésnél, azaz mindenre kiterjedő felvilágosítást kaphattak a hungarikumnak számító jó magyar pálinka születéséről.

Egyedülálló ritkaság a koroncói sárkápolna

Koroncó egyik legkülönlegesebb építménye a haraszti kápolna, vagy ahogy a helyiek nevezik: a „sárkápolna”. A hazánkban ma egyedülálló történelmi emlék a török hódoltságból maradt ránk. A kápolnát egy 2004-es táborozás alkalmával egy hitoktató irányításával gyerekkezek újították föl. Ekkor - akárcsak a török időkben - falait vesszősövénnyel borították, majd sárral tapasztottak. Így kelt megint életre a „paticsfalú” sárkápolna. A túrázók így ezt a Magyarországon egyedülálló történelmi emléket is megcsodálhatták.

 

A település másik látványos történelmi emléke a múzeumként funkcionáló Bognár vagy Nádas Kocsma. A nádfedeles épület előtt Molnár Zsolt Petőfi Sándor: Falu végén kurta kocsma című versét szavalta el, amellyel történelmi időket, nagyszerű hangulatot sikerült megidéznie.

Tekerés a zöldben

A település látnivalói után a bringások ténylegesen is a zöldbe vették az irányt. Kerekeztek egyet a Sokorói-Bakony-ér mindkét vadregényes partján, kiélvezve a nagyszerű őszi időjárást és a természet közelségét.

„Decathlon Túra Teljesítési Érem” a résztvevőknek  

A kerékpárosok négy óra tájban hagyták el a települést, és visszaútjuk során ismét útba ejtették a Decathlont. Itt ugyanis az áruház jóvoltából átvehették a napi teljesítményükért járó környezetbarát, fából készült „Decathlon Túrateljesítési Érmet”. A túra ugyan nem volt hosszú, sem megerőltető, ám a díjat valamennyi kerékpáros büszkén akasztotta a nyakába. Mindent összevetve a rekordszámú, hatvanegy fős bringás csapat valóban nagyszerű nappal, szép élményekkel lett gazdagabb, amelyről ezúttal egy kézzel fogható, szép emléktárgy is tanúskodhat.  

A túrázók fél 6 órakor értek Győr belvárosába, ahol a túravezető, Tömböly Tamás a vasútállomásra kísérte a távolabbról érkező hobbikerékpárosokat.

A Tekerj a Zöldbe túrasorozat következő programjairól a győri kerékpáros portálokon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában