Ballagás és anyák napja

2023.05.05. 09:24

Virágos ünnepek jönnek - Nagy lesz a forgalom a virágkötőknél Győr-Moson-Sopronban

A virágosoknak nehéz kihívás, a vásárló pénztárcájának viszont előny, hogy hazánkban egy hétvégére esik az anyák napja és a ballagás. Mivel a nemzetközi anyák napja csak a rá következő héten van, az import virág világpiaci ára még alacsonyabb, mint később lenne.

Bella Violetta

Sopronban is készülnek a nagy hajrára: lányos ballagási csokrok születnek Szántó Zsanett kezei között.

Fotó: Máthé Daniella

Jobban drágult, ami utazik

Némethné Régi Eszter, a győrszemerei Frézia virágbolt tulajdonosa éjszakába menően köti a csokrokat. Idén egyik lánya is ballag, ezért kénytelen volt határt szabni abban, mennyi megrendelést vállal el.

– A magyar termesztésű növények közül még nem minden áll rendelkezésre, a hideg időjárás miatt megcsúsztak a kertészetek. – mondja, de azért számol hazai gerberára, cimbídiumra, liliomra, és kálára. Ezekre kevésbé is hat az árnövekedés, mint az olyan sokat utazó különlegességekre, mint Hollandiából vagy akár Kolumbiából érkező flamingó, papagájvirág vagy a bambusz.

– A ballagási szalagnak ment fel az ára jelentősen, viszont szebbek is. Átlag öt-hatezet forintot szánnak ballagási csokorra, akinek gyermeke ballag akár tízezer forintot is.

Azt mondja települések közt is nagy különbségek vannak virág téren.– Nálam keresik a nyújtott, karrafekvő csokrokat, de tudom, hogy Győrben a kerek forma jobban megy. Ott szeretik az orgonát is, én itt nem tudnám eladni.

A győri virágboltokban sláger a virágdoboz, vagy táska – ilyet mutat Görgényi Gabriella.
Fotó: Csapó Balázs

Pénzt inkább borítékba

A pénzes csokor véleménye szerint kétélű dolog, nem csak azért, mert hivalkodásként hathat, hanem mert Eszter, ismer olyan virágkötőt, akit megbüntettek nemzeti érték rongálásáért, hiszen ez pont olyan, mintha pénzérméket furkálna át valaki. Azt javasolja, inkább borítékba kerüljön ha valaki szán pénzt is.

Anyák napjára nála jellemzően a cserepes virágokat keresik, mert tartósabb. – A kisgyerekek szeretnek olyat adni ami elfér a pici kézben: évelő szegfűt, dáliát, begóniát. Felnőttek olyan öt és tízezer forint közötti orchideát, flamingót, hortenziákat keresik.

Bár árérzékeny a magyar, azt mondja nem elsősorban az összeg vezeti a vásárlókat, hanem, hogy a pénzükért minőséget szeretnének kapni. –Ahogy szalámiból is szívesebben megveszik a márkást, ha az finomabb. Megbízható helyről hozunk minőségi virágot, szépen díszítve, kis kártyával, hiszen ez tesz különbbé bennünket a diszkont áruházakban kapható virágoktól. Csak azt adom el, amit én jó szívvel megvennék, és úgy csinálom, mintha a saját anyukámnak adnám.

Fiús és lányos költemények

Görgényi Gabriella, a győri Galaktika vezetője azt mondja, elsősorban az dönt a ballagási csokrok áráról, hogy kinek viszik. – Fiúnak zöld labdarózsa, flamingó, rózsa, vagy zöld és kék, vagy zöld-fehér kombináció fogy, illetve különböző trópusi virágok, mint a helikónia, protea kék delfínium. Lányoknak leginkább púder, pasztell, nude színeket használunk, akik kevésbé csajosak, azoknak vadvirágos, sárga, zöld, vagy lilás csokor lehet orgonával, hortenziával, labdarózsával. Legkeresettebb tapasztalata szerint a pünkösdi rózsa és a boglárka.

– A vevőink 90%-a vágott virágos csokrot, virágdobozt, vagy táskát keres, anyák napjára is, átlag tíz-tizenötezer forintos értékben. Nagymamák számára különösen is szeretik a szív alakú dobozt színes rezgőkkel, egyetlen szál virággal.

Széltépte cserepes

Szánthó Zsanett, a soproni Y virág tulajdonosa azt mondja, fiúknak szívesen visznek szerencse bambuszt, mert a következő vizsgákhoz némi szerencse nem árt. – Ballagásra hét-nyolcezer környékén költenek, anyák napi csokroknál az édesanyák és a nagymamák csokra között van különbség. Ha az édesapa veszi, akkor tíz-tizenötezer forint közötti csokrokat rendelnek, ha gyerekek akkor hatezer körül.

Azt mondja, a hazai cserepesek árán megérződik, hogy szeles időjárás volt, több fóliasátrat megtépázott. – Nagyiknak kisebb gyerekek egy-egy szál virágokat visznek, vagy cserepes virágokat. Nálunk 70%-ban vágott virágot visznek anyák napjára.

Aprólékosabban kidolgozott vegyes virágból készített kisebb csokrot ajánl azoknak, akiknek nincs ötlete mit szeret az, akinek szánják.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában