Oldtimerek csúcsformában

2023.05.13. 12:08

Két tucatnyi Moszkvics randevúzott a tényői atombunkernél - videó, XXL-galéria

Évtizedeket ugrottunk vissza az időben, sorra gurultak a Moszkvicsok jellegzetes hangjukkal végig Tényő utcáin. A huszonöt oldtimer Moszkvicsból álló konvoj gurult be szombat délelőtt Tényőre, ahol meglátogatták az egykori vezetési pontot, azaz az atombunkert.

Barki Andrea

Családi pillanatkép a tényői látogatásról. Fotók: Rákóczy Ádám

A Magyar Moszkvics Klub

A közösség közel 60 tagot és 30 autót számlál, minden évben két-három alkalommal országos találkozót is szerveznek. Ezeknek a találkozóknak a célja Magyarország történelmi és földrajzi hírességeinek, különlegességeinek megismerése, meglátogatása.

Az eddigi találkozók alkalmával nagyon sok helyszínre eljutottak, például jártak Szarvason, Békéscsabán, Szentendrén, Szálkán, Lillafüreden, Pannonhalmán, Gánton, Zircen, valamint Békésen, a Wenckheim kastélyban. Most immár negyedik alkalommal Győr-Moson-Sopron, Veszprém vármegyébe látogattak el a klubtagok.

Korábban meglátogatták a Radnóti Miklós emlékművét, a lébényi templomot, sétát tettek Győr belvárosában, kalandos utazást tettek a bősi vízerőműhöz, szép túrákon vettek részt a Bakonyban, megkoszorúzták Bánki Donát emlékművét Bakonybánkban. Ez alkalommal a Bakonyban található huszárokelőpusztai találkozót követően érkeztek az egykori tényői polgári védelmi bunkerhez.

Szerte az országból

A moszkvicsosok az ország minden részéről jöttek: Békésről, Szarvasról, Egerből, Szolnokról, Sopronból, Budapestről, Balaton-felvidékről, Hódmezővásárhelyről, Csákvárról, Jánoshalmáról és Karcagról is.

Az egyik legrégebbi Moszkvics, a konvoj élén haladó, hangjelzést is adó rendőrautó volt. A Moszkvics 407-es eredetileg is rendőrautóként kezdte pályafutását. A szériát az MZMA gyárban fényezték ilyenre a rendőrség igénye szerint. A szolgálat után a filmgyárban őrizték, ezt követően került jelenlegi tulajdonosához, Vinis Zsolthoz.

– A gépkocsi soha nem volt korábban magánkézben, így forgalomba sem helyezték. A kocsi belső kialakítását importmodellről mintáztuk, így került bele a világos színű kárpitozás, az időmérő óra és az ultra rövidhullámú telefon is – tájékoztatta az érdeklődőket a tulajdonos.

 

A tényői atombunker, azaz a vezetési pont

– A hidegháborús hangulat következtében és az egyre elszaporodó tömegpusztító fegyverek, valamint az 1962-es kubai rakétaválság miatti atomháború félelme miatt a hazai politikai és katonai vezetők eldöntötték, hogy minden hazai megyének építenek atom és vegyi támadás ellen biztos bunkert, az úgynevezett Megyei Vezetési Pontot.

Ezek a vezetési pontok azt szolgálták, hogy a megyeszékhelyen lévő vezetők a támadás előtt biztonságba kerülve tudják koordinálni a támadás utáni hátországot. Győr-Moson Sopron megyében a kedvező fekvése és a domborzati viszonyok miatt a választás Tényő településre esett. A bázist 1972-1974-ig építették, a tényői dombok közé. Az óvóhely besorolás szempontjából negyedosztályba tartozik, így nagyobb bomba lökéshullámait is kibírja. Jelenleg előzetes egyeztetés után látogatható – tájékoztatta a vendégeket Mecséri Szabolcs, a hely házigazdája.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában