2020.11.10. 13:05
A kisalfold.hu ajánlásával: Márton napra: magyar liba német módra
November 11-e a libavacsorák időszaka: Sven Klawunder 10 éve költözött Magyarországra, most Győrben él és dolgozik. Szabadidejében szívesen készít finom ételeket, legízletesebb receptjét olvasóinkkal is megosztja.
– Egy nagyon finom, gyümölcsös liba pecsenye receptet szoktam elkészíteni minden évben. Kicsit emlékeztet a téli, karácsonyi ízvilágra. Érdekesség, hogy nálunk Németországban a liba inkább karácsonyi fogás. Meglepődtem, amikor ideköltöztem és azt láttam, hogy itt inkább novemberben, Márton-napon esznek libasültet. Évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük ezt az ételt, akár egy ünnepi fogásként, vagy egy vasárnapi ebéd csúcspontjaként.
Márton-napi libacsoda
Hozzávalók 3 főre:
• 2 libacomb
• 1 libamell
• 1 hagyma
• 1 alma
Szósz hozzávalók:
• 1 fél alma
• 1/4 narancs
• 1 hagyma
• 1 répa
• fokhagyma
• 200 ml vörösbor
• 1 kanál méz
• 1 kanál fahéj
• 1 darab jó minőségű csokoládé
Elkészítés előtt gondosan mossuk meg a húsokat, a zöldségeket. Elkészítés előtt egy nappal érdemes szuvidálni a húsokat, ami annyit tesz, hogy egy légmentesen lezárt tasakban a zöldségekkel együtt vízfürdőbe tesszük és 80 fokos állandó hőmérsékleten tartva 8 órán át főzzük. (A szuvidálási eljárást még az 1970-es évek elején fejlesztették ki, azzal a céllal, hogy minimálisra csökkentsék a libamáj elkészítésénél bekövetkező zsugorodást.)
– Sütőben is épp olyan finoman és jól elkészíthető a hús, mint a szuvidáló gép segítségével – javasolta alkalmi szakácsként Sven Klawunder. – A sütőben közel 2-2,5 óra alatt 200 fokon süthetjük. Ha esetleg kisebb húsokat tudtunk venni, akkor 2 órás 180 fokos sütést javasolok.
Amikor kész vagyunk a sütéssel, nagyjából 30 perc kell még a sütőben, hogy a liba bőre ropogós legyen. Ezzel érjük el, hogy belül omlós, finom, kívül pedig ropogós.
– Ha a hús kész van, jöhet a szósz, ami mondhatni a legfontosabb. Ehhez a zacskóban található levet használhatjuk fel. Ezt főzzük össze a hagymával, almával, naranccsal és répával. Ebbe önthetjük a vörösbort is.
Ezt követően adjuk hozzá a szósz alapjához a fokhagymát, sót, borsot és legalább 20 percig főzzük együtt. Ha ez elkészült, egy botmixerrel turmixoljuk össze az alapanyagokat, ettől kapja meg az igazán krémes, szószos állagot. Amit végül mézzel, fahéjjal és egy kis csokoládéval bolondítunk meg.
Köretként vörös káposztát, és hagymás törtburgonyát tálalhatunk.