Úszás

2024.05.30. 12:15

Milák javuló formát mutat, pillangón ő a király (videó)

Száz méter pillangón aranyérmet nyert Milák Kristóf a Mare Nostrum nemzetközi úszóverseny-sorozat második, barcelonai állomásán. A Honvéd 24 éves klasszisa a 2022-es római Európa-bajnokság óta első alkalommal ugrott medencébe nemzetközi viadalon. A magyar úszó edzője, Virth Balázs szerint sok tanulság leszűrhető majd a csütörtöki 200 pillangó után, amely számban Milák a világcsúcstartó.

MW

A későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában 2024. április 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Egy év szünet után Milák Kristóf április közepén versenyzett újra, az olimpiai bajnok klasszis a Duna Arénában rendezett úszó országos bajnokságon tért vissza a hazai porondra – írta meg az Origo. Ami a külföldi megmérettetéseket illeti, a magyar úszó legutóbb húsz hónappal ezelőtt állt rajthoz nemzetközi versenyen, Milák Barcelonában tett pontot hosszú távolmaradásának időszakára, s rögtön egy aranyéremmel kezdett.

Ötven gyorson második lett

Az olimpiai bajnok Milák először az 50 méter gyors döntőjében volt érdekelt, ahol 22,25 másodperces idővel negyedik lett. Ebben a számban bő hónapja a Duna Arénában olimpiai szintet érő 21,89-es egyéni csúccsal nyert. Barcelonában a magyar úszó egy századdal maradt le az ezüstéremről, amely holtversenyben lett az olasz Alessandro Miressié és a holland Kenzo Simonsé – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A számot London olimpia bajnoka, Rio de Janeiro és Tokió ezüstérmese, a 33 éves francia Florent Manaudou nyerte éppen Milák áprilisi idejével. A szám másik magyarja, Szabó Szebasztián 22,33 másodperccel holtversenyben hatodik lett.

Ezt követően Milák a 100 méter pillangó fináléjában volt érdekelt volt, s mint a szám ötkarikás ezüstérmese, nem is okozott csalódást a második versenyén.

Javuló forma

A 2022-ben 100 méteren világbajnoki címet nyerő Milák 50,95 másodperces idővel győzött a 100 méter pillangó fináléjában. Az aranyéremnél is fontosabb, hogy Milák ezzel beállította saját, 2021-es versenyrekordját, s az áprilisi országos bajnokságon győztes idejéből öt századot faragott. Mindez arra utal, hogy a klasszis hiába hagyott ki az országos bajnokság óta is sok edzést sajtóhírek szerint, a formája javult, ami biztató a két hónap múlva esedékes párizsi olimpiára nézve.

A csütörtöki 200 pillangóra vagyok igazán kíváncsi. A szerdai 100 technikailag úgy nézett ki, mint a 200, meglátjuk, mit mutat Kristóf a fő számában. Fontos nekünk ez a verseny és a hétvégi monacói, mert ebből látjuk, mit kell még tennünk az Európa-bajnokságig. Az meg azért lesz fontos, mert ott hosszú idő után háromszor kell egy-egy számot leúsznia Kristófnak, és a belgrádi tapasztalatokból tudunk tovább építkezni Párizsig

nyilatkozta Virth Balázs edző

Férfi 100 méter háton a jelenleg olimpiai indulónak tekinthető – második a hazai szintesek rangsorában – Jászó Ádám negyedikként csapott célba (54,86), míg a 200-on Tokióban ötödik és a hosszabb távon most Párizsra készülő Telegdy Ádám nyolcadik lett (55,96). Női 200 méter pillangón Sebestyén Dalma 2:10.39 perccel negyedik helyen végzett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában