Győr és környéke

2016.12.10. 09:14

Vasárnap érkeznek Győrbe a bencés templom harangjai, amelyeket Ferenc pápa megáldott - fotók

Címkék#Győr

Vasárnap érkezik Győrbe a Széchenyi téri Loyolai Szent Ignác bencés templom hat új harangja, amelyeket Ferenc pápa megáldott Rómában a december 7-i audiencia keretében.

December 11-én, vasárnap 15.30 perckor [namelink name="Borkai Zsolt"] polgármester fogadja az érkező hat új harangot a Városháza előtti téren a közgyűlés tagjaival, majd ünnepélyes menetben kísérik a feldíszített lovasszekereken utazó harangokat a Széchenyi térre az Aradi Vértanúk útja, Zechmeister utca, Kármeliták temploma, Kazinczy utca útvonalon.


A menet idejére a Szent István út, Aradi Vértanúk útja és Zechmeister utca útszakaszokon forgalomkorlátozás lesz.


A harangokat Sárai-Szabó Kelemen OSB, a győri bencés Perjelség perjele, a templom igazgatója várja a bencés szerzetesközösséggel a templom előtt a Széchenyi téren.

Vasárnap érkeznek Győrbe a bencés templom harangjai




A megérkezésüket követően a harangok egy hétig közszemlére kerülnek a felszentelésig.


A harangok szentelése december 18-án 11 órakor kezdődik, a szentelők Dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát, Dr. Veres András győri püspök, az MKPK elnöke, valamint Fazakas Márton csornai premontrei apát lesznek.


 A harangok első együttes megszólalása Krisztus születésének örömünnepét  hirdeti meg Karácsony éjszakáján az éjféli szentmise előtt.


A harangok a visszatérés alkalmából december 25-én a 8.00, 9.30 és 19.00 órai, valamint 26-án a 8.00 és 9.30 órai szentmisék kezdete előtt is együtt szólalnak majd meg.


Sárai-Szabó Kelemen atya elmondta, hogy az idén 375 éves templom harangjai a győri önkormányzat, helyi vállalkozások, a győri bencés perjelség, bencés öregdiákok, a templom hívei és győri polgárok adománya révén 37 millió forintból, az 1599-ben alapított innsbrucki Grassmayr Harangöntödében készültek el.


A hat új harangot október 28-án öntötték, méretüket és eredeti hangképüket a fennmaradt harangszék, nyelvek és jármok méretei, valamint levéltári források alapján rekonstruálták.


A templom négy harangját az I. Világháború alatt, 1916-ban lefoglalták és beolvasztották. Csak az 1744-ben, Bécsben öntött 3,3 tonnás Szent Ignác-harang maradt meg, amelyet azonban repedés miatt 1853-ban Kőszegen újraöntöttek.


Az új harangok közül a Szent Mór-harang súlya 1900 kilogramm, a Szent Mihály-harangé 780 kilogramm, a Szent Ignác-harangé 560 kilogramm, a Szent Márton-harangé 230 kilogramm, a Szent Maurus-harangé 170 kilogramm, a Szent Placidus-harangé pedig 100 kilogramm.


Az új harangokkal együtt a győri bencés templom csatlakozik Magyarország legtöbb haranggal rendelkező templomaihoz, a Mátyás-templomhoz és a Kalocsai Főszékesegyházhoz.


A Loyolai Szent Ignác bencés templom a mai Magyarország legkorábbi barokk stílusban épült temploma, amelyet a jezsuiták építtettek 1634 és 1641 között. 1802-ben került a templom a bencés rendhez, miután 1773-ban Mária Terézia elrendelte a jezsuita rend feloszlatását.


A Széchenyi téri rendi épületegyüttesben ma gimnázium, diákotthon, bolt, kórus és patika működik.

 

Készül a harangok Stradivarija




 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!