Győr és környéke

2016.02.15. 12:57

Látványtervek: ilyen lesz a győri Bécsi kapu tér

A történelmi belváros egyik legszebb pontján még a héten elkezdőnek a munkálatok.

D. Pusztai Andrea

A Bécsi kapu térrel együtt felújítja a város a Sarkantyú közt, a Szabadsajtó utcát, a Sarló közt és az Aradi Vértanúk útját is – hangzott el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón hétfőn délelőtt. 


Fekete Dávid győri alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő és Prédl Antal, a Győri Útkezelő Szervezet vezetője a látványterveket is bemutatta.

Látványtervek: ilyen lesz a győri Bécsi kapu tér



Mint elhangzott: a nagyszabású közmű- és útfelújítás, átépítés még a héten megkezdődik, a teljes befejezés 2017 végéig várható. A munkálatok első ütemére az önkormányzat idei költségvetés-tervezete szerint 900 millió forint áll majd rendelkezésre.


A Bécsi kapu tér és a környező utcák természetes – esztétikus, igényes és időtálló – kőburkolatot kapnak. A Sarkantyú közben, a Szabadsajtó utcában, a Sarló közben és az Aradi vértanúk útján félbefűrészelt nagykockaköveket raknak le, míg a Bécsi kapu teret a Dunakapu téren is megtalálható barna-sárga-szürke árnyalatokat tartalmazó gránit burkolattal látják el. A Bécsi kapu térre sugaras és körvonalas kombinációjú mintázatot terveznek, amely antracit szürke színével jól látható lesz a halványabb barnás-sárgás-szürkés burkolatban.


A téren megújul a köz-és díszvilágítás, valamint az egykori Vaskakas Étterem előtti terület. A tervezett lépcsősor mellett egy kisebb szökőkút is helyet kap.

Galéria kép




A burkolat felújítás mintegy 5000 négyzetméter felületet érint, amely 3000 négyzetméter bontott és újjáépített építőanyag mozgatását jelenti.

Ezzel kezdődik a munka

Előbb a Pannon-Víz fog neki a rekonstrukciónak a Szabadsajtó utcában és a Bécsi kapu téren. A Győrszol az Aradi Vértanúk útja – Bécsi kapu tér – Rába kettős híd nyomvonalán cseréli ki a hőtáv vezetéket a fűtési szezon végétől, azaz májustól. Ahol nem történik közműfelújítás, ott még ebben a hónapban elkezdődik az útfelújítási munka, a tervek szerint az első helyszín a Sarkantyú köz lesz.  


Az átépítés, felújítás egész évben tartani fog. A zárt zónán belüli autós közlekedést fokozatosan korlátozzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!