Igazi ki-ki mérkőzésre számít

2024.06.22. 20:28

Rossi: eddig nulla pontot szereztünk, nincs más alternatíva, csak a győzelem

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya igazi ki-ki mérkőzésre számít vasárnap a skótok ellen a németországi Európa-bajnokság A csoportjának utolsó fordulójában.

MW

Marco Rossi szerint nincs alternatíva, csak a győzelem

Forrás: AFP

Fotó: ANGELOS TZORTZINIS

Két meccsen nulla pontot szereztünk, ezek után nincs más alternatíva, csak a győzelem. Ez egy ki-ki meccs lesz, amelyen mindkét csapatra ugyanolyan nyomás nehezedik. Nekik és nekünk is kell a három pont, egy cipőben járunk. Ha megvan, azzal továbbjuthatunk, de ha mégsem, akkor is úgy távozunk, hogy három pontot bezsebeltünk 

– mondta az MTI érdeklődésére szombati sajtótájékoztatóján a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető.

Hungary v Switzerland: Group A - UEFA EURO 2024
Varga Barnabás a Svájc elleni mérkőzésen
Fotó: Hesham Elsherif / Forrás: AFP

Az 59 éves tréner közölte, fizikálisan rendben van az együttese, de az utolsó pillanatig várnak az értékelésekkel, hogy ki milyen állapotban van. Hozzátette, kifogásokat nem keres, mert az ellenfélnek ugyanúgy ez lesz a harmadik összecsapása. A csapatkapitány Szoboszlai Dominik miatt pedig nem aggódik, az elmúlt három napban elsősorban a regenerációjára koncentráltak. 

Másik újságírói kérdésre elárulta, hogy az Eb előtti utolsó felkészülési mérkőzésen megsérült Styles Callum már négy napja együtt edz a társaival, így készen áll a játékra. A kezdőcsapatot illetően pedig úgy fogalmazott, lesz néhány változtatás, viszont ezt most nem a rossz játék, hanem a csapat frissítése indokolja.

Skócia mindig agresszív futballt játszik, az első két meccsen is ezt próbálta. Az első, németek elleni találkozót nehéz értékelni, mert korán tíz emberre fogyatkozott a szigetországi együttes, ami rémálom bármelyik csapat számára ilyen erős riválissal szemben. Ismerjük a skótok küzdőszellemét, amit megmutattak Svájc ellen, még ha volt is szerencséjük

– beszélt a soron következő ellenfélről Rossi, aki a legveszélyesebb játékosok között John McGinnt és Scott McTominayt említette.

Az előző fordulót követően a játékvezetőt kritizáló Rossi a bíráskodást illetően azt az elvárást fogalmazta meg, hogy a következetesség jellemezze, mert a németek elleni 2-0-s vereség alkalmával a holland Danny Makkelie nem így járt el.

„Nem keresek kifogásokat, hogy nem fújta be az első gól előtti szabálytalanságot, anélkül is nyertek volna a németek, akik rúgtak még egy gólt. Nem ez volt a döntő. De a videobíró korában nem kell hogy számítson, melyik csapat mennyire erős, ugyanolyan védelmet kell jelentsen Georgia és Magyarország, vagy mint Németország és Olaszország számára”

– mondta Rossi.

Szalai: a nyomást egészségesen kell kezelni

Szalai Attila szerint nagy nyomás nehezedik a magyar labdarúgó-válogatottra a skótok elleni utolsó, sorsdöntő Európa-bajnoki csoportmérkőzés előtt, de ezt egészségesen kell kezelniük a játékosoknak.

„Az elmúlt időszak sikerességével talán mi tettük magasra a lécet. Szeretnénk megszerezni a három pontot, mert akkor jobban teljesítettünk, mint az előző Eb-n, amikor kettővel búcsúztunk. Ezt a nyomást egészségesen kell kezelni, pozitív motivációvá átalakítani és ezt extra energiaként kivinni a pályára” – fogalmazott a szombati sajtótájékoztatón a Hoffenheim védője.

SZALAI Attila
Szalai Attila, a csapat szálláshelyén a németországi Weiler-Simmerbergben
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Szalai szerint senki sem szeret veszíteni, a 14 mérkőzésből álló veretlenségi sorozat nagy siker volt, önbizalomtól duzzadva lépett pályára a nemzeti együttes, ami nyilván megcsappant a kontinensviadalon elszenvedett két vereség hatására, de átbeszélték, mi tette őket erőssé, és visszamentek az alapokhoz.

„Skóciának erős csapata van, játékosai rengeteget dolgoznak labda nélkül is. Védekezésük kompakt, elsősorban kontrákból és előreívelésekből tudnak veszélyt okozni” – jellemezte a szigetországi riválist a 26 éves futballista, aki nem akart kiemelni senkit a skótok közül mondván csapatként készülnek rájuk.

A nyitóforduló után a kezdőcsapatból kikerült játékos úgy érzi, nehéz év van mögötte, miután előbb a Hoffenheimnél, majd a Freiburgnál is kiszorult a kezdőből, de büszke arra, hogy ennek ellenére itt lehet az Eb-n, és ha újra bizalmat kap, igyekszik azt meghálálni. Hozzátette, a helyzete nem változtatott az önbizalmán és a magabiztosságán.

„Fizikálisan jó állapotban vagyunk, ezt mérésekkel és vizsgálatokkal nagyon profi szakmai csapat felügyeli, amely erre nagyon odafigyel” - mondta Szalai, aki megjegyezte, lassan a válogatott sérültjei is felépülnek.

Botka Endre arról beszélt, hogy az előző négy meccsen sok gólt kaptak, ami korábban nem volt rájuk jellemző.

„A 14 veretlenül megvívott meccs nagyobb elvárást fogalmazott meg bennünk is, de látjuk azt, hogy az előző két találkozó nem ennek megfelelően sikerült. Ilyenkor vissza kell menni az alapokhoz. Ha megszerezzük a három pontot, akkor még lesz esélyünk a továbbjutásra, de meccs közben nem szabad az eredményen gondolkodni, egyszerűen csak nyerni kell, utána lehet számolgatni” - jelentette ki a Ferencváros védője.

A kispesti nevelésű futballista saját bevallása szerint minden nap úgy készül, hogy kezdő lehessen.

A csaknem 55 ezer néző befogadására alkalmas stuttgarti MHP Arénában az argentin Facundo Tello sípjelére vasárnap 21 órakor kezdődik a magyar-skót összecsapás, melyet az M4 Sport, a Kossuth Rádió és a Nemzeti Sportrádió élőben közvetít.

A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:
Gulácsi - Botka, Orbán, Dárdai - Fiola, Styles, Nagy Á., Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában