Csak a győzelem adhat reményt

2024.06.22. 10:13

A magyar és a skót válogatottnak az Eb-n lesz az első egymás elleni tétmeccse

Nem mondhatni, hogy a magyar és a skót válogatott lépten-nyomon összefutna egymással, vasárnap mindössze tizedszer csap össze a két csapat. Eddig minden mérkőzésük a felkészülést szolgálta, most, az Európa-bajnokságon lesz az első tétmeccsük.

MW

Egy skót szurkoló dudán játszik

Forrás: AFP

Fotó: JAVIER SORIANO

Marco Rossi csapata őszinte meccset játszhat vasárnap Skócia ellen, hiszen mindkét félnek csakis a győzelem adhat reményt a továbbjutásra. A skótok szoknyát hordanak, sört vedelnek és elképesztően szurkolnak Németországban, a sérülésektől tizedelt csapatuk pedig taktikailag is izgalmas kihívás elé állíthatja a magyarokat az Eb élet-halál mérkőzésén.

A skót vezetőedző, Steve Clarke és a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi
Fotó: Fabrice COFFRINI/Attila KISBENEDEK / Forrás: AFP

Gulácsi tudja, hogyan kell tizenegyest védeni a skótok ellen

Az első skót–magyar találkozóra viszonylag későn, 1938. december 7-én került sor Glasgow-ban, az Ibrox Park Stadionban, és Dietz Károly szövetségi kapitány együttese 3-1-es vereséget szenvedett, a szépítő gólt már 3-0-nál Sárosi György szerezte tizenegyesből – emlékeztet a Magyar Nemzet. 

A következő alkalomra csaknem napra pontosan tizenhat évet kellett várni, 1954. december 8-án ugyancsak Glasgow-ban, de most a Hampden Parkban 123 ezer (!) néző figyelte, ahogy az akkor már világbajnoki ezüstérmes magyar válogatott Bozsik József, Hidegkuti Nándor, Sándor Károly és Kocsis Sándor góljaival legyőzte 4-2-re a hazai kedvenceket.

Fotó: magyarfurball.hu

Erről a mérkőzésről nemcsak a meccsjegy maradt meg, hanem néma összefoglaló is készült:

Magyarország és Skócia utolsó találkozóját a Groupama Arénában mindössze tízezren figyelték. A skótok 1-0-ra megnyerték azt a meccset, amelyen a mostani, az Európa-bajnokságon részt vevő keretből Gulácsi Péter, Fiola Attila és Kleinheisler László is pályára lépett 2018. március 27-én. A vereség lehetett volna nagyobb is, ám Gulácsi Péter kivédte Charlie Mulgrew tizenegyesét.

A skót válogatott Európa-szerte irigyelt szurkolói csoportosulása a Tartan Army

Az 1998-as világbajnokságon a BBC például azt írta a Tartan Armyról, hogy az egész torna egyik fénypontját jelentették. Már a színes megjelenésük magával ragadja az embert, a nevükben is benne van a „tartan”, amit mi skót kockás mintaként ismerhetünk, ilyenből készül a kilt, a tradicionális, térdig érő férfi skót szoknya. A Tartan Army büszke tagjai pedig ebben járják Németország utcáit.

Scotland v Switzerland - UEFA Euro 2024
Skót szurkolók
Fotó: - / Forrás: AFP

A szoknya mellett a sör a másik nélkülözhetetlen kellékük, és persze ott, ahol alkohol folyik, olykor az indulatok is elszabadulhatnak, de a skótok rendkívül barátságosak. Akármelyiküket szólították le a lap munkatársai, kedélyesen válaszoltak, amikor pedig megtudták, hogy magyarok vagyunk, megöleltek és jót kívántak Marco Rossi csapatának – persze csak ellenük ne legyen jó napja, tették hozzá.

Mi skótok vagyunk, mi mindig remélünk. Többet, mint ami a realitás, de ha remény nincs, akkor semmi sincs

– fogalmazott lapunknak egy idősebb skót szoknyás férfi Münchenben, aki szépen összefoglalta, mi jellemzi őket.

Skócia ugyanis még sosem jutott tovább egyetlen világversenyen sem a csoportkörből: 

a világbajnokságokon nyolcból nyolcszor, az Eb-ken háromból háromszor ért véget az útjuk a csoportmeccsek után. 

Ennek ellenére a drukkerei olyan lelkesek, mint talán egyetlen másik nemzetéi sem. Amikor a németek elleni nyitómeccsen a házigazdák 4-0-s vezetésénél a Tartan Army rákezdett a Flower of Scotland szívfacsaró dallamára, a lelátón mindenki egy kicsit skót akart lenni. Ők a reményt tényleg soha nem adják fel.

Sérüléshullám sújtja az Eb-n a skótokat

Egészen komoly sérüléshullám sújtotta Clark együttesét, a fontos játékosok közül Lewis Ferguson (Bologna), Nathan Patterson (Everton) és Aaron Hickey (Brentford) el sem utazhatott az Eb-re, az átok pedig Németországban is folytatódott, Kieran Tierney Svájc ellen sérült meg, ő sem játszhat a magyarok ellen. Ő abszolút húzóembere a skót válogatottnak, a Real Sociedad védőjének kiesése nagy érvágás.

Scotland v Switzerland - UEFA EURO 2024
Sérülés a Skócia–Svájc mérkőzésen 
Fotó: Andrzej Iwanczuk / Forrás: AFP

Tierney mellett a Liverpool balhátvédje, Andy Robertson, az átmenetekben erős John McGinn (Aston Villa), Billy Gilmour (Brighton) és a Manchester United sokoldalú középpályása, Scott McTominay számítanak a skótok legfontosabb futballistáinak. 

Skócia reaktív futballt játszik, a kontrákra és a pontrúgásokra épít, így vélhetően másfajta meccs vár a mienkre, mint a labdabirtoklást szerető Svájc és Németország ellen. Ez pedig nem biztos, hogy ízlik majd Marco Rossi csapatának. Könnyű meccsre mindenesetre ezúttal sem számíthatunk.

Európa-bajnokság, A csoport, 3. forduló:
Vasárnap: Skócia–Magyarország 21.00

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában