Kell a bravúr

2024.06.19. 08:44

A németek ellen pontszerzésre van szükség, hogy saját kezében maradjon a magyar válogatott sorsa

A Svájctól elszenvedett 3–1-es vereséget követően a magyar labdarúgó-válogatottnak szerdán a házigazda németek ellen bravúros pontszerzésre van szüksége ahhoz, hogy teljesen a saját kezében maradjon a sorsa az Európa-bajnokságon.

MW

Sallai Roland (j) és Szoboszlai Dominik

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A nyitómeccs kudarca azért sodorta felettébb nehéz helyzetbe a nemzeti együttest, mert nulla ponttal várja a legnehezebbnek ígérkező csoportmérkőzését, márpedig ha nem sikerül legalább döntetlent elérni a hazai közönség által támogatott és a skótok felett aratott 5–1-es diadallal rajtoló Nationalelf ellen, akkor – szinte biztosan – már csak a harmadik hely megszerzése lehet elérhető. Ezen a négyes második fordulójának későbbi meccse változtathat, amennyiben Skócia felülmúlná az esélyesebb Svájcot, mert akkor még a második vereség ellenére is lenne esély a biztos nyolcaddöntőt érő második pozícióra.

20240618__MI_359
Szoboszlai Dominik pályabejáráson Stuttgartban
Fotó: Mirkó István / Forrás: Magyar Nemzet

Lang kikerül a kezdőcsapatból

A 24 csapatos rendszerben, amelyben a négy legjobb harmadik is 16 közé kerül, a négy pont tekinthető vízválasztónak, azaz a döntetlen rendkívül sokat érhet a későbbiekben, mert a zárókörben akkor a skótok felülmúlásával biztosan nyolcaddöntős lenne Marco Rossi szövetségi kapitány együttese. 

Újabb vereség esetén viszont még a szigetországiak legyőzése sem jelentene automatikus továbbjutást, akár napokig izgulhatna a válogatott, hogy a gólkülönbsége elég jó lesz-e, miközben a közvetlen riválisok pontosan tudnák, milyen eredményre vagy éppen milyen arányú győzelemre van szükségük.

Lang Ádám szerint megbeszélték a svájci meccs után a hibákat, és mindenki tudja, mit kell játszaniuk. A válogatott védő elárulta, szeretnének egy ki-ki meccset játszani a németekkel, valamint az is, hogy ő nem lesz kezdő a házigazdák ellen szerdán. 

Lang mellett - akit már a svájciak elleni meccs félidejében le kellett cserélni - minden bizonnyal nem lesz bevethető a németek ellen sem Loic Nego és Balogh Botond sem. A Parma védője el tudná látni a jobboldali belső védő feladatát, de így minden bizonnyal Fiola Attila kerül majd Lang helyére, aki szintén rengeteget volt sérült, és akkor Fiola helyét vehetné át a szélen Bolla Bendegúz, aki az Izrael elleni felkészülési meccsen remekül játszott, az első csoportmeccsen pedig csere volt – írja az Origo.

Csak ekkor van esélyünk a németek ellen

Az első forduló alapján Németország nemcsak a mérkőzés esélyese, hanem a torna egyik nagy favoritja is. Amíg az ellenfél csúcsformát mutatva önbizalomnövelő győzelmet könyvelhetett el, addig a magyarokat az eredménynél is jobban bosszanthatja, hogy messze elmaradtak a legjobb teljesítményüktől. 

Euro2024: Germany - Scotland
A németek szó szerint átgázoltak a skótokon az első meccsükön
Fotó: Tom Weller / Forrás: AFP

Márpedig a házigazda ellen csak úgy lehet esélye Marco Rossi szövetségi kapitány együttesének, ha képes kihozni magából a maximumot. 

Az első forduló játékát és a keretek minőségét figyelembe véve az egyetlen, ami bizakodásra adhat okot, hogy a magyar csapat az elmúlt három évben háromszor is összecsapott az erősebb játékerőt képviselő Németországgal, ugyanakkor egyszer sem kapott ki. Ahogy Rossi, illetve a világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes Karl-Heinz Riedle is említette, ezekkel a kiváló eredményekkel – egy győzelem és két döntetlen – felvértezve a magyar csapatnak félelem nélküli hozzáállással kell pályára lépnie, mert korábban már bebizonyította saját magának – és persze a szurkolóinak is –, hogy képes a bravúrra a világ legjobb válogatottjai ellen.

Szintén reménykeltő lehet, hogy Rossi csaknem hatéves regnálása során egyáltalán nem jellemző, hogy a nemzeti együttes kétszer egymás után rosszul futballozzon. Sőt, arra majdnem három esztendeje, 2021 szeptemberében volt példa legutóbb, hogy két egymást követő meccsen vereséget szenvedett.

Veszélyes magyar szabadrúgások

A németek szó szerint átgázoltak a skótokon az első meccsükön, de a magyar válogatott első meccséről Nagelsmann elmondta, kétarcú volt Marco Rossi együttese, és nem számít könnyű meccsre – írta meg a Magyar Nemzet.

Svájc ellen a magyarok két ellentétes félidőt játszottak, az elsőben nem voltak benne a meccsben, a másodikban viszont robusztusan, fizikailag erősen játszottak. Nagyon veszélyesek az átmeneteknél, nem számít, melyik csatáruk van a pályán, erősek a fejeseik, jók a beadásaik

– folytatta Nagelsmann, aki szerint a rögzített játékhelyzetekben kifejezetten erősek a magyarok.

A selejtezőkön a második legjobb csapat voltak a szabadrúgásból szerzett gólok tekintetében. Nem szabad sokat szabálytalankodnunk, el kell kerülni a tizenhatos körüli szabálytalanságokat. A gyengeségeikbe nem akarok mélyen belemenni, de vannak olyanok, amelyek nekünk teret adhatnak

– mondta el a németek kapitánya, akinek már arra is van terve, ha esetleg hátrányba kerülne a csapata. Nagelsmann szerint nyakfájdalmakkal küzdő Toni Kroosra fontos szerep hárul majd a középpályán és a támadójátékban.

Ahogy a torna után visszavonuló Kroos fogalmazott, a magyarok eggyel magasabb szintet képviselnek, mint a skótok, ezért nehezebb dolguk lesz, míg Emre Can kellemetlen ellenfélnek nevezte Rossi együttesét.

A csaknem 55 ezer néző befogadására alkalmas stuttgarti MHP Arénában az Európa-liga 2020-as döntőjének játékvezetője, a holland Danny Makkelie sípjelére szerdán 18 órakor kezdődik a magyar–német összecsapás, melyet az M4 Sport, a Kossuth rádió és a Nemzeti Sportrádió élőben közvetít.
Európa-bajnokság, A csoport, 2. forduló

Németország–Magyarország Stuttgart, 18.00.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában