Boldogságra hangolva

2016.03.17. 22:47

ZZ: Mindig híres akartam lenni

Egy korábbi feladat arról szólt, hogy pozitív emberekkel vegyük magunkat körül. Zemlényi-Kovács Zoltán talán a lehető legpozitívabb ember, akivel eddig találkoztam. Őt fiatal korában elütötte egy autó. Az orvosok és az ismerősei elkönyvelték, hogy egész hátralevő életében nyomorék lesz. Ő azonban nem törődött ebbe bele, újra megtanult, enni, beszélni, élni. Ma már híres, több könyves szerző és saját példáján keresztül igyekszik megmutatni másoknak: mindig ki kell tartani.

Sokan ismerhetik Zemlényi-Kovács Zoltán történetét, akit 15 éves korában ütötte el egy autó. A fiú szörnyű sérüléseket szenvedett. Újra meg kellett tanulnia járni, enni, beszélni. Az emberek azt hitték, nem csak testileg, de szellemileg is sérült vagyok. A fülem hallatára beszéltek rólam, mintha hülye lennék. Egyedül a szüleim tudták, hogy látok, hallok, jól értek mindent. Ők készítettek nekem egy táblát, amire az ábécé betűit írták, néhány gyakran használt szóval. Ezen mutattam meg, hogy mit szeretnék mondani. Sokan még így sem akartak beszélgetni velem, azt gondolták,csak összevissza mutogatok. Ezért aztán elkezdtem gépbe írni, hogy mi történt velem és mi van most körülöttem” – mesélt első megjelent könyve születéséről Zemlényi-Kovács Zoltán, avagy ZZ.  

Regénye, a Hoppárézimi kiadásában Mészöly Gábor dramaturg segített a fiatal fiúnak. A kész naplót együtt átnézték és ő lett  a kötet szerkesztője is. A könyvből négy hónap alatt 70 ezer  példány kelt el. A szerző 1988-ban kezdődő rendezvény sorozatával, a ZZ Tourral egészen 2004-ig járta az országot s nagy sikereket ért el. Így teljesült gyerekkori álma: népszerű lett, voltak rajongói és négy megjelent könyvét forgalmas tereken dedikálta. Ekkor egy nagy szünet következett.

„Rengeteg emberrel találkoztam, sok lány akart megismerni. Ők azonban a könyv olvasása közben elképzelt Zolit keresték bennem és csalódtak, hogy nem őt találták. Ez annyira megviselt, hogy elégettem az eredeti kéziratot és megfogadtam, hogy nem írok többé” – elevenítette fel emlékeit Zemlényi-Kovács Zoltán, akinek mostanra öt könyve jelent meg. A ZZ Tour 2013-ban éppen Győrben indult újra. A napokban pedig a Jedlik Ányos-középiskolában tartott előadást és a diákokkal közösen fel is olvasott pár részt a Hoppárézimiből. ZZ azokat a mondatokat olvasta, amiket valóban ő próbált mondani annak idején. „Mindig is híres akartam lenni. Abból indultam ki, hogy biztosan sikeres leszek. Tizenhárom évesen már saját aláírást találtam ki magamnak. A baleset előtt egy rockegyüttesben doboltam és énekeltem, kenuztam és ügyesen rajzoltam is. Végül azonban pont a baleset miatt, a könyvnek köszönhetően lettem ismert. Még nagyon fiatal voltam, tizenhét éves koromban jelent meg a könyv. Egyik nap még nyomorék, másnap már sztár voltam” – mesélte csillogó szemekkel Zemlényi-Kovács Zoltán.  

ZZ ajándékot hozott az interjúra. Könyveit dedikálta is.

ZZ ajándékot hozott az interjúra. Könyveit dedikálta is.

ZZ-t ezután sem kerülték el a tragédiák, 2006-ban meghalt szeretett nagyapja. Később a hagyatéka között megtalálta anyja, Cristea Hortensia önéletírását, amit 82 évesen vetett papírra. „Öt évig dolgoztam a dédnagymamám könyvén, hogy aztán ezt is kiadhassam. Bejártam Tenzi életének helyszíneit. Gyerekként ismertem őt, meghallgathattam volna a történeteit, de elmulasztottam a lehetőséget. Úgy érzem, ő elküldte nekem az élete meséjét, én pedig a könyv végén levelekben válaszoltam neki.” 

A szerző négyéves kislányát is Tenziről nevezte el. A három gyermekes apa folytatná életéről szóló könyvsorozatát. „Szeretném, ha a mai fiatalok is megismernének. Azt látom, hogy az emberek apró dolgokon is összetörnek, ezért meg akarom mutatni nekik, hogy mindig megéri kitartani” – szögezte le végül Zemlényi-Kovács Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!