Súlyosabb lehet a büntetés

2024.05.04. 08:30

Kezelőorvost és ügyvédet kérdeztünk a bőnyi késelésről

Mint ahogyan azt korábban megírtuk, a késelés áldozatát, Mirellát a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban ápolják jelenleg is. Csütörtök délután kerestük fel dr. Bogár Csillát, a gyermek- aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály osztályvezető főorvosát, aki elmondta, hogy Mirella szépen gyógyul, minden jel arra utal, hogy nyom nélkül fel fog épülni. Dr. Faragó Péter ügyvédet, a volt jedlikes késelő diák képviselőjét is megkerestük.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

– Több szempontból is szerencsés volt a kislány ebben a tragikus helyzetben – mondja dr. Bogár Csilla főorvos. – A mentőhelikopter személyzete megkezdte az életmentő beavatkozást és útban a győri kórház felé, ami az ország egyik gyermek-traumacentruma, telefonon megszervezték a fogadását. Egyből műtőbe tudott kerülni olyan csapattal, akik a súlyos, életveszélyes állapotban lévő sérültet azonnal megoperálták. A borda közti artériát és a tüdőt érte a sérülés, az életmentő műtétet követően a késő délutáni órákra tudták stabilizálni az állapotát. 

Mirella gyógyulásához, felépüléséhez még időre van szükség, de a körülményekhez képest jelenleg jól van.

Hasonló esetek 

Dr. Faragó Péter ügyvéd elmondta, hogy lehet átfedés a bőnyi és a 2019-es, győri Jedlik- iskolában történt eset között. Diákok szúrtak és az elkövetés eszköze kés volt. 
A Győri Törvényszék 2022. október 3-án öt év fiatalkorúak börtönére ítélte H. Andrást azzal a kitétellel, hogy legkorábban a büntetés felének letöltése után szabadulhat feltételesen. 

A Győri Ítélőtábla ezt súlyosította kétharmadra, majd az ügyészség felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, mert súlyosabb ítéletet akar. 

A fiú a késeléskor tizenhét éves volt. Amint betölti a huszonegyet, át kell vonulnia a börtönbe, ahol szigorúbb körülmények várják. 

– A bőnyi esetnél is felmerülhet, hogy előre kitervelt bűntett történt, vagy aljas indokból elkövetett emberölés. Súlyosabb lehet a minősítés a halállista készítése miatt, ami azt sugallja, hogy a 12 éves lány készült a cselekményre és akár több célpontja is lehetett. Nincs két egyforma ügy, a nyomozás deríti ki, mi volt az indíték. Talán elégtételt akart venni? A kora miatt biztosan precedens ügyről beszélhetünk, viszont figyelembe kell venni az elkövető elmeállapotát is – fogalmazott dr. Faragó Péter, aki szerint még a sokat látott szakembereket is megérintik a hasonló ügyek. 

Nehéz helyzetben a szülők 

– A tett elítélendő, ez nem kérdés. Nem irigylésre méltó a szülők helyzete sem. A saját védencem családjánál is tapasztaltam, hogy ilyenkor jön az önmarcangolás, keresik a miérteket, okokat. Felteszik maguknak a kérdést, vajon hol ronthatták el – teszi hozzá az ügyvéd. 

Védence esetében más volt a helyzet: Andrást a koránál fogva fiatalkorúak intézetében kellett volna őrizetbe venni, ehelyett a letartóztatását is a győri börtönben rendelték el. Elkülönített magánzárkát kapott. 

A kapuvári diák is listát írt 

Ehhez hasonló ügy volt a tavalyi, akkor két és fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki halállistát készített, és egy neonáci csevegőcsoportba azt írta, hogy megöli az osztálytársát és erről megpróbál fényképeket és videót is készíteni a közösségnek. 

A fiatalkorú vádlott mindent beismert, őrizetbe vétele után bűnügyi felügyelet alá került és felfüggesztették az iskolai jogviszonyát. Akkor nem következett be tragédia, mert a rendőrség még aznap éjjel razziázott a család otthonánál és elfogták a diákot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában