webfejlesztő szemmel

2011.07.08. 23:45

Weboldal-fejlesztés most?!

Ráér később, addig jó így ... majd ha „szezon”-ja lesz, visszatérünk rá ... erre most nem akarok költeni ... stb.stb. Igen. Így állnak hozzá weboldalukhoz azok, akik az általuk remélt "szezon"-ban sokadikak lesznek a keresőkben, keresik majd a hibákat és mindezt kapkodva, idegesen. Ismerje meg a bejegyzésből mi vezet ide és kerülje el!

Kezdje el most, mert az idő Ön ellen dolgozik

Tegye meg az első lépéseket most,
mert az idő Ön ellen dolgozik

Amennyiben van már weboldala, de tisztában van vele, hogy különböző okokból fejlesztésre szorul, nem szabad várnia vele. Ha szeretne weboldalt, de mindig csak álmodozik róla, akkor sosem készül el. Nincs annál bosszantóbb, mikor a saját elképzeléseit másnál, akár épp a konkurenciánál látja meg.

Nézzünk három okot arra miért kell épp most elkészíteni, felújítani egy weboldalt!

1. Fontos a keresőkben elfoglalt helyezés, igaz? Ennek előzménye egy jó honlap, valamint az is, hogy a tartalmat a keresők időben regisztrálják, indexeljék. Ha Ön pl. a karácsonyi időszakban szeretne jó helyezést a keresőkben, akkor most még nem késő. Viszont, ha néhány héttel Karácsony előtt jut el oda, hogy elkészíttesse vagy átalakíttassa honlapját, akkor ennek eredményét felesleges várnia. Nem lesz.
A keresőrobotoknak idő kell, mire feltérképezik weboldalát, kereshetővé válnak menüpontjai, szolgáltatásai, termékei, amik felkerültek.
Arról már nem is beszélve, hogy érdemes folyamatosan figyelemmel követni a találati listát, melyet megfelelő eszközökkel lehetséges befolyásolni, de...! Ehhez többek között idő is szükséges.
Ha pedig tényleg Karácsony környékére tervezi tökéletesen működésbe hozni weboldalát, akkor azt sem árt tudni, hogy a hátralévő fél év megfelelő lesz arra, hogy visszatérő látogatókat szerezzen, megismertesse a honlapot a látogatókkal.

2. Látogatottság és tapasztalatszerzés. Mint minden üzleti vállalkozás esetén, a weboldalaknál is beszélhetünk ún. bevezetési időszakról. Ebben a néhány hétben, hónapban elvégezhetők olyan apró - vagy akár nagyobb - módosítások, melyekhez felhasználói visszajelzések vezettek vagy valami oknál fogva egyszerűen nem tartja elég jónak a megvalósítást. Ha ezt a „szezon"-ban szeretnénk megtenni, akkor már „futunk az eredmény után", kapkodunk, türelmetlenek vagyunk. És természetesen sokkal nagyobb a veszteség is. 
Ezért fontos tehát, hogy időben kezdjük el beüzemelni az új weboldalt, az új funkciókat vagy a felújított megjelenést. Legyen esélyünk veszteségmentesen korrigálni.

3. Az utolsó érv a cselekvés mellett inkább szervezési és nem technikai szempontból ered. David Allen Intézz el mindent! c. könyvéből is megtudhatjuk, hogy az előttünk tornyosuló feladatok folyamatosan akadályoznak minket. Ha valamiről tudjuk, hogy el kell végezni, akkor miért nem tesszük meg a szükséges lépéseket minél előbb?! Ki ne ismerné az érzést, ami sokszor átfut rajtunk: „el kellene intéznem, de ... majd", „fel kellene hívnom, de ... később". 
Az efféle halogatás nem vezet jóra. Idegesek, feszültek, stresszesek vagyunk tőle, kerüljük el! Tegyük meg a szükséges lépéseket, amint lehet és kerüljük el a halogatást!

Javaslatom a fentiek alapján, hogy ha weboldala felújításán gondolkodik vagy újat szeretne készíttetni, akkor soha ne halogassa, hiszen így
1) előbb és jobb találati eredmények érhet el a keresőkben,
2) tapasztalatot szerez az üzemeltetésben és jól kiépített rendszerben várhatja látogatóit weboldalán,
3) sikeresen elvégzett egy feladatot, ami mindig jó érzéssel tölti el az embert.

Halogat és élvezi a nyarat, mint „mindenki" vagy felkeres szakértőket és tesz azért, hogy előnybe kerüljön?

Fekete Attila
Web-fejlesztő mérnök
Feki Webstudio

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!