Rábaköz PRINT

2019.03.27. 08:00

Huszonöt esztendeje újra katolikus a csornai Rákóczi

1876-ban kezdődött meg az oktatás a mai II. Rákóczi Ferenc katolikus iskola jogelődjében. Az Isteni Megváltó Leányai Rend nővérei 1948-ig, az államosításig taníthattak az intézményben. Az egyház huszonöt évvel ezelőtt kapta vissza a tanodát.

Cs. Kovács Attila

Ünnepet ül ma a csornai II. Rákóczi Ferenc katolikus intézmény közössége. Éppen negyedszázada, hogy önkormányzatiból egyházi fenntartásba került vissza az iskola.


Visszakerült, hiszen 1876 szeptemberében az Isteni Megváltó Leányai szerzetesrend nővérei kezdték meg a tanítást a Rákóczi jogelődjében. Az 1948-as államosításig végezték áldásos tevékenységüket.


Az iskola épületét hódori és szenttamási Tóth Bálint sopronnémeti földbirtokos építtette, hogy ott leánytanodát létesítsenek.

Fotó a múltból, melyen a bal oldalon még az iskolához tartozó kápolna is látható.Később lebontották az épületet.

Fotó a múltból, melyen a bal oldalon még az iskolához tartozó kápolna is látható.Később lebontották az épületet.

A premontrei rend vállalta magára az oktatás megszervezését és az intézmény fenntartását. 1876 szeptemberében kezdődött meg a tanítás, három elemi és egy női kézimunkaosztállyal.


A premontrei prépost, Simon Vince kérésére Sopronból négy képesített nővér érkezett Csornára az Isteni Megváltó Leányai rendtől.


1886-ban a község bővítette az épületet emeletráépítéssel, ahol kisdedóvót indítottak.


1904-ben Kokas József apát-kanonok alapítványából árvaházat hoztak létre, amiben huszonegy évvel később a polgári leányiskola kezdte meg működését. Egy évvel később öt tanteremmel bővítették a tanodát, a tornaterem 1942-ben készült el. Az egyházi iskolát 1948 júniusában államosították.

Osztálykép az 1940-es években. Akkor még a nővérek tanítottak az iskolában. Forrás: Képeken őrzött Rábaköz közösségi oldal

Osztálykép az 1940-es években. Akkor még a nővérek tanítottak az iskolában. Forrás: Képeken őrzött Rábaköz közösségi oldal

1961-ig állami leányiskolaként működött, 1976-ban vette fel II. Rákóczi Ferenc nevét. 1993 tavaszán döntött úgy 

a csornai képviselő-testület, hogy a Rákóczit egyházi kezelésbe adja, ami végül 1994-ben meg is történt. A katolikus óvodát 2001-ben indították az iskola mellett.

 

Hálaadás az iskoláért

Ma délelőtt kilenc órakor hálaadó szentmisét mondanak a Jézus Szíve-templomban. Utána a Városi Művelődési Központban lesz ünnepi műsor, melyre várják az iskola egykori munkatársait és tanítványait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!