Megemlékezés

1 órája

Kiderültek az október 23-i programok: három év után ismét Budapesten mond beszédet Orbán Viktor

A kormányfő 2021 után idén ismét Budapesten mond beszédet október 23-án, ezúttal délelőtt 11 órakor a Millenárison. A hivatalos ünnepség kiemelt meghívottjai a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben részt vevők és családtagjaik lesznek.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a legutóbbi két évben vidéken emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről: tavaly Veszprémben mondott beszédet, előtte pedig egy zalaegerszegi rendezvényen jelent meg. 2021-ben az október 23-i fővárosi eseményt összekötötték egy békemenettel is, amelynek vége – így a miniszterelnök beszédének helyszínt adó színpad – az Astorián állt.

Az elmúlt időszakban többször szóba került 1956 a magyar és a nemzetközi diskurzusban is. A miniszterelnök ezekre reagált, legutóbb éppen október 9-én Strasbourgban – írja a Magyar Nemzet.

Semmi közös nincs 1956 és az ukrán háború között. Minden analógiát visszautasítok. De szívesen beszélek arról, hogy már az angolszász nyilvánosságban is van egy mondat: ha győzni akarunk, akkor kell elég bátorság, hogy beismerjük: vesztésre állunk

– mondta. Orbán Viktor szeptember 27-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a háborúpárti baloldali politikusok és a békepárti jobboldaliak között a vita egyre inkább élesedni fog a jövőben. Mint mondta, korábban sikerült belekeverni az ’56-os hősök ügyét is belekeverni ebbe a vitába. Hozzátette: nekünk is észnél kell lenni, és nem szabad kétségeket hagyni, pontosan kell fogalmazni. 

A miniszterelnök szerint ebbe a vitába nem beemelni kell az ’56-os hősöket, hanem inkább távol kell tartani, a dicsőségüket pedig napirenden kell tartani. Úgy fogalmazott: 

„ahol nem felejtik el a hősöket, ott mindig lesznek újak”.

 A kormányfő feltételezhetően ezekről a vitákról is szót ejt majd október 23-i beszédében, a kiemelt meghívottak alapján azonban arra is lehet következtetni, hogy a kormányfő köszönetet mond az árvízi védekezésben részt vevőknek. A védekezés során ugyanis az ország – 1956 hőseihez méltóan – ismét példát mutatott összefogásból. A miniszterelnök emellett feltételezhetően szót ejt majd az előttünk éppen kialakuló blokkosodó világrendről, és abban Magyarország szerepéről.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja ünnepségsorozat programjai:

  • Október 22-én, kedden 14 órakor koszorúzással kezdődik az 1956-os Műegyetemi emlékműnél.
  • 15 órakor a Műegyetemi megemlékezésen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond ünnepi beszédet. Ezt követően 16 órakor fáklyás menet indul 2500 diákkal, korhű ruhába öltözött fiatalokkal, Csepel teherautókkal a Bem térre.
  • A 17 órakor kezdődő Bem téri ünnepségen Kövér László házelnök szólal fel.
  • 17.35 és 23 óra között a Külügyminisztérium épületét fényfestés díszíti.
  • Október 23-án a Kossuth Lajos téren 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonással indul a program. Ezt követően 10 és 18 óra között a Nyitott parlament program keretében az érdeklődők megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, a Szent Koronát, a Kossuth Lajos téren pedig a korhű, kiállított Csepel teherautót. A 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.
  • A 10.30-kor a Millenáris Parkban kezdődő hivatalos ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepség kiemelt meghívottjai a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben részt vevők és családtagjaik lesznek.
  • A 18 órakor a Müpában rendezett díszünnepségen Sulyok Tamás köztársasági elnök mond beszédet. Az eseményt az MTVA élőben közvetíti.
  • 16 és 23 óra között a Külügyminisztérium épületét és a Budapesti Műszaki Egyetem „K” épületét fényfestés díszíti majd. A Terror Háza Múzeum 10 és 18 óra között ingyenesen lesz látogatható, a Hősök falánál pedig egész napos protokollmentes gyertyagyújtás lesz.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában