Hullámzó játék

2024.08.01. 15:36

A spanyolok elleni győzelemmel negyeddöntőbe jutott a magyar női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott negyeddöntőbe jutott a párizsi olimpián, miután csütörtökön 27–24-re legyőzte Spanyolországot a csoportkör negyedik fordulójában. A szövetségi kapitány együttese a meccs elején nem találta a ritmust, de időkérés után feljavult és átvette a vezetést. A 38. percben már 20–15 volt az állás, és bár a spanyolok fordítottak, ám a hajrában a mieink kerekedtek felül. Érdekesség, hogy a spanyolok elleni találkozót megelőzően Golovin Vlagyimir cserélt a keretben, méghozzá beállóposzton, Bordás Réka helyett Pásztor Noémi került be.

MW

Szöllõsi-Schatzl Nadine (k) és a spanyol kapus, Mercedes Castellanos

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A spanyolok a 9. percben már hárommal mentek (6–3), amikor Golovin mester belenyúlt a találkozóba, és az időkérését követően, a félidő felénél Lukács góljával átvették a magyarok a vezetést (8–7). Innentől kezdve csak az volt a kérdés, mennyivel vezetnek a magyarok. Ugyan volt idő, amikor már néggyel is elléptek a spanyoloktól, azonban az utolsó percek hullámvölgye miatt „mindössze” kétgólos előnnyel (14–12) vonulhattak az öltözőbe Lukácsék – tudósított a Magyar Nemzet.

DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga
Debreczeni-Klivinyi Kinga (b) és a spanyol Alicia Fernandez (j2) valamint Lara Gonzalez  a Spanyolország-Magyarország mérkőzésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A második 30 perc álomszerűen kezdődött a magyarok számára, ugyanis nyolc perc alatt ötre növelték az előnyüket (20–15), hiába kért időt a spanyolok szövetségi kapitánya, Ambros Martin. Ekkor úgy tűnt, szinte már nézegethetjük a negyeddöntő sorsolását, amikor a kissé bealudt magyar válogatott ellen a spanyolok hirtelen egy 5–0-ás rohammal egyenlőre jöttek fel úgy, hogy percekig nem találtak be Vámos Petráék a spanyol kapuba (20–20).

GYÕRI-LUKÁCS Viktória
Győri-Lukács Viktória (k) a Spanyolország-Magyarország mérkőzésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Mielőtt nagyobb baj lett volna, Golovin Vlagyimir kikérte az idejét, hogy megtörje a spanyolok lendületét. Ugyan a hispánok lendülete nemtört meg, de legalább a magyarok hosszú percekig tartó gólcsendje is megszakadt, holott a spanyolok becserélt kapusa, Wiggins szinte azt is kivédte, amit normál körülmények között nem lehet. A magyarok szerencséjére Böde-Bíró Blanka is felnőtt a feladathoz, így öt-hat percen keresztül érintetlenek maradtak a kapuk (21–21).

VÁMOS Petra
Vámos Petra (b) és a spanyol  Paula Arcos
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Szép lassan a védekezésünk és a kapusteljesítményünk mellé ismét felnőtt a támadógépezetünk, és az 56. percben már ismét kétgólossá nőtt a magyarok előnye, ráadásul emberhátrányban is remekül védekeztek a mieink. Ambros Martin kétségbeesésében kikérte utolsó idejét is, ám az 57. percben Vámos Petráék előnye háromra nőtt (26–23). Ezt az előnyt a végéig megtartották a mieink, és a 27–24-es győzelemmel biztossá vált, hogy Magyarország negyeddöntős.

A magyarok egy héttel ezelőtt 31–28-ra kikaptak a címvédő, házigazda és világbajnok franciáktól, vasárnap 25–24-re nyertek Brazília ellen, kedden 31-31-es döntetlent játszottak Angolával, a csoportkört szombaton a hollandokkal szemben zárják. A negyeddöntőbe az első négy helyezett jut.

A kapitány szerint több van a magyar női kézilabda-válogatottban

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint még a spanyolok felett aratott győzelemhez képest is több van a magyar női kézilabda-válogatottban, amely csütörtöki sikerével biztosította helyét a párizsi olimpia negyeddöntőjében.

„Nekünk nincs olyan, hogy könnyű mérkőzés, néha magunknak is nehezítjük meg a helyzetünket. A nehéz periódusokban mindig volt egy olyan játékos, aki magára vállalta a felelősséget, és néha még helyzet nélkül is gólt szereztek. Ehhez bátorság és belső erő kell„ – nyilatkozta a vegyes zónában a szakember.

Golovin Vlagyimir megjegyezte, ezen a napon is bebizonyította az együttes, hogy képes csapatként együttműködni és mindenki hozzátette a magáét.

„Szerintem még a mainál is többet tudunk, csak néha úgy érzem, mintha nem tudnánk, mire vagyunk képesek. Ezt egy kis bizonytalanság hozza” – fogalmazott a kapitány, aki reméli, az ötödik csoportmeccsen, a hollandok ellen már elmúlik ez.

GOLOVIN Vlagyimir
Vlagyimir Golovin, a magyar csapat szövetségi kapitánya
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Az ötgólos Vámos Petra arról beszélt, hogy a csapat tanult a két nappal korábbi, Angola elleni mérkőzésből.

„Amikor ma megint egy kicsit összezuhant minden és azt éreztük, hogy egy viszonylag könnyen hozható meccsből csinálunk egy szorosat, akkor tudtunk magunkon rázni egyet, összekapaszkodott a csapat, minden gólnak és védésnek tudtunk örülni. Nagyot léptünk előre mentálisan abban, hogy egy ki-ki mérkőzést meg tudtunk fordítani: mindegy, ki az ellenél, mi hatvan percig küzdeni fogunk.”

Simon Petra viccesen megjegyezte, hogy nem szeretik kímélni a nézőket, arra utalva, hogy 20-15-ös előny után fordítottak a spanyolok.

„Örülök, hogy jól kezdtük a mérkőzést, mert előzőleg úgy készültünk, hogy fontos a két pont a továbbjutáshoz. Volt egy kisebb hullámvölgy 20-15-ös vezetésnél, mert talán elhittük, hogy megvan a meccs és ez nálunk veszélyes.”

Hozzátette, a zárókörben a hollandok ellen is mindent bele akarnak adni, hogy minél jobb helyen végezhessenek a csoportban.

„A sors majd eldönti, hogy a keresztágon kit fogunk kapni. Beszéltük is a lányokkal, hogy talán jókor jött az Angolától kapott pofon, így talán szerencsénk lehet a továbbiakban” – mondta.

Eredmény, csoportkör, 4. forduló, B csoport:
Magyarország–Spanyolország 27–24 (14–12)
Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: Kuttler, Merz (németek)
lövések/gólok: 46/27, illetve 38/24
gólok hétméteresből: 0, illetve 3/4
kiállítások: 6, illetve 4 perc

Magyarország: Böde-Bíró - Szöllősi-Schatzl 2, Kuczora 3, Vámos 5, Füzi-Tóvizi 3, Klujber 6, Győri-Lukács 5, cserék: Papp, Debreczeni-Klivinyi 1, Simon 2, Pásztor, Márton, Janurik

a spanyol csapat gólszerzői: Cabral 6, López 5, Arcos 4, L. González, Gassama, Gutierrez, M. González 2-2, Fernández 1

Szijjártó Péter a spanyolok elleni mérkőzés után posztolt a közösségi oldalán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában