Álláspont

12 órája

Tokiói aranyak – Győri kollégánk véleménye az olimpiáról

Ha Tokió és olimpia, akkor a fiatalabb korosztályoknak érthetően a 2021-es játékok jutnak eszükbe. A Covid miatt egy év csúszással megrendezett versenyek előtt azonban volt egy másik tokiói olimpia is. Éppen hatvan évvel ezelőtt, 1964. október 10-én kezdődött a japán fővárosban.

Papp Győző

Fotó: Shutterstock

Ebben a régióban sporttörténeti szempontból is lényeges és fontos az 1964-es rendezés, hiszen Győr képviseletében először szerepeltek versenyzők olimpián. Orbán Árpád és Palotai Károly, az ETO labdarúgói játszottak a magyar csapatban, győri születésű volt a kapitány, Lakat Károly is. 
Csodálatosan menetelt a válogatottunk, sorra aratta a győzelmeit. Ezekben főszerepet vállalt Palotai, valamint Orbán is. Úgy látszott, ez így marad egészen a torna végéig. 

Nevetséges, néha milyen apróságokon múlik az ember sorsa. 

Egy nagy bőröndben tartották a csapat szerelését, edzés előtt mindenki onnan vett ki magának egyet-egyet. Az utolsó tréningnél Palotai, mire visszaért a mosdóból, már csak egy szűk nadrágot talált a bőröndben. A döntőre készülve nem tartottak erős edzést, a végén néhány szabadrúgást lőttek kapura. Palotai ekkor egy fájó ütést érzett a combjában, és abban a pillanatban tudta, nagy baj van. Mivel akkor még nem volt lehetőség a mérkőzésen cserére, hiába volt csapatkapitány, sérülése miatt az aranyéremért vívott csatában nem léphetett pályára. Orbán játszhatott, a fináléban győztes csapat tagjaként megérdemelten vehette át az aranyérmet. A szabályok szerint Palotai nem kapott medált, az olimpia után viszont a győri szurkolók kezdeményezésére megcsináltatták számára az eredeti mását. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában