Jól szerepelnek

1 órája

Asztalitenisz – Négy bajnokságban öt csapatot versenyeztet a Győri Elektromos – galéria

A nagy múltú győri klubnál a 15 felnőtt igazolt játékos mellett mintegy 70–80 gyerek látogatja a Petz-iskola tornacsarnokában az edzéseket, ahol 8–10 asztalnál pattog rendszeresen a labda. Folyamatosan fejlődik tehát az asztalitenisz a Győri Elektromosnál.

Szabó Gábor

Népszerű az asztalitenisz a Győri Elektromosnál.

Fotó: Csapó Balázs

Bár szívesen fogadják az újoncokat – mert szerencsére népszerű az asztalitenisz a klubnál –, nem mindig van erre lehetőség, mert mint azt Vágó Péter szakosztályvezető elmondta: véges a szakemberek száma, és a rendelkezésre álló terem kapacitása.

Asztalitenisz
Népszerű az asztalitenisz a Győri Elektromosnál.
Fotó: Csapó Balázs

„Eredményes munkát kisebb létszámú csoportokkal lehet végezni, az senkinek nem jó, ha az edzésidő sok gyerek között oszlik el, illetve az sem, ha nem jut mindenkire kellő figyelem. Szerencsére az edzéshelyszín megfelelő, nemrég szövetségi pályázati támogatásból fel is lett újítva, ezzel hosszabb távra biztosított is az otthonunk, de nyilván a falakat nem lehet kitolni, hogy több asztalt állítsunk fel” – kezdte honlapunknak a sportvezető, aki hozzátette: jelenleg négy bajnokságban öt csapattal szerepelnek.

Az asztalitenisz Extraligától a megyei bajnokságig van csapatuk

„A férfi Extraligában, az NB II-ben és az NB III-ban egy, a megyei bajnokságban két csapatot indítottunk. Utóbbira azért volt szükség, mert már a fiatalok között is több olyan tehetség van, akiket célszerű versenyeztetni, ezzel is segítve a fejlődésüket” – fogalmazott a szakosztályvezető, aki a célokról is beszélt.

„A tavalyi sikeres év volt abból a szempontból, hogy bennmaradtunk az Extraligában, és idén is ez a cél. Bár csökken a létszám, három kieső lesz, így nagyon nagy küzdelem várható a biztos bennmaradó helyekért. Az is fontos mindig, hogy lehetőleg győri, saját nevelésű játékosok legyenek a csapatba. Idén szakmai vezetőnk, Lung Dániel és dr. Stanitz Gábor is ilyen, emellett Hőgye Dánielt igazoltuk Pécsről. Legutóbb kilencedikek lettünk, most nyolcadiknak kell lenni, ha szeretnénk megkapaszkodni a legmagasabb osztályban. Most azt mondom, hat-hét csapat előttünk jár, de nem reménytelen a helyzetünk. Az első két meccsen ugyan négy-háromra kikaptunk, de összességében biztató teljesítményt nyújtottunk. Az NB II-es és az NB III-as bajnokságot megnyertük tavaly. Tehát mehettünk volna akár feljebb is, de inkább úgy döntöttünk, a fiatalabbakat kezdjük beépíteni, a magasabb osztály pedig még sok lett volna nekik. Ezt a feladatot fontosabbnak tartjuk, az eredményesség idén kevésbé van fókuszban. Ennek ellenére az NB II-ben akár a dobogóra is odaérhetünk, az NB III-ban pedig stabil középcsapat lehetünk” – mondta Vágó Péter.

 

A megyében induló csapatokkal játéklehetőség biztosítanak az utánpótláskorú gyerekeknek, és azoknak a felnőtteknek, akik magasabb szinten már nem akarnak pingpongozni. Az idősebbek azért is szerepelnek ezekben a csapatokban, mert a fiataloknak így van segítség, és a rutinos játékosok hasznos tanácsokkal is el tudják látni a tehetségeseket.

Bár mint azt a bevezetőben elmondta a klub vezetője, hogy jelenleg elég gyerek van náluk, de vannak azért lemorzsolódások a taós sportágak csábításai és egyéb elfoglaltságok miatt, ezért szoktak toborzókat is tartani.

Iskolákba járunk, és iskolák is megkeresnek bennünket. Testnevelésórákon, egyéb rendezvényeken igyekszünk népszerűsíteni a sportágat, minél látványosabb egy ilyen bemutató, annál inkább kedvet csinál az érdeklődőknek. Szoktak is ezután többen jelentkezni. Azt azért mindig elmondjuk, az elején különösen nagy kitartásra van szükség, főleg a kisebbeknél, az akár öt-hat éveseknél, amikor már érdemes elkezdeni a játékot. Az ügyesebbeknek is legalább három-négy hónap kell, hogy már úgy át tudja ütni a labdát az asztal másik oldalára, ahogy szeretné, de akár egy évet is igénybe vesz ez. Meg kell a kisebbeknél találni azt a játékos módszert, hogy ne menjen el a kedve, és sikerélménye is legyen. Nagyjából egyébként ez a legnehezebb része az utánpótlásnevelésnek

– mesélte Vágó Péter, aki az országos szövetségben felügyelőbizottsági tag, emellett pedig az NB III-ban is rendszeresen játszik.

Arról is örömmel számolt be, hogy több tehetség is bontogatja szárnyait a klubnál, így például az egyik legnagyobb ígéretük, Nagy Keve Richárd, aki már a megyei bajnokságban szereplő csapatban is kezd eredményes lenne. Rajta kívül Horváth Milán, Kottra Máté, Vadász Noel, Kovács Emese és Dobos Ármin nevét érdemes megemlíteni. Ők most kezdtek versenyekre járni, mert már érdemesek arra, hogy másokkal is összemérjék tudásukat, hogy lássák, hol tartanak. Nagy Keve Richárd például a közelmúltban a győri Reménységek Kupáján bejutott a legjobb nyolc közé.

Szintén sokra viheti a szakosztályvezető szerint Csizmazia Bendegúz, és Jánosi Bence, akik az NB II-ben, valamint Beni testvére, Hanna, aki a fiúk között az NB III-ban, illetve kölcsönben a női NB I-es Ajkában ragad ütőt a bajnoki fordulók során.

A felnőtteknél Lung Dániel szokott egyéni versenyeken indulni, ő jelenleg a 10–15. hely környékén áll a ranglistán, de volt már 3. is. Ő egyéniben és párosban is már többször éremmel örvendeztetett meg a szakosztályt.

Az idősebbek között pedig Hanicz Sándor neve emelendő ki. Ő nemrégiben a Békéscsabán rendezett országos bajnokságon a 60 feletti kategóriában második lett. A rutinos játékos is Elektromos-nevelés, ő régen válogatott is volt, több mint évig profiskodott Németországban, jelenleg az NB II-es csapatban játszik.

Vágó Péter elmondta: noha nem dúskálnak az anyagiakban, azért a hátterük biztosított. Ennek ellenére nagy álma, hogy olyan szponzorokat találjanak, melyeknek neve felkerülhet a mezekre.

Aki játékosként vagy támogatóként keresné a csapatot, megtalálja őket weboldalukon vagy Facebook-oldalukon.

Az Extraliga csapatai

  1. Soltvadkerti TE
  2. SZERVA ASE I
  3. Celldömölk I
  4. Komlói Bányász
  5. PTE PEAC I
  6. Félegyházi ASI
  7. MTE 1904-HOFFER
  8. Honvéd Szondi György SE I
  9. Győri Elektromos VSK I
  10. Szegedi Asztalitenisz Club
  11. Szombathelyi Asztalitenisz Kör-Sportiskola

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában