Labdarúgás

2 órája

117 éves az ETO első bajnoki mérkőzése

Az idén 120 éves ETO 117 évvel ezelőtt játszotta az első bajnoki mérkőzését, amelyen 8:2-re győzte le az egyik pozsonyi csapatot. A bajnokság végén megszerezte a klub történetének első bajnoki címét, a Nyugati kerület bajnoka lett.

Papp Győző

A "waggongyári" Egyetértés Dal és Társaskör alosztályaként 1904 nyarán alakult meg a torna osztály, amelyet az MLSZ Igazgató Tanácsa 1905. szeptember 22-én vett fel a szövetség tagjai sorába.

A Tolnai Világlapjában megjelent kép az 1908-as Győri Egyetértésről.

A kezdeti évek magyar csapatokkal játszott barátságos mérkőzésekkel teltek, bár az austriasoccer.at nevű portál nyilván tart egy nemzetközi találkozót 1905. szeptember 10-iki dátummal azzal a megjegyzéssel, nagy valószínűség szerint Győrben játszották, és a bécsi Währinger BC 4:0-ra nyert a Győri Egyetértés ellen, de azt írják, ez nem teljesen biztos. A magyar sajtóban ennek a meccsnek nem találni nyomát és szinte biztosra vehető, hogy ez az ellenfél nem is az ETO volt.

Ellenben 1907. június 29-én, Péter és Pál napján biztos, hogy az Egyetértés fogadta az Olympia Wient. Ez volt az ETO történetének az első nemzetközi mérkőzése. A Győri Hírlap szerint a csapat ebben az időben naponta tartott tréninget, aminek pompás győzelem lett a jutalma: Győri Egyetértés-Olympia Wien 6:1 (4:1).

A Győri Friss Újság tudósításában a 

19-ik percben Németh áttörve a bécsi védelmet, megszökik a labdával és a bécsiek goalját kiegyenlíti.

Ezzel az ETO első nemzetközi góljának szerzője Németh Gyula lett. Összességében a győri találatokat Németh (2), Boór, Payer II, Kiss és Grimm érték el.

A Magyar Labdarúgó Szövetség fölvette 1907-es programjába a vidéki bajnokságok szervezését. Ezt a tervét meg is valósitotta aképen, hogy a vidéki csapatokat három kerületbe osztotta be. Az ETO a nyugat-magyarországi csoportba kapott besorolást a Pozsonyi Torna Egylettel és a Pozsony Újvárosi Labdarúgók Egyesületével együtt.

Az idén 120 éves zöld-fehérek első bajnoki mérkőzésüket napra pontosan 117 évvel ezelőtt, 1907. október 13-án játszották Győrött. Hivatalosan a Vidéki bajnokság Nyugati kerületének első fordulójában a Győri Egyetértés 8:2 (4:1)-re győzte le a Pozsony Újvárosi LE-t.

A két összeállítás ez volt:

ETO: Bischoff – Kopriwa, Ambrovits – Czidlina, Szabó, Payer I - Murban, Grimm, Csefkó, Payer II, Boór.

Pozsony: Schindler - Milán, Varga – Prioda, Csomor, Kupeczky – Dimm, Rósner, Matuschek, Hohreiner, Kárász.

Gólszerző: Csefkó (5), Boór (2), Szabó, ill. Milán, Csomor.

"A verseny 2 óra 30 perckor kezdődött. Pozsony nap ellen játszik. Győr mindjárt lerohan a labdával" - olvasható. Az ETO első bajnoki góljának szerzője Boór Lajos, aki a tudósítás szerint a 19. percben "kornerból" talált be, ezzel 1:1-re alakította az eredményt. Egyhangú volt a játék, az erősebb győri csapat sorra lőtte góljait a kissé tartalékos pozsonyiak ellen.

"A bírói tisztet Nagy Ferenc, a Ferencvárosi Torna Club tagja viselte mindkét csapat és a közönség legnagyobb megelégedésére." Ez is ritkaság volt akkoriban. Valószínű, a szabályok kellő ismeretének hiánya okozott gyakran gondot a nézőknek – és talán a pályán szereplőknek is -, ezért viszonylag gyakran fordultak elő nézeteltérések.

A második fordulóban a PTE ellen Pozsonyban kellett volna pályára lépnie az ETO-nak. 

Elmaradt bajnoki mérkőzés. Nyugat-Magyarország labdarugó bajnokságáért mostanában tartják a vidéken a mérkőzéseket. Az első mérkőzés tudvalevőleg városunkban folyt le a vaggongyári Egyetértés és a Pozsony Újvárosi Football Egyesület, 1. csapata között, 8:2 eredménnyel az előbbi javára.

A második mérkőzés helyéül a Magyar Labdarugók Szövetsége Pozsonyt jelölte ki, ahol az Egyetértésnek a Pozsonyi Torna Egylet I. csapatával kellene megmérkőznie.

A Pozsonyi Torna Egylet azonban nem tudjuk mi okból a versenyt lemondták s így az Egyetértés mérkőzés nélkül győzelemhez jutott

– olvasható a Győri Hírlapban,

A PTE később visszalépett a bajnokságtól, így kettejük tavaszi mérkőzését sem játszották le.

A Pozsony Újvárosi LE azt kérte, a május 3-ra kisorsolt bajnoki mérkőzés május 28-ra "halasztassék". A terminusváltozáshoz a Győri Egyetértés hozzájárult - közben még áprilisban teljesen új összeállításban 5:3-ra legyőzték az osztrák Simmeringer SC-t – és a tervezetteknek megfelelően május végén léptek pályára Pozsonyban. A bajnokság negyedik fordulójában a Jankó – Krausz, Szabó II, Bischoff, Grimm, Drukesitz, Beleznay, Holicska, Payer, Boór, Szabó I összeállítású ETO 2:1 (0:1) arányban győzött Pozsonyban a PÚLE ellen és ezzel megszerezte a kerület bajnoki címét. A győri gólokat Payer lőtte.

"A győri csapat 3/4 6 órakor a pozsonyi közönség óriási óvációja között vonult ki a pályáról." (Dunántúli Hírlap, 1908. május 31.).

A Nemzeti Sport 1908. június 6-án írta: "A játék mindkét részről igen kezdetleges és jobbára a testi erő igénybe vételével pótolják a játékosok a hiányzó tudást.(...) A második félidőben - folytonos esőben - a győriek mutatnak némi fölényt és a csúszós talajon jobban tudják magukat tartani, amit kihasználva, a 24. percben a pozsonyi kapus hibája következtében gólt rúgnak. A 27. percben az egyik pozsonyi hátvéd elcsúszik, Győr ismét gólt ér el. A pozsonyiak most támadólag lépnek fel, de már kiegyenliteni nem tudnak. A 33. percbena biró egy pozsonyi játékost - durva viselkedése miatt — kiállit, bár a győri volt a durváskodásnak kezdeményezője és igy mindkettőnek a pályán kivül lett volna a helye."

A Nyugati kerület első bajnoka a Győri ETO lett.

A végeredmény a magyarfutball.hu szerint:

1. Egyetértés TO 4 4 0 0 10 : 3 8

2. Pozsonyi ÚLE 4 2 0 2 3 : 10 4

3. Pozsonyi TE 4 0 0 4 0 : 0 0

Az ETO-ban az 1907/08-as idényben szerepelt játékosok:

Ambrovits Lajos, Beimel Miksa, Beleznay Károly, Bischoff Ferenc, Boór Lajos, Csefkó József, Csermák József, Czidlina Béla, Drukesitz István, Grimm Kálmán, Holicska Gusztáv, Holy Ferenc, Jankó Ignác, Kiss Géza, Kopriwa Ernő Aladár, Krausz Nándor, Murbán Ferdinánd, Németh Gyula, Németh József, Payer I Imre, Payer II Jenő, Rosemann József, Sárosy Antal, Schöpf Elemér, Szabó Ferenc, Szabó János.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában