Női világkupa

2024.09.05. 10:17

Világbajnokságra készül az ágfalvi hőlégballon-pilóta

A közelmúltban rendezték meg Franciaországban a hőlégballon női világkupát, ahonnan szép eredményekkel tért haza az ágfalvi Becz Rita. A hőlégballon-pilóta már a világbajnokságra készül, amit a jövő héten rendeznek meg Szegeden.

Papp Fanni

Becz Rita gőzerővel készül segítőivel a jövő heti világbajnokságra, amit Szegeden rendeznek.

Fotó: Bedők J.

Becz Rita több mint 20 évvel ezelőtt kezdett el hőlégballonozással foglalkozni, s mint mondja, ha valaki repült már, az tudja, hogy ez a sport magával ragadja az embert. Az ágfalvi pilóta kezdetben observerként járt a versenyekre, majd navigátor lett. 2003-ban elvégezte a ballonpilóta-oktatói képesítést, és azóta versenyszerűen űzi a sportot. Az évek során megannyi megmérettetésen vett részt, és sorra hozza haza a díjakat. 

Idén megvalósul az egyik álma is, ugyanis részt vehet a szegedi világbajnokságon. 

– Franciaországban rendezték meg a női világkupát, illetve az Európa-kupát. Az előbbi megmérettetésen a második helyen végeztem, utóbbin pedig a több mint harminc induló közül tizenhatodik helyen szerepeltem. A verseny során voltak keményebb kihívások. Előfordult, hogy a nagy szélben közös felszállóhelyről indultunk, de összességében kedvezőek voltak az időjárási viszonyok – mondta Becz Rita. Hozzátette, a sportban a versenyszellem motiválja, de nagy lendületet adott neki az is, hogy első alkalommal vesz részt a világbajnokságon. 

A hőlégballonozás nem könnyű sportág, s a pilótának számos kihívással kell szembenéznie a repülés során, hiszen egy korlátozottan irányított légi járműről van szó, így csak a magasságát tudják szabályozni. A verseny során felszállás előtt a pilóták vagy megkapják az időjárási adatokat, vagy maguk néznek utána annak, hogy milyen irányú szelek az uralkodók és azzal kalkulálva próbálják berepülni az útvonalat. 

– A világbajnokságon az országos ranglista első és második helyezettje vehet részt, illetve van egy-két pluszhely, ahol az előző évek eredményeit veszik figyelembe. Nagy örömömre idén én is indulhatok a vb-n, amit Szegeden rendeznek meg szeptember 9. és 14. között. Már pénteken megkezdődnek az edző repülések. Már azt is tudni lehet, hogy összesen százhúszan vesznek részt a versenyen, akik között csupán tíz női pilóta lesz – hangsúlyozta Becz Rita. 

 Sok lehetőségem nincs az edzésre, így próbálok a lehető legtöbb kisebb versenyen részt venni, hogy felkészüljek a világbajnokságra

 – tette hozzá. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában