Labdarúgás

2024.09.10. 15:40

Első Lébényi Talent Kupa

Lébény SE sporttelepe szeptember 8-án különleges kezdeményezésnek, egy példa nélküli sporteseménynek adott otthont. Észak-Nyugat Magyarország és Csallóköz tizennyolc tehetségközpontja, körzetközpontja és utánpótlásnevelő műhelyének U-11-es korosztályos labdarúgó palántái mérhették össze erejüket. A nagyszerű szervezésű, rendkívül izgalmas meccseket hozó meghívásos monstre tornán mi is ott jártunk.

Kisalföld.hu

- Az I. Lébényi Talent Kupát természetesen komoly szervezés előzte meg - mondta Máté Szilárd főszervező, a Lébény SE U-11-es csapatának edzője. – A térség magas színvonalú utánpótlásképzést képviselő egyesületeit egyenként kerestük meg, és kértük fel őket a tornán való részvételre. Az általunk megkeresett 25 klub közül 18-an fogadták el a meghívást, ami nagyszerű arány és biztató kezdet. Elsődleges célul a kezdődő bajnokságokra való színvonalas felkészülést tűztük ki, emellett természetesen nagyon fontos szempont a tapasztalatcsere, illetve a sportbaráti kapcsolatok építése is.

Remek szervezés, pörgős meccsek

A DAC, FC Komarno, MITE, Ajka, Bábolna, Főnix Gold (Székesfehérvár), Sopron, Koppánymonostor, Veszprém, Felcsút, a Haladás és a Király SE Szombathelyről, Komárom, Nagymegyer, Gyirmót, Pápa, Győrszentiván, illetve a rendező Lébény csapatai a focistákkal és stábtagokkal együtt mintegy 270 fővel képviseltették magukat a rendezvényen.

 

A lebonyolítás három csoportban zajlott, arany, ezüst és bronz ágon körmérkőzésekben küzdöttek egymással a csapatok.

A négyfelé osztott centerpályán egyidőben, közös sípszóra kezdődtek a 15 perces csoportmeccsek, amelyeken minden csapat gyűjtögethette pontjait. A játékvezetést – közmegelégedésre - a Lébény SE saját utánpótlás edzőivel oldotta meg.  

Sok izgalom kevés pihenővel

A torna és a meccsek belső hangulatáról egy igazán avatottat, Burián Dánielt, a Lébény SE kis focistáját kérdeztük:  

- Nekem az egész kupa nagyon tetszik, főleg, hogy sok velünk egykorú gyerekkel mérhetjük össze az erőnket – mondta a center poszton játszó 10 éves Dani. – Szerintem nagyon jó csapatunk van, tudunk is egymásért küzdeni, és az eddigi hét meccsünkön nem vallottunk szégyent. A meccsek rövidek, így nagyon izgalmasak, és persze igyekszünk mindent beleadni.  

 

A csapatok a magas létszámnak köszönhetően nagyon komoly terhelés mellett, egy-egy meccsnyi (15 perces) pihenőkkel, szinte folyamatosan játszottak.

Nagyszerű tapasztalatszerzési lehetőség

Az apró csaták küzdelmeiről, illetve a torna körülményeiről egy edzőt is megkérdeztünk:

- A srácok nagyon élvezik a meccseket, bár kicsit nehezen indultunk be, hiszen U-10-es csapattal érkeztünk – mondta Balog Sándor, az FC Komarno edzője. –Mivel ők egy korosztállyal kisebbek, sokat tanulhatnak a nagyobbak játékából. Itt már gyorsabban kell gondolkodni, hamarabb cselekedni. A rövid meccseken nagyobb a pszichikai nyomás, komolyabb teljesítményt kell beletenni, nem árt, ha ezt is megszokják. Egy-két meccs után szerencsére felvettük a fordulatot. A körülmények nagyszerűek, a gyerekeknek külön öröm, hogy ilyen szép pályán focizhatnak. Mindent összevetve hasznos tapasztalatokat szerezhettünk itt.

 

Hagyományteremtő lehet a Lébényi Talent Kupa

- Kicsit tartottunk a tornától, hiszen 18 csapat mozgását szervezni, követni sosem egyszerű feladat – mondta Hegedüs Attila, a Lébény SE elnöke. – Úgy gondolom egyesületünk egy színvonalas, és főként hasznos rendezvénnyel vétette észre magát a térség utánpótlás nevelésének térképén. A kiegyenlített küzdelmeket hozó torna mindannyiunk fejlődését, és reményeink szerint a sikeres sportdiplomáciát is szolgálta. Terveink szerint minden évben szeretnénk hasonlót – a szerzett tapasztalatok alapján még jobbat – szervezni. Külön köszönöm a MITE egyesületének (akik a szükséges focikapukkal segítettek ki bennünket), a Lébényi Önkormányzatnak, mint fő támogatónak, Dékán Péternek és nem utolsó sorban egyesületünk tagjainak a nagyszerű közreműködést.  

A tornát a Felcsút nyerte, a második helyen a Sopron, a harmadikon pedig a Pápa U-11-es csapata végzett. A házigazda Lébény SE kis utánpótlásai a 11. helyen zárták a rangos kupát. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában