Kisalföld-exkluzív

2024.09.02. 06:50

Audi-ETO – A győri női kézilabdacsapat olyan, mint egy Forma–1-es autó, mellyel a triplázás lehet csak a cél

Kedden 18 órakor a Motherson-Mosonmagyaróvár elleni bajnoki rangadóval megkezdődik a 2024/25-ös szezon a győri női kézilabdacsapat számára. Az Audi-ETO kerete alaposan átalakult az új idényre, hat új játékossal vág neki az évnek a csapat, mely tavaly ugyan öt év szünet után a Bajnokok Ligájában csúcsra ért, a két hazai cím a nagy rivális Ferencvárosé lett.

Szabó Gábor

Az Audi-ETO ügyvezetője, Endrődi Péter szerint a svéd edző, Per Johansson sem igazolt volna más játékosokat.

Fotó: gyorietokc.hu

Az olimpia miatt szokatlanul rövid felkészülés állt a csapatok rendelkezésére a nyáron, ez sem könnyíti meg a munkát. Viszont a célok világosak: mindhárom fronton az aranyérem megszerzése. Erről és sok érdekességről nyilatkozott évnyitó exkluzív interjúban Endrődi Péter, az Audi-ETO női kézilabdacsapatát működtető kft. ügyvezetője.

Audi-ETO
Az Audi-ETO ügyvezetője, Endrődi Péter szerint a svéd edző, Per Johansson sem igazolt volna más játékosokat. 
Fotó: gyorietokc.hu

– Nyakunkon a bajnoki rajt, de maradtak elvarratlan szálak, kérdések a tavalyi szezonból. Kezdjük talán a legkényelmetlenebbel. Tavasz óta szóbeszéd, hogy négyszáz-millió forint hitelt kellett felvennie a működésre. Mennyi ebből az igazság?

– Semennyi. Mint gazdasági társaság, természetesen van folyószámlahitelünk, de nagyságrendileg sem ennyi, mint amit pletykáltak. Egyet tudomásul kell venni, ahogyan minden sporttal foglalkozó gazdasági társaságnál, úgy nálunk is van a pénzek mozgásában egy hullámvasút. Nem egyszerre érkeznek ugyanis a szponzori bevételeink. Nyilván ez időszakosan okoz nehézséget a gazdálkodásban, de az említett hitel és az összeg légből kapott.

Amióta én vagyok az ügyvezető, egyszer sem fordult elő, hogy egy játékos, egy alkalmazott, vagy bárki a szakmai stábban dolgozó kollégák közül ne kapta volna meg időben a fizetését. Ez a legutóbbi szezonban is így volt. Olyan fordult elő tavaly, az év második felében, hogy a szolgáltatókkal szemben volt elmaradásunk, de ezt korrekten, időben jeleztük, és átütemeztük a fizetést.

Hallottunk mi is erről, a választási kampányba is bekerült a téma, de pont ezért végül úgy döntöttünk, nem reagálunk. Mert akármit is mondunk, nem csak idehaza, külföldön is kiengedjük a szellemet a palackból. Nem láttuk értelmét ennek.

– Ezek szerint akkor rendben a pénzügyi háttér, és ez a következő szezonra is érvényes.

– Határozottan igen, de annyit azért hozzátennék, piszok nehéz még hatszoros Bajnokok Ligája-győztesként ezt elérni, de ez nem panasz.

Közel a megállapodás, hogy továbbra is Audi-ETO néven szerepeljen a csapat

– Az Audival a névadó szponzori támogatás lejárt, ahogyan az arénának is. Folytatódik a kapcsolat a gyárral?

– Én csak a csapattal kapcsolatos dologról tudok beszélni, ott jelenleg 99 százalékos szinten vagyunk a tárgyalásban, minimális finomítások vannak hátra, de ne várjon senki meglepetést. Az aréna nem a mi asztalunk, mi ugyanolyan bérlői vagyunk a létesítménynek, mint bárki más.

– Elárulható, hogy mennyi pénzből gazdálkodik a klub utánpótlástól a nagycsapatig?

– Nincs titok, a kiemelt akadémiára az állam egymilliárd forintot ad. Itt teljesen világos minden, az utolsó fillérig csak az utánpótlásra költhető el ez az összeg. Azt kiemelném, hogy a nemrégiben végzett felmérésen az egyik legjobb minősítést kapta a győri akadémia, kiemelve a kifogástalan gazdálkodást. Amit az első csapatra költünk a versenyeztetés, a bérek és egyebek összesen másfél-kétmilliárd forintot tesznek ki. Ez több mindentől is függ, de nagyjából ennyivel lehet számolni.

– Ha már bérek, az előző szezonban menesztett Ulrik Kirkely és segítője, Kristian Danielsen a legutóbbi hírek szerint ügyvédhez fordult az elmaradt fizetésük miatt, ami szerintük a szerződésből járna. Hogyan áll ez az ügy, eljutott-e már a bíróságig?

– Mi ügyvédi megkeresést kaptunk, abban az állt, hogy bírósághoz fordultak. Viszont még nem jutott el abba a szakaszba az ügy, hogy kitűztek volna konkrét tárgyalást. Mivel itt voltak alkalmazásban, a magyar bíróság jár majd el. Mi továbbra is hiszünk az igazunkban, a súlyos szerződésszegés, amire hivatkozva elküldtük őket, fennállt, nem nyerték meg a Magyar Kupát. Márpedig a szerződésben benne van, hogy ezt és a magyar bajnokságot is meg kell nyerni. Tudjuk, hogy az elmúlt években is elfordult ez, mégsem lett feltétlenül menesztve az adott edző, de igazából ez nem kötelező érvényű, viszont egyértelmű. Ők ennek jogosságát vitatják. Meglátjuk, ha eljut addig, a bíróság kinek ad igazat, ha úgy van fejet hajtunk a döntés előtt, de ma sem döntenék másként.

A dán Ulrik Kirkely ügyvédi keresetet nyújtott be a szerinte még neki járó pénz miatt.

– Azt mikor látták, hogy rossz irányba megy velük a csapat?

– Nehéz erre mit mondani, mert utólag nyilván sokkal okosabb az ember. Az utolsó pillanatig hittem abban, hogy feltámad a csapat, mert valóban voltak váratlan vereségek, de a Magyar Kupa-hétvége, azon belül is a döntő tette fel az i-re a pontot. A Fradi elleni végjátékban konkrétan semmilyen segítség nem érkezett a padról, szörnyű volt közelről, szinte egy méterre a kispadtól látni a lányok és a stáb tanácstalanságát. Az volt az utolsó csepp, onnantól már egyértelmű volt, hogy nincs más megoldás, mint az edzőcsere.

Az ügyvezetőnek nem szokása az öltözőbe bejárás

– Szóbeszédekkel kezdtük, ezzel kapcsolatban is voltak jólértesültek, akik tudni vélték, hogy a csapatkapitány, Kari Brattset Dale és az új igazolás, Bruna De Paula is járt az ügyvezetői irodában panaszkodni…

– De Paula a népligeti mérkőzés után valóban bejött, ahol kifejezte nemtetszését a kevés játék miatt. Én egyébként nem vagyok annak híve, hogy lejárjak az öltözőbe, ezt tavaly négyszer tettem meg, az MKC, az FTC elleni vereség után, illetve ott jelentettem be Ulrik Kirkely menesztését és Per Johansson kinevezését. Az sem szerencsés, ha nekem panaszkodnak ilyenről a játékosok, de meghallgattam Brunát, ezt jeleztem is Ulrik felé, de semmire nem utasítottam. Az más kérdés, hogy a következő meccsen aztán a dán edző sokat játszatta a brazilt, aki gyakorlatilag megnyerte a Bietigheim elleni meccset. Brattset viszont nem járt nálam, a lányok csak utólag, amikor megtörtént a váltás, jelezték, hogy már korábban megtört valami a csapat és az edző között.

– Az akadémiával kapcsolatban említette, hogy kiváló minősítést kaptak. Mikor lesz ennek szemmel látható eredménye, mikor lesz több magyar az Audi-ETO első csapatában?

– Nehéz ezt megmondani. Nem is szeretnék olyat ígérni, hogy ekkor vagy akkor már biztosan ennyi vagy annyi magyar lesz Győrben. Amit mi tudunk tenni, és ebben a klub elnöke, Görbicz Anita rendkívül elhivatott, hogy folyamatosan megújítjuk a képzést. Ezért jött hozzánk Hajdu János. A tapasztalt szakember irányításával még jobban szeretnénk fejleszteni a kiválasztott, kiemelt tehetségeket, és nemcsak a szakmában, hanem olyan dolgokban is, mint az életvitel vagy táplálkozás. Bízunk benne, hogy ennek lesz eredménye, de megjósolhatatlan, hogy mikor.

– Fiókcsapatban nem gondolkodnak? Mert kerülnek kölcsönbe játékosok, de ennek a legtöbbször az a vége, hogy az adott tehetség sose kerül vissza a klub kötelékébe.

– Olyan, mint anno a mosonmagyaróváriakkal volt, nem hinném, hogy lesz. Imént említettem, még hatszoros BL-győztesként sem egyszerű a fenntartása a klubnak, mely nagyjából olyan, mint egy Forma–1-es kocsi, emellé mondjuk még egy raliautót venni is drága mulatság lenne. Olyanban viszont gondolkodunk, hogy egy helyre kerüljenek kölcsönbe a legnagyobb tehetségeink. Azt azért hozzáteszem, hogy ez a szituáció azért sem egyszerű, mert itt nemcsak a klub és az adott játékos van, hanem a menedzserek, szülők is. Ezeket az elképzeléseket közös nevezőre nem könnyű hozni.

– Folytassuk a szezonnal. Évek óta a háromból csak egy aranyat gyűjtött be a klub. Gyanítom, ezen a mérlegen pozitív irányba változtatnának idén.

– Az Audi-ETO nem engedheti meg magának, hogy ne úgy vágjon neki bármilyen sorozatnak, hogy ott ne az első helyet tűzze ki célul. Még egyszer olyan nem fordulat elő, hogy Mosonmagyaróváron kikap a csapat.

Azzal is tisztában kell lenni mindenkinek, aki győri zöld-fehérben pályára lép, hogy a Ferencváros elleni mérkőzés nem egy a sok közül, illetve az ETO-szurkolóknak a bajnoki arany felér a BL-győzelemmel.

Nyilván rövid volt a felkészülés, nyakunkon a BL-rajt is, ráadásul kemény csoportban vagyunk, de mindenki tudja, mi a cél, miért vannak itt ezek a játékosok, mit várunk tőlük.

– Az mennyit befolyásolhat, hogy a keretet gyakorlatilag még Ulrik Kirkelyvel alakították ki?

– Semennyit. Bár valóban sokan úgy jellemzik, hogy ez Kirkely kerete, de soha nem az ő egyszemélyes döntése volt a játékosok leigazolása. Mikor Per Johanssonnal megegyeztünk a folytatásról, elétettem a keretet posztokra lebontva egy A3-as papíron, és megkérdeztem, megfelelőnek tartja-e a célokhoz, annyit mondott, nincs olyan játékos a listán, akit ő nem igazolt volna le. Ami biztos, teljesen más kézilabdát játszunk idén, mint a korábbi években, és természetesen nagyon bízunk abban, hogy hosszú évek után ismét sikerül tripláznunk.

– A bajnoki döntő visszavezetését támogatná a klub?

– Legutóbb, mikor a ligaülésen voltam, ott többször elhangzott az egyenlőség szó. Jelenleg azonban más a férfi és a női NB I lebonyolítása. Az biztos, mi teszünk javaslatot arra, hogy legyen egyforma a két bajnokság. Aztán hogy ezt a női döntő bevezetésével oldják meg, vagy a férfiaknál a finálé kivezetésével, azt az illetékesekre bízzuk.

Vannak szurkolók, vannak fiatalok a lelátón és a közönségtalálkozón, de azért is dolgoznak a klubnál, hogy még többen legyenek.
Fotó: Molcsányi Máté

– Vannak-e tervek arra, hogy több nézőt vonzzanak be a lelátóra? Mivel próbálják a fiatalokat megcélozni?

– Természetesen ez a kérdés folyamatosan napirenden van. Azt mindenképpen pozitívnak tartom, hogy több a bérletesünk, mint tavaly, és több szurkolói bérlet is fogyott. A szurkolói egyesülettel jó a kapcsolatunk, havi rendszerességgel beszélgetünk velük, az észrevételeket megvitatjuk. Az is örömteli számunkra, hogy sehol máshol nincs ilyen csapat, amellyel ennyien utaznak idegenbe, legyen az úti cél Kisvárda vagy Norvégia. Ebben egyébként a klub továbbra is támogatja a szurkolókat. Még az elődeim alatt kialakított kedvezményeket kapják, vagy a busszal, vagy a meccsjegyben, de akár mindkettőben segítjük őket. Ami a fiatalok bevonzását illeti, nos, ez nem győri, hanem európai probléma. Ha megnézzük a női kézilabdacsapatok szurkolóit, szinte mindenhol az idősebb generációk tűnnek fel a lelátón, a skandinávoknál különösen ez a helyzet. Dolgozunk a problémán, ahogyan a szurkolók minél jobb és magasabb szintű kiszolgálásán is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában