Álláspont

2024.08.09. 11:20

Miért csak a bronz? – Kollégánk véleménye Hámori Luca olimpiai jutalmáról

Nem is értem, miért „csak” a bronzra egészítik ki Hámori jutalmát a döntéshozók.

Szabó Gábor

Hámori Luca (kékben) jól teljesített Párizsban, de nem biztos, hogy jó döntés, hogy több jutalmat kap.

Fotó: Czeglédi Zsolt

Három magyar ökölvívó szerepelt a párizsi olimpián, közülük Kovács Richárd és Hámori Luca is ötödik helyen végzett, Akilov Pylyp első meccsén kikapott, így helyezetlenül zárt.

Hámori első magyar női bokszolóként szerepelhetett ötkarikás játékokon, és magasan a várakozás felett teljesített, nyert két mérkőzést, és végül attól az algériai ellenfelétől kapott ki, akinek feltűnése és szereplése nagy vihart kavart. Iman Heliffel kapcsolatban arról szóltak a hírek, hogy a férfiakra jellemző XY kromoszómával rendelkezik, és a tavalyi világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintje miatt kizárták.

Hogy pontosan mi az igazság, nehéz eldönteni, az tény, Helif elég maszkulin vonásokkal rendelkezik, ettől még mindig is a női mezőnyben bokszolt, többször kapott ki női versenyzőtől.

Hámori nem tudta megállítani, de tisztességgel küzdött ellenfelével, emelt fővel jöhetett ki a ringből, az ötödik helye így is megsüvegelendő. Viszont komoly utóélete lett ennek a szereplésnek, mert hivatalosan a kőszegi sportoló az ötödikeknek járó állami jutalmat kap (ez 15,73 millió forint), viszont a honi ökölvívó-szövetség úgy döntött, ezt kiegészíti 15,62 millió forinttal, aminek köszönhetően így 31,35 millió forint jár Hámorinak, pontosan annyi, mintha bronzérmes lett volna.

Ezzel viszont lavinát indított el a magyar szervezet, mert Kovács Richárd szerint ez a döntés igazságtalan. Teszem hozzá, szerintem is. Nem hinném, hogy ilyen botrányra, feszültségkeltésre szüksége lenne a magyar boksznak. Teljesen megértem Kovács érveit, ráadásul nem is értem, miért „csak” a bronzra egészítik ki Hámori jutalmát a döntéshozók. Helif ugyanis bejutott a döntőbe, lehet, megnyeri az olimpiát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában