Labdarúgás: az ETO helyett a MÁV DAC-ba igazolt

2024.08.13. 18:30

A Győri Szerszámgépgyártól az olimpiai ezüstéremig

Tóth Kálmán a Győri Szerszámgépgyárban kezdett futballozni, fiatalon az NB III-as csapat tagja volt. Itt figyeltek fel a tehetségére.

Papp Győző

Szombathelyen született, kisgyermek, amikor Győrbe költöznek. Édesapja is futballozott, az ETO játékosaként egy alkalommal játszott az NB I-ben.  
Tóth Kálmán a Győri Szerszámgépgyárban kezdett futballozni, fiatalon az NB III-as csapat tagja volt. Itt figyeltek fel a tehetségére. 

A pártbizottság elkaszálta az igazolását az ETO-ba

A Kisalföldben 1963. július 6-án azt nyilatkozták az ETO vezetői, hogy a játékos a következő idénytől náluk folytatja a pályafutását, nem sokkal később azonban változott a helyzet.
Az MSZMP megyei bizottsága értekezletre hívta a jelentősebb győri labdarúgó-szakosztályok képviselőit. A pártbizottsági egyeztetés után azt közölték, hogy 1963 nyarától Tóth Kálmán az NB I/B-s MÁV DAC-hoz igazol. 

A Kisalföld 1963-as fotója a MÁV DAC új szerzeményeiről. A kép bal oldalán Tóth Kálmán.

A gyors, gólerős támadó  nagyszerűen mutatkozott be a kék-fehéreknél. Hétezer néző  tapsolt a bajnoki nyitányon, többek között az ő alakításainak.

 Nagy „Tomival” együtt szétzilálták a BVSC védelmét, ketten együtt öt gólt szereztek a 7:3-as hazai győzelmet hozott mérkőzésen. Érdekesség, hogy a fővárosi vasutasoknál játszott Verebes József, aki két évtizeddel később a Rába ETO  sikeredzőjeként dolgozott Győrött. A második fordulóban  Budapesten a Ganz-MÁVAG ellen is parádézott a csapat, Tóth  Kálmán mesterhármasának  is köszönhetően legyőzte a  vasgyári gárdát. Olyan szaktekintélyek dicsérték a MÁV DAC remek játékát, mint Baróti Lajos, dr. Lakat Károly és Sebes  Gusztáv. Ózdon is nyert a csapat, így százszázalékos teljesítménnyel várta a negyedik kört. 

A MÁV DAC ifjú gólzsákja féléves teljesítményével is meggyőzte a Bp.  Honvéd vezetőségét, 1964 telén a bajnoki idény előtt a fővárosba igazolt. 

Öt évig játszott ott, majd a Honvédot követően a Tatabányai Bányász, a Budafok, végül a Dömsöd labdarúgója volt.

Az eredményei közül említést érdemel, hogy a Honvéddal magyar bajnoki ezüstérmes és MNK-döntős volt. A Tatabányai Bányásszal MNK-győztes, Közép-európai Kupa-győztes. Szerepelt az ifjúsági válogatottban, 1972-ben három alkalommal játszott a felnőttválogatottban és egy gólt szerzett. Legnagyobb sikereként tagja volt a müncheni olimpián ezüstérmes magyar csapatnak. Mindhárom alkalommal ezen a tornán lépett pályára címeres mezben, gólját az NDK ellen érte el.
Masszőri munkáját jegyzi a Honvéd mellett az Újpest és a Halásztelek csapatainál is, de időszakonként a felnőttválogatott mellett is a kispadra ült.  

Masszőrként a magyar válogatottnál is dolgozott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában