Női kosárlabda

2024.07.18. 12:46

Nagyon erős csoportban a SERCO UNI Győr, még nem teljes a Sopron Basket négyese

A SERCO UNI Győr az Euroligában cseh, spanyol és olasz, a Sopron Basket az Európa-kupában szlovák francia, valamint török vagy német ellenféllel került egy csoportba.

Kisalföld.hu

A csütörtöki sorsolást a győriek a negyedik kalapból várták. A müncheni ceremónián közreműködött az idén visszavonult Fegyverneky Zsófia, aki kilenc bajnoki címe és Magyar Kupa-aranya mellett 2022-ben Euroligát nyert, a magyar válogatottban pedig 136 alkalommal lépett pályára.

A 2023/24-es szezont két euroligás győzelemmel záró győriekre a legutóbb harmadik cseh USK Praha, a spanyol Valencia és az olasz Venezia vár a D csoportban.

Fűzy András, a SERCO UNI Győr elnöke így értékelt: „Olyan ez a csoport, mint a magyar hegyespaprika, nagyon erős... A Prága évek óta topcsapat, bár az egyes kalapból csak ilyet kaphattunk volna, ott nem volt egyszerű ellenfél. A kettesből a Valencia is komoly játékerőt képvisel, ráadásul tavalyi szezon második felében jelentős építkezésbe kezdtek a csapat megerősítése terén. Ugyanez érvényes a Velencére is, mely úgy gondolom, a hármas kalapból a legerősebb csapat. A DVTK-t eleve nem kaphattuk, a Polkowice és az Olimpiakosz pedig valamivel gyengébb játékerőt képvisel az olasz bajnoknál, bár ők sem lettek volna egyszerűek. Az olaszokkal egyébként jó a kapcsolatunk, többször játszottunk ellenük edzőmeccset, ezeken is látszott, milyen erőt képviselnek. Összességében úgy értékelem, költség szempontjából nem rossz a sorsolás, szakmai szempontból viszont bitang nehéz feladat vár ránk. Nem lehetetlen, de nagy bravúr lenne a továbbjutás. A szurkolók szempontjából jó a sorsolás, hiszen három nagyváros három erős csapatát láthatja a közönség Győrben, míg az idegenbeli találkozók közül kettőre is viszonylag könnyen el tudnak kísérni bennünket a drukkerek, és a támogatásukkal akár bravúrokat is érhetünk el.”

Cziczás László, a zöld-fehérek vezetőedzője szerint nagyon kemény csoportba kerültek, és a lehetséges ellenfelek közül szinte mindegyik kalapból az egyik legnehezebb együttes jutott a csapatnak: Először is hatalmas siker a klub számára, hogy újból az Euroligában szerepelhetünk. Bitang erős csoportba kerültünk, nagyon nehéz kihívás lesz ez számunkra, és egyben kiváló erőfelmérő. Attól függetlenül, hogy a negyedik kalapból indultunk, küzdeni fogunk és kőkeményen dolgozni a nyáron, hogy ebből a csoportból tovább tudjunk jutni. A Prága hatalmas tradíciókkal rendelkező klub, és gyakorlatilag majdnem minden szezon végén esélyesek a végső győzelemre is, rendre résztvevői a négyesdöntőknek. Tavaly szintén egy csoportba kerültünk és jó mérkőzéseket játszottunk velük. A célunk egyértelműen az lesz, hogy idén sikerüljön őket megszorongatni, és akár le is győzni. A Valencia évek óta meghatározó csapata az európai kosárlabdának, míg véleményem szerint a harmadik kalapból a lehető legkeményebb ellenfelet kaptuk, az olasz bajnokot. Fel kell kötni a gatyánkat, mert nehéz mérkőzések jönnek. Az már biztos, hogy igazi sztárcsapatok érkeznek hozzánk Győrbe, közönségcsalogató találkozókat játszunk itthon, és bízunk benne, hogy az egyetemi sportcsarnokot meg tudjuk majd tölteni.”

Dubei Debóra csapatkapitánya első benyomásként elmondta: „Itt könnyű csoportba kerülni nem nagyon lehet. A prágaiak évek óta az Euroliga megnyerését tűzik ki célul, a Valencia erős bajnokságban szerepel hétről hétre, a velenceiek pedig olasz bajnokok, szóval biztosan mindhárom rendkívül erős gárda. Ami pozitívum, hogy utazás szempontjából kifejezetten kedvező a csoportbeosztás. Hogy mivel lennék elégedett? Nyilván szeretnénk jobban szerepelni, mint tavaly. Az új lebonyolításnak megfelelően ez első lépésben azt jelenti, hogy továbbjussunk a csoportból, azaz egy csapatot mindenképpen előzzünk meg. Ha nincs körbeverés, akkor ehhez akár két győzelem is elég, de ezek megszerzése sem lesz egyszerű.”

Az új idényre kilenc ország 19 klubja regisztrált, közülük 13 csapat a csoportkörbe került, hatnak pedig selejtezőt kell játszania a fennmaradó három helyért. Az átalakított lebonyolítás alapján az eddigi két nyolcas csoport helyett négy kvartettben küzdenek a csapatok. Az alapszakaszt követően az első három kerül a középszakaszba, a negyedikek az Európa-kupa rájátszásában folytatják. A középszakasz 12 együttese két hatos csoportban küzd tovább, ennek végén az ötödikek és hatodikok búcsúznak, a harmadikok és negyedikek keresztbejátszanak a negyeddöntőért. Az elsők és másodikok szintén keresztbe játszanak, a győztesek közvetlenül a négy közé jutnak, a vesztesek pedig a negyeddöntőben folytatják. A szezont a korábbiakkal ellentétben nem négyes, hanem hatos döntő zárja le.

Az oda-visszavágós selejtező meccseit szeptember 18-án és 25-én rendezik, a Szekszárd kiemeltként otthon játssza majd a visszavágót a cseh Brno ellen. A párharc vesztese az Európa-kupában folytathatja szereplését.

A női Euroliga csoportjai

A csoport: DVTK, Salamanca (spanyol), Schio (olasz), Basket Landes (francia)/Besiktas (török). B csoport: Bourges (francia), Mersin (török), Olimpiakosz (görög), Szekszárd/Brno (cseh). C csoport: Villeneuve d'Ascq-LM (francia), Polkowice (lengyel), Fenerbahce (török), Zaragoza (spanyol)/Constanta (román). D csoport: SERCO UNI Győr, Valencia (spanyol), Venezia (olasz), USK Praha (cseh).

Kisorsolták a női kosárlabda Európa-kupa 2024/25-ös idényének csoportjait is.

A csütörtöki sorsolás előtt a soproniak az első kalapba kerültek, a müncheni ceremónián kiderült, hogy az NB I-ben legutóbb negyedik Sopronra az E jelű kvartettben a szlovák Piestanske Cajky, a francia Charnay, valamint a török Bodrum és a német Osnabrück selejtezős párharcának győztese vár.

„Örülök neki, hogy újra nemzetközi kupa sorozatban szerepelünk – kezdte gondolatait a sorsolást követően Török Zoltán ügyvezető. – Azzal, hogy a várakozásoknak megfelelően az első kalap éléről sorsoltak bennünket, nem túlzok, ha azt mondom, azzal az igazi izgalmakon túl is voltunk. Van olyan ellenfelünk, amelyiket jól ismerünk, van, amelyikkel történelmünk során először találkozunk. Azt hiszem, érdekes alapszakasz elé nézünk.”

„A csoportunk még nem teljes, ehhez meg kell várnunk a szeptemberi selejtező eredményét. Valóban nem minden ellenfelünket ismerjük, de az biztos, szeretnénk maximálisan felkészülni és a legjobb teljesítményt nyújtva megindítani a csoportmérkőzéseinket” – fogalmazott a soproniak vezetőedzője, Gáspár Dávid.

Az EK magyar érdekeltségű csoportjai

E csoport: Sopron Basket, Piestanske Cajky (szlovák), Charnay (francia), Bodrum (török)/Osnabrück (német). L csoport: NKA Universitas Pécs, Girona (spanyol), Campobasso (olasz), Jereván (örmény).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában