Olimpia 2024

2024.07.31. 20:35

Bravúr a javából - A győri tornász, Mészáros Krisztofer kilencedik az olimpián! - fotók

Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett fináléjában szerdán a párizsi olimpián. A győriek 22 éves versenyzője kiválóan szerepelt szerda este, gyűrűn 13,400, ugrásban 14,400, korláton 14,300, nyújtón 13,766, talajon 13,933, míg lólengésben 14,100 pontot gyűjtött és 83,899 pontos eredménnyel szerezte meg az előkelő kilencedik helyet.

Szeitz Tibor

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A Győri AC fiatal klasszisa  – aki a párizsi olimpia egyetlen magyar férfi tornásza – szombaton a 14. helyen jutott be az egyéni összetett 24 fős döntőjébe – erre legutóbb Supola Zoltán volt képes 28 évvel ezelőtt.

„Krisztofer kiegyensúlyozott és élvezi az olimpia minden percét. Volt egy kis ideje városnézésre. Egy-két nevezetességet is meglátogatott, járt az Eiffel-toronynál és a Diadalívnél. Úgy gondolom, hogy jó esélye van előrelépni a selejtezőhöz képest. Több szeren is maradt még benne tartalék” – mondta ezt még a finálé előtt „Titi” edzője, Szűcs Róbert, aki nyilván tanítványa talajgyakorlatára is célzott, amely egyébként Krisztofer egyik legnagyobb erőssége.

A 22 éves Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes klasszis gyűrűn kezdett a döntőben. Nem is rosszul. Magabiztos, pontos gyakorlatot mutatott be, a leugrásnál kicsi elszökkenéssel. Sokat kellett várni a pontszámára, ami sajnos egy tizeddel kevesebb lett, mint amit a selejtezőben kapott, 13,4-re értékelték gyakorlatát a pontozók. 

Következett az ugrás, ami sokkal jobban sikerült Mészárosnak, mint a selejtezőben. A  magasan, jó tartással végrehajtott, kézenátfordulás, nyújtott testű szaltó, duplacsavarral ugrására 14,4-et kapott Krisztofer, aki  a 14. helyről várhatta a korlátot.

Ahol bár majdnem 4 tizeddel elmaradt a selejtezőbeli eredményétől, a legfontosabbat elérte, nagyot nem hibázott. Gyakorlata nem volt annyira precíz, mint pár nappal ezelőtt, de így is  szép pontszámot, 14,4-et kapott érte. Három szer után Mészáros a rendkívül előkelő, 6. helyről várhatta a folytatást.

Nyújtón parádés gyakorlatot mutatott be a győri tornász – nem véletlenül mosolygott utána – , s a pontszáma (egy óvás után) is jó lett: 13,766. Nyolcadik helyen állt négy szer után.

Kedvenc szerén, talajon egy pici hibától eltekintve, szinte hibátlan gyakorlatot mutatott be Mészáros, ami 13,933 pontot ért.

Utoljára a lólengés következett. A szerrel volt, hogy meggyűlt már Mészáros baja, ezúttal azonban kifogástalan gyakorlatot mutatott be, amire 14,1 pontot kapott. Ez végül a 9. helyre volt elég, ami bravúr a javából. Ennél jobb eredményt - magyar színekben -  utoljára Guczoghy György 1988-ban ért el Szöulban, amikor 8. lett egyéni összetettben. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában