A versenyzők példája erőt adhat

2024.07.31. 16:36

Európa-bajnok lett a szervátültetett sopronkőhidai őrmester

Varga Krisztina élete kilenc évvel ezelőtt vett radikális fordulatot, amelynek súlya alatt nem roppant össze, hanem hivatásra lelt a büntetés-végrehajtásban és sportolói karrierre a tollaslabda világában. Tavaly a szervátültetettek "olimpiáján" egyéni negyedik helyezést ért el, múlt hétvégén pedig két európa-bajnoki arany- és egy ezüstérem büszke tulajdonosa lett!

Kisalföld.hu

Varga Krisztina tollaslabda sportágban háromszor állhatott fel a dobogóra.

Fotó: Trappancs E

Idén júliusban a nyári olimpiai játékoké a "főszerep" a sportban, azonban 2024 nyara több rangos sporteseményben is bővelkedik. Július 21. és 28. között rendezték meg Lisszabonban a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságát. A Büntetés-végrehajtás Gazdasági Ellátó Intézetének személyi állományába tartozó Varga Krisztina bv. őrmester, aki Sopronkőhidán teljesít szolgálatot, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége válogatott csapatának tagjaként bizonyított: 

Tollaslabda sportágban háromszor állhatott fel a dobogóra.

Krisztina három éve kezdett el versenyszerűen tollaslabdázni.
Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége  

Mindenkit megrázna, ha arról értesülne, hogy olyan súlyos betegségben szenved, amely visszavonhatatlanul megváltoztatja az életét. Krisztina azonban erős maradt, 2023-ban élete első világversenyén képviselte Magyarországot a Szervátültetettek Világjátékán, Perthben. Akkor is emberfeletti kitartásról tett tanúbizonyságot és végül az élmezőnyig küzdötte magát. 

Varga Krisztina tüdejét és az immunrendszerét egy borzasztóan ritka – akkoriban a világon mindössze tíz esetet diagnosztizált – bakteriális fertőzés támadta meg. Éveken át tartó küzdelem után az életét a bátyjától kapott donáció mentette meg. Miután teljesen gyógyultnak nyilvánították, Krisztina egy ismerősén keresztül talált rá a büntetés-végrehajtásra. Elöljárói és munkatársai támogatását a sportban is maximálisan élvezi. A szervátültetettek és művesekezeltek kontinensviadalán 56 fős csapat képviselte hazánkat: a magyar válogatottat alkotó csontvelő-, máj-, szív-, tüdő- és vesetranszplantáltak, valamint dializált sportolók tíz sportágban mérték össze tudásukat a több mint 25 európai országból érkező versenyzővel.

A Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnoksága nem csupán egy sportesemény. Ez a rendezvény a szervadományozás és a szervátültetések fontosságára hívja fel a figyelmet, rávilágítva arra, hogy a szervátültetéssel új élet kezdődhet, a rendszeres mozgás és a sportban elért sikerek hozzájárulhatnak az életminőség javításához. A versenyzők példája erőt adhat mindazoknak, akik hasonló kihívásokkal néznek szembe, és bizonyítja, hogy a betegség nem szabhat határt az álmoknak

 – olvasható a Magyar Szervátültetettek Szövetségének sajtóközleményében. Ezek a mondatok Varga Krisztina esetében is igazak, hiszen egy súlyos betegség és egy csontvelő-transzplantáció után kezdett új életet. A négy évvel ezelőtti sikeres transzplantáció után, mindössze három éve kezdett el versenyszerűen tollaslabdázni, melynek eredményeként a lisszaboni kontinensviadalon három dobogós helyezést ért el: az első napon az egyéni tollaslabda versenyen korosztályos aranyérmet, majd Lakatos Andrással vegyespárosban ezüstérmet, párosban pedig Hanyu Zsuzsannával aranyérmet szerzett.

szervátültetett
Varga Krisztina még nem tért vissza a munkába, de megköszönte kollégáinak, hogy szurkoltak neki.
Fotó: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Krisztina még nem tért vissza a munkába, de kollégáinak, akik itthonról szorítottak érte és a sikereihez is gratuláltak, azt írta, nagyon boldog volt, amikor felállhatott a dobogó legfelső fokára.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában