Felkészülés

2023.12.13. 08:12

Győrben edzettek az olimpikon tornászok

Győrben edzett kedden Bácskay Csenge, a Győri AC olimpiai kvótát szerzett tornásza. A sportoló az Egyesült Államokból vasárnap tért haza, pénteken már utazik vissza. A villámlátogatásba belefért, hogy a győri Olimpiai Sportparkban is tréningezzen a többi győri fiatallal. Bácskayt a női válogatott szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre is elkísérte. Az edzés előtt velük, valamint a másik győri ötkarikás kvótás Mészáros Krisztoferrel beszélgettünk.

Szabó Gábor

Mészáros Krisztofer és Bácskay Csenge is bizakodva várja az olimpiát.

Fotó: Csapó Balázs

„Jól érzem magam Amerikában, mostanra már megszoktam a kinti létet, úgy érzem, beilleszkedtem. Sokan segítettek ebben, illetve az is számított, hogy az angol nyelvet is nagyon jól megtanultam” – kezdte Bácskay Csenge, aki így értékelte a mögöttünk hagyott esztendőt: „Nehéz év volt, amiből azt hiszem, a maximumot sikerült kihozni. Kiskorom óta azért edzek nap mint nap, hogy részt tudjak venni egy olimpián. Örülök, hogy összejött a kvótaszerzés, és beérett az a sok évnyi munka, amit elvégeztem.”

Együtt edzett a két sportoló. Fotó: Csapó Balázs

Most kisebb szünet jön így az év végén, hogy aztán januártól újult erővel folytassa a felkészülést Bácskay Csenge. A fókuszban természetesen a párizsi olimpia van.

„Minden pillanatát szeretném átélni az olimpia hangulatának. Nem nyaralni megyek azonban, nagy álmom, hogy döntőzni tudjak” – árulta el tervét Bácskay Csenge.

A női kapitány, Draskóczy Imre is elégedetten nyilatkozott.

„Komoly előrelépés történt a női szakágban, hiszen három olimpiai kvótát is szereztünk, kimaxoltuk a lehetőséget, ráadásul a legjobbunk, Kovács Zsófia sérülés miatt hiányzott a világbajnokságon” – kezdte Draskóczy Imre, aki hozzátette: „Idén a csapateredményen volt a hangsúly, jövőre az egyéni célok kerülnek a fókuszba.

Csengével elsősorban ugrásban szeretnék jó eredményt elérni, ami természetesen a döntő.

Tudni kell róla, hogy nagyon kiegyensúlyozott versenyző, világbajnokságon volt negyedik is. Mindig magabiztosan versenyez, bízunk benne, ez az olimpián is így lesz. Sokan nem emlékeznek arra, hogy Csenge nemzetközi pályafutása Győrben kezdődött, hat éve az EYOF-on negyedik lett.”

Bácskay Csenge és Dráskóczy Imre. Fotó: Csapó Balázs

Hogy van-e esélye az éremre a sportolónak, azzal kapcsolatban a szövetségi kapitány elmondta:  „Óvatosnak kell lenni. A legfontosabb, hogy a két ugrás sikerrel legyen meg. Aztán majd kiderül, az mire lesz elegendő. Nyilván bizakodunk, de túlzott terhet sem szabad a versenyzőre rárakni.”

Mészáros Krisztofer szerényen úgy kezdte: „Viszonylag elégedett vagyok az idei évvel.”

Nos, valóban minden viszonylagos, de a nyújtón elért Eb-ötödik hely, valamint a kvótaszerzés azért nem mindennapi a győri torna és a győri tornász életében. Viszont lehet, éppen ez a visszafogottság az eddigi sikerek titka.

A fiatal sportoló így folytatta: „Most év végéig kicsit lazább a program, de aztán azon kezdünk el dolgozni jövőre kőkeményen, hogy olyan gyakorlatokat állítsunk össze, amivel lehet esély az éremre.

Mindegyik szeren próbálunk olyan elemeket beépíteni, hogy meglegyen az anyagerő, ami kell a döntőbe jutáshoz.

Ha pedig az megvan, ott bármi megtörténhet. A legnagyobb riválisok a japán, az amerikai, a kínai és a brazil tornászok lehetnek, de sok jó egy-egy szeren remeklő tornász van.”

Mészárosra áprilisban egy Európa-bajnokság vár, de nyilván nem ez lesz a fő esemény 2024-ben.

„Inkább próbaverseny lesz, biztosan nem itt leszek topformában. Az Eb mellett a Világkupák is arra kellenek, hogy megfelelően fel tudjak készülni az olimpiára” – mondta végezetül Mészáros Krisztofer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában