Diákok alkotásai

2 órája

Szemléletformáló kiállítás a soproni zsinagógában - fotók

Különleges helyszínen, a soproni Ortodox Zsinagógában nyílt meg csütörtökön, a Design Hét keretein belül a Handler Nándor Technikum diákjainak egyedülálló kiállítása, amely a fenntarthatóság és a formatervezés kapcsolatát mutatja be.

Varga Henrietta

Az iskola életében kiemelt szerepe van annak, hogy a tanulók tudatosan és felelősen viszonyuljanak környezetükhöz. Ennek érdekében az intézmény már nem először szervez olyan eseményt, amely az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet. Az egyedi helyszín választása sem véletlen, hiszen a szervezők fontosnak tartották, hogy ez a csodálatos szakrális tér a kiállítás által új funkciót kapjon.

Design hét
A bakelitlemezek, a műanyagzsákok, vagy a dobozos üdítők ruhaként születtek újjá. Fotó: Máthé Daniella

Bár ebben a formában ez az első alkalom, mégis hosszú évek hagyománya épül erre a rendezvényre. Fontosnak tartjuk, hogy az újrahasznosítás témája újra és újra megjelenjen, hogy minél többen lássák, mennyire kreatív és hasznos, ha hulladékból valami újat hozunk létre

 – osztotta meg lapunkkal Schmuck Vivien, az iskola nevelési igazgatóhelyettese, a rendezvény szervezője. 

 

Design hét
Ki gondolná, hogy a csokipapír vagy sörös címke ilyen jól mutat zakóként és rövidnadrágként Fotó: Máthé Daniella

Az iskola különböző szakmai képzéseken résztvevő tanulói – grafikusok, dekoratőrök, divatszabók – együtt dolgoztak azon, hogy az újrahasznosított anyagokból valóságos műalkotásokat hozzanak létre. Ezeket a munkákat most a közönség elé tárjuk, hogy ezzel is bemutassuk azt, hogy milyen lehetőségek rejlenek a környezettudatos szemléletben

 - tette hozzá. 

- Szeretnénk, ha az újrahasznosítás gondolata minél szélesebb körben elérné nemcsak a középiskolásokat, hanem az általános iskolás diákokat is, ezért arra ösztönözzük a tanárokat, hogy akár osztályfőnöki, akár technika vagy környezetismeret óra keretében hozzák el tanítványaikat a kiállításra, hiszen a bemutatott munkák inspirációul szolgálhatnak abban, hogy a fiatalok körében is elmélyüljön a környezettudatos gondolkodás.

A városvezetés részéről Farkas Ciprián polgármester köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a soproni Design Hét egy jelentős rendezvény, amely már többedik alkalommal biztosít bemutatkozási lehetőséget a városban a kreatív iparág szereplőinek.

Design hét
A rendezvény bemutatkozási lehetőséget kínál a kreatív szakembereknek - mondta Farkas Ciprián

- A kiállítás fontos fóruma az alkotó szellemű szakembereknek és diákoknak, akik különféle tudást szerezhetnek és kapcsolatokat építhetnek. A formatervezés és a kreativitás központi szerepet játszik életünkben, hiszen ezek nélkül nincs fejlődés. Az ilyen események támogatják a kreatív gondolkodást és innovációt, ezért nagy jelentőségűek a szakma fejlődése szempontjából.

A tárlat október 17-ig tekinthető meg előzetes bejelentkezés után.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában