Az „éberség” szándéka

2 órája

Fülöp Péter fotográfus, költő művészete a Rómer Házban – Fotók

„A lehetséges extatikus állapota” címmel Fülöp Péter fotográfus, költőnek nyílt kiállítása pénteken a megyeszékhelyen, a Rómer Házban.

Kisalföld.hu

Fotó: Molcsányi Máté

Fülöp Péter fotográfus gyermekkora óta foglalkozik fényképezéssel, korábban analóg, 2011-től digitális technikával készülnek képei. Fotográfiáiból fény(kép) filmeket is komponál. Magyarországon és külföldön egyaránt számos kiállítása nyílt, verseket 2013-tól publikál, könyvei önállóan és társszerzőkkel együttműködve is megjelentek. 

Fülöp Péter fotográfiái túlmutatnak a jelenleg népszerű fotóművészet keretein. Képei meditatívak, filozofikusak, poétikusak. Fotográfiái és a hozzájuk társított képcímek olykor konkrét filozófiai axiómák.

 „Fülöp Péter képei, ahogy ő mondja, az „éberség” szándékát reprezentálják. Nekem inkább, és ez persze nézőpont kérdése, a Moholy-Nagy-féle „intenzív látás” termékei, a nyers, tiszta látásé. Rokonsága a költészettel egyértelmű, a költészet konkrétsága és a költői nyelv autonómiájának elve azonos fényképeinek nyers, tiszta látásával. Mindkettő mozaikszerű, széttördelt formát és új létrehozott egységet jelent. Fülöp kiragadja a dolgokat eredeti környezetükből, hogy friss szemmel láthassa és saját belső világa parancsai alapján rendezze, kapcsolja hozzá más dolgokhoz. Képaláírásai nem engedik némaságba merülni képeit. Nem hagy minket eltévedni, hánykolódni az értelmezés végtelen óceánján. Tiszta hangok ezek, amelyek hitet tesznek az igazság mellett.” (Dallos István fotográfus) 

A tárlatot a Rómer Házban (Teleki László utca 21.) tekinthetik az érdeklődők, december 22-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában