Hárman a padon

1 órája

Premier - A "vasnemzedék" nyugdíjas napjai a győri színpadon

Szombaton bemutatják a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében az idei évad első előadást. A színműben látható Maszlay István, Bende Ildikó és Rupnik Károly. Aldo Nicolaj szerző három szereplő történetén keresztül ábrázolja, miként válnak büszke, öntudatos férfiak zsémbes öregemberekké, és miként élednek újjá reményeik a valahová tartozás érzésével. A színműt Bakos-Kiss Gábor rendezte a győri teátrumban.

Simon Roberta

2024.09.17. Győri Nemzeti Színház - Hárman a padon, Maszlay István, Rupnik Károly, Bende Ildokó Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

A történet során három idős ember, a „vasnemzedék” nyugdíjas napjait követhetjük nyomon. Egy zsúfolt, XX. századi lakótelepen vagyunk, a padon két férfi - Maszlay István és Rupnik Károly - és egy nő- Bende Ildikó - üldögél. A szelíd asszony mellett a valaha büszke, tettre kész, bátor katona, megbízható munkásember férfiak mára már megtört, mogorva, reszketeg bácsikká szürkültek. Mindhárman magányosak, ezért barátok lesznek. 

Győri Nemzeti Színház - Hárman a padon: Maszlay István, Rupnik Károly, Bende Ildikó Fotó: Csapó Balázs

A kiüresedettség helyét lassanként az életszeretet érzése váltja fel. Néha ennyi az élet: néhány szó a hasonlóról, megértés és megértettség, erről mesél az előadás is.

Bakos-Kiss Gábor direktor és a darab rendezője korábban többször említette már miért is tűzték műsorra. - Bekopogott hozzám Bende Ildikó, aki 50. évadát kezdte meg a győri színházban, és azt kérte tőlem, hogy ezt a művet, egyszer eljátszhassa. Azt gondolom annál jobb pillanat nincs erre, mint amikor valaki öt évtizede oszlopos tagja a társulatnak. Emellett kiváló történetet mondd el az előadás, ami minden generációt megérint, hiszen az életről szól, a barátságról, a szeretetről és az elmúlásról - fogalmazott.

Luigi Lapagliát alakító Jászai Mari díjas Maszlay István Bocca Liberot játsszó Rubnik Károly és Ambra bőrébe bújó Aase-díjas Bende Ildikó is különböző személyiség, de igen találó karakterek bőrébe bújhatnak, egyfajta jutalomjátékként éli meg az új bemutatót. 

Maszlay István már másodszorra játszik Aldo Nicolaj - aki személyesen is látta játszani a színpadon - darabot, az első is háromszereplős volt, az Ámokfutóban még Nagy Annával és Sütő Irénnel léptek színpadra. Luigi Lapaglia szereplő kiszolgáltatottságának hiteles megformálását nemes feladatnak tekinti.

Fiatalon volt szerencsém látni a Pesti Színházban Páger Antallal, Bilicsi Tivadarral és Bulla Elmával a Hárman a padon ősbemutatót, amely bizonyíték, hogy a szerep valóban jutalomjáték 

- emlékezett vissza a Jászai-díjas színész, aki szerint kivételes mesterségbeli tudással megírt színmű, a szombaton győri színpadon debütáló darab.

Nem kis állóképességet kíván a színészektől, hiszen hármuknak kell megtölteni a teret és csak egy szünetnyi pihenésük van esténként. Ráadásul már a tavalyi évad végén elkezdték az olvasópróbákat. 

A Hárman a padon című színmű színészeinek és karaktereinek személyisége a színpadon simulnak össze a közönség szeme láttára. Fotó: Csapó Balázs

Bende Ildikót fiatal színésznőként érintette meg leginkább a Hárman a padon előadás és a fantasztikus színészek játéka, úgy véli anyaként, nagymamaként még többet értett meg belőle. 

Sokan félnek az öregségtől, sokszor magunk között se merünk beszélni az elmúlásról, de ezzel együtt szép az élet 

- fogalmazott.

- A legfontosabb mennyire tudjuk egymást támogatni, idősebb korunk ellenére embernek maradva. Ezt fejezi ki a színmű három szereplőjének kapcsolata. Reméljük ebből a közönségnek is értékes, tanulságos mondanivalót tudunk átadni - tette hozzá Ildikó.

Rupnik Károly, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja nem gondolta, hogy valaha találkozni fog a szereppel, főleg azért mert ritkán fordul elő, hogy idősekre írnak drámát. Azonban rendkívül tanulságos feladatnak éli meg.

Libero Bocca szókimondó, őszinte, szabad szájú, aki eleinte pikírt és nyers emberből válik megértővé, empatikussá. Ez egy jutalomjáték, csupa olyan valós élethelyzettel, amely bármelyikükkel megtörténhet, hiába olasz nyugdíjasokról szól

 - emelte ki Rupnik Károly.

A színészek jutalomjátékként élik meg a szombaton debütáló színműt. Fotó: Csapó Balázs

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában