Nagy bejelentések

2024.09.05. 14:40

Évadnyitó a Győri Balettnél - Új tagok és pozíciók, szobor a 45. évfordulóra

Évadot nyitott csütörtökön a Győri Balett, az együttes stúdiójában bemutatták az új tagokat és ismertették a 2024/25-ös programtervet, valamint hazai és nemzetközi fellépéseik listáját. A társulat fennállásának 45. évfordulója alkalmából szobrot állítanak a Győri Nemzeti Színház előtti téren.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Már augusztusban visszatért a Győri Balett társulata a nyári vakációról, sőt már a legújabb bemutatójuk koreográfiáját is betanította a Koreából érkező Kim Jung-a.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester elköszönt a Győri Balett társulatától. Fotó: Csapó Balázs

Dr. Dézsi Csaba András polgármesterként búcsúzott az együttestől: Elköszönni jöttem, de a csapatom folytatja a munkát és ugyanolyan szeretettel támogatja a Győri Balettot, ahogyan eddig is. Nyugalmas felkészülést és további sikereket kívánok mindenkinek az elkövetkező évadokban - fogalmazott.

A város jelképe a Győri Balett, amely idén ünnepli megalakulásának 45. évfordulóját. Ennek tiszteletére Lebó Ferenc szobrászművész által készített szobrot emelünk a színház elé

 - jelentette be dr. Dézsi Csaba András.

Köszönjük! Méltó koronája lesz a jubileumi évünknek. A művészetünk a közönségünkkel válik teljes egésszé, ez a Markó Iván-i örökségünk. A célunk, hogy láthatóvá váljunk és értéket teremtsünk. Az új évadban is az a célunk, hogy közönségből közösséget, közösségből közönséget alkossunk

  - mondta Velekei László, a társulat igazgatója.

Nemzetközi és a Győri Balett koreográfusai. Fotó: Csapó Balázs

- Lezárásaként, a tavalyi évadban méltón képviseltük Győrt és hazánkat Brüsszelben. 1300 néző tapsolt állva, a soroselnökségi ülés megnyitóján. Korai, extrém kezdés volt az idei, ugyanis rögtön elkezdtük az új image filmünk forgatását, melynek helyszíne nem volt más mint a győri színház teteje. Majd megkezdtük a munkát a nemzetközi alkotókkal, Kim Jung-a-t, a Mute Dance Company művészeti vezetője és koreográfusa Dél-Koreából, Jordan James Bridgea Wayne McGregor társulat táncművésze, szabadúszó koreográfus pedig Angliából érkezett hozzánk Győrbe. Közös estjüket november 9-én láthatja a közönség, amely a Tranzit nevet kapta -fejtette ki Velekei László, aki ismét visszatér, mint koreográfus, ugyanis decemberben debütál Éli Éli című darabja a holokauszt 80 emlékév jegyében. Szenes Hanna történetét dolgozzuk fel Csepi Alexandrával.

Premier tavasszal is várható a Győri Balettól, a Nemzeti Táncszínházzal közösen hoznak létre egy estet, amely az Éva és Ádám címet kapta. Ezt a társulat próbavezető asszisztense Szőllősi Krisztina és Darai Tamás táncos és koreográfus készít az együttesnek. Az igazgató szerint innovatív módon szólítják meg a kortárs táncművészetet. Bemutatója először a Budapest Táncfesztiválon lesz és utána érkezik Győrbe.

Velekei László és az új tagok. Fotó: Csapó Balázs

Új tagokat is köszöntöttek csütörtökön az évadnyitón: Katarina Bužić és Puczkó-Smith Levente is a Magyar Táncművészeti Egyetem után szerződött az együtteshez. Két új gyakornokkal is bővült a csapat, Kakucs Ajna a Győri Tánc és Képzőművészeti Iskolából, míg Ónódy Ábel a Magyar Táncművészeti Egyetemről érkezett.

Három magántáncossal is bővült a társulat, a közönség már jól ismerheti őket az együttesből: Herkovics Eszter Adria, Gémesi Máté és Luka Dimić.

- A megújuló Fiatalok a Fiatalokért program vezetője ezentúl Szőllősi Krisztina, a program részleteit a 45-ös sajtótájékoztatón tudhatjuk meg. Az idén 20 éves Magyar Táncfesztivál új igazgatója pedig nem más lett mint Csepi Alexandra - jelentette be Velekei László, azonban a sor itt nem ért véget.

A MiniBalett kurzusok olyan népszerűek, hogy nem csak folytatódik, de kiegészül egy újabb csapattal így Szalai Judit mesternő mellett Tüű Barbara foglalkozik az újakkal.

A Győri Balett a 24/25-ös évadban is több nemzetközi turnéra indul: szeptember 19-23 között Törökországban lépnek fel a CerModernben a MNB kiállításának megnyitóján, majd az Ankarai Operaházban mutatják be a PianoPlays és Romance című előadásaikat.

Utaznak Bécs a Maszkabál 2-vel a Collegium Hungaricumra, majd visszatérnek októberben is Törökországba, Isztambulba a Tiszta forrással. Februárban az Anna Kareninával indulnak turnéra, elviszik Németországba és Svájcba, de további utakról is egyeztetnek már

Ezen felül meghívást kaptak ismét Marosvásárhelyre, de ott lesznek a Keszthelyi Táncpanorámán, a Müpában, Sopronban, Debrecenben, Szarvason, valamint Déryné és Lázár Ervin programmal ellátogatnak több vidéki helyszínre is.

Gémesi Máté, Velekei László, Herkovics Eszter Adria és Luka Dimic. Fotó: Csapó Balázs

Repertoáron maradó előadások a Matiné szombat keretein belül:

  • Kippkopp és Tipptopp
  • Kippkopp karácsonya
  • Maszkabál
  • Maszkabál2 – Erdei kaland
  • A Kockásfülű nyúl
  • Max és Móric 

A kis és nagyszínpadokon:

  • Sorsok est
  • Abigél
  • GisL
  • Romance
  • PianoPlays
  • Peer Gynt
  • A skarlát betű
  • Anna Karenina
  • A négy évszak
  • Tiszta Forrás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában