Krisztushoz tartozol

2024.09.13. 18:27

Megújulást hozhat - Meghirdették a Győri Egyházmegyei Zsinatot

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelésének búcsúnapján, szeptember 13-án Veres András megyéspüspök ünnepi szentmise keretében hirdette meg a Győri Egyházmegyei Zsinatot "Emlékezz, Te Krisztushoz tartozol!" mottóval.

Barki Andrea

Az előző zsinat az egyházmegyében 90 évvel ezelőtt volt. Ez a majdnem egy évszázad óriási változásokat hozott mind a társadalom, mind az egyház életében. 

– Miután Székesegyházunk megszépült, szükségünk van arra is, hogy egy lelki megújulás is elinduljon az egyházmegyében– szögezte le Veres András győri megyéspüspök a péntek délután tartott sajtótájékoztatón.

Veres András győri megyéspüspök péntek délután sajtótájékoztatót tartott a meghirdetett zsinatról.
Fotó: Csapó Balázs

Ferenc pápa szolgálatának egyik kiemelt témája a szinodalitás, amely közös utat, Isten népének, azaz Egyháznak együttes zarándoklatát jelenti. A közös zarándoklat egyik lényeges eleme a meghallgatás, az odafigyelés arra, mit mond a Lélek az egyházaknak, illetve ehhez kapcsolódóan egymás meghallgatása.

Mint a sajtótájékoztatón elmondták, a 2025. szeptember 13-ig tartó zsinat célja, hogy a hívek mindennapi életét érintő kérdéseket vagy a helyi szinten jelentkező igényeket, kihívásokat megtárgyalja, ezzel kapcsolatban tanácsot kérjen papoktól és laikusoktól egyaránt. A megbeszéléseket 16 munkacsoportban végzik online.

A Győri Egyházmegyei Zsinat mottója és logója is a zsinat szándékát fejezi ki.
Fotó: Csapó Balázs

A zsinatról egy körlevelet is közzétettek, amelyben a híveket részletesen tájékoztatják a zsinat eseményeiről, mikéntjéről. Ezt a papok ezen és a következő hétvégén fogják prédikációjukban a hívekkel megosztani. – Azt szeretnénk, hogy minél több ember értesüljön az eseményről, minél többen mondják el, milyen egyházat szeretnének. Bízunk abban, hogy az egy éves munka sok örömet fog jelenteni azoknak, akik részt vesznek benne – mondta a püspök, aki arról is beszélt, hogy az eseményekről az év során rendszeresen hírt adnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában