Bemutatták értékeiket

2024.09.01. 15:46

Egyed - Hagyományőrző fesztivált rendeztek a dalkörösök - fotók

Az Egyeden élők példásan őrzik hagyományaikat és adják tovább a jövő generációknak. A hétvégén Hagyományőrző Fesztivált rendezett Egyed, melyen vármegyei művészeti csoportok is bemutatták értékeiket.

Cs. Kovács Attila

Fotó: Cs. Kovács Attila

Hagyományőrző Fesztivált tartott a hétvégén Egyeden a helyi Férfi Dalkör. Amatőr művészeti csoportok gyűltek össze, hogy bemutassák egymásnak kultúrájukat, szokásaikat, dalos kincseiket. Kézműves kirakodó vásár is volt, illetve helyi termékeket is kóstolhattak az érdeklődők. A rendezvényen többször is elhangzott, hogy az értékőrző közösségek jelentik a nemzet megtartó erejét. A Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület támogatta a fesztivált.

Egyed fesztivál
Hagyományőrző fesztivál volt Egyeden.

Egyedi fesztivál

Hutflesz Mihály, az egyesület elnökhelyettese kiemelte: az egyediek olyan programot állítottak össze, amely a Rábaköz múltját, hagyományait, néprajzát helyezi a középpontba. Olyan eseményt szerveztek, ami a múltat összeköti a jelennel és a jövőt is vázolja. Kuti Ferenc, az egyedi dalkör elnöke bemutatta közösségüket. A népdalkört 1932-ben alapította meg Bogdán József tanító. Szép sikereket értek el, de a második világháború a közös dalolásnak is véget vetett. Az 1970-es években Kajos László pedagógus szervezte újjá a csoportot. Jelenlegi felállásában 2010 óta működik a dalárda, elsősorban népdalokat énekelnek. 

Tóthné Boda Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatója azt hangsúlyozta a rendezvényen, hogy a ma élők viszik a lángot, továbbadják a hagyományokat. Az egyedi fesztivál is ezt a célt szolgálja, bemutatja és átadja a Rábaköz értékeit. Vadosné Varga Katalin, Egyed polgármestere arról beszélt, hogy fontosak a gyökerek, melyek nélkül ingataggá válna az ember is. "Egyed példásan őrzi hagyományait, amiben élen jár a dalkörünk"-jegyezte meg.

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, kormánybiztos ugyancsak a hagyományőrző rendezvények és közösségek jelentőségéről beszélt. "Az értékmegőrző és értékteremtő közösségek ma már, nem állítom, hogy kizárólagosan, de elsősorban a kistelepüléseken működnek. Megpróbáljuk segíteni a munkájukat, például a Magyar Falu Programban is. Építünk színpadot, felújítjuk a templomot, a plébániát, az iskolát, óvodát és orvosi rendelőt építünk. De nem ezektől lesz falu a falu, hanem attól a munkától, amit a helyiek elvégeznek. Nem tudunk közösségeket vásárolni, de támogatni igen. A közösséget, azaz az alapot a településeken élők tudják megteremteni. Ezeket a közösségeket a továbbiakban is támogatjuk, hiszen rajtuk múlik a magyarság jövője és a józan világ jövője"-fejtette ki Gyopáros Alpár.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában