Művészet

2024.09.01. 10:00

A Moson Megyei Tárlat legjobb alkotóit díjazták Mosonmagyaróváron

87 alkotás érkezett idén a Moson Megyei Tárlatra, melyből 31 művet állítottak ki és négy alkotót díjaztak. Az idei díjzottak: Halmi-Horváth István, Glaser Péter, Karczagi Endre és Glázer-Kozma Edit.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Tizenkettedszer szervezték meg a Moson Megyei Tárlatot: 2012-ben még a Flesch Központ rendezte, 2014-től pedig már a Hansági Múzeum. A mosonmagyaróvári és térségbeli, vagy az innen elszármazott alkotók nyújthatták be ezúttal is munkáikat, s célul tűzték ki, hogy minden korosztályt mozgósítsanak és töröljék el a határvonalat az amatőrök és szakmabeliek között. 

A Mosonvármegyei Múzeum adott otthont ezúttal is a kiállítás megnyitójának: az egybegyűlteket Czuppon Tamás múzeumigazgató köszöntötte, majd Keszeiné Siklósi Zsuzsanna önkormányzati képviselő osztotta meg gondolatait.

– A mostani Moson Megyei Tárlatra 48 műalkotó adta be jelentkezését és 87 alkotás érkezett be. A zsűri alapos kritériumok alapján végigment mindegyik alkotáson és 31-et engedett át a rostán. Az előző tárlatokhoz képest itt is eléggé erős és összetett tematikák sorakoztak fel, a groteszk emberábrázolástól, a természethű tájképen keresztül az egyéni technikával létrehozott nonfiguratív kísérletezésekig – emelte ki Keszeiné Siklósi Zsuzsanna.

A festmények, grafikák mellett régi és új technikával elkészült kisplasztikai és iparművészeti alkotásokat is látni lehet. A korosztály tekintetében is vegyek a kép: a 20 év alattiaktól a 80 felettiekig.

Juhász Bálint, a Hansági Múzeum kurátora és gyűjteménykezelője a művészettörténész szemén keresztül értékelte a kiállított alkotásokig, olyan részletekre is felhívva a figyelmet, amin a laikusok figyelme egyébként átsiklott volna. 

Ezúttal is négy díj talált gazdára. A mosonmagyaróvári önkormányzat elismerését Halmi-Horváth István érdemelte ki, a Mosonmagyaróvár Térségi Társulásét Glaser Péter. A Hansági Múzeum díját, amivel egy egyéni kiállítás lehetősége is járt, Karczagi Endrének ítélték oda. A zsűri díját ezúttal Glázer-Kozma Edit vehette át. 

A megnyitó hangulatához Tercz-Kellei Nikolett, hegedűművész, a Győri Nemzeti Színház zenekarának tagjai járult hozzá. Az alkotások október 6-ig láthatóak. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában