Magyar Fotográfia Napja

2024.08.30. 20:12

Szabadtéri tárlat nyílt Sopron szívében

Péntek délután különleges helyszínen nyílt meg a Soproni Fotóklub kiállítása, amelyet a Magyar Fotográfia Napja alkalmából rendeztek. A 118 éves klub, amely a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjjal és a Sopron Kultúrájáért Díjjal is büszkélkedhet, immár 22. alkalommal hozta el nagy népszerűségnek örvendő szabadtéri tárlatát a Mária-szoborhoz.

Varga Henrietta

Ezúttal a klub 13 tagjának munkáját mutatják be, melyeket az érdeklődők vasárnap estig tekinthetnek meg. 

Kiállítás
Hipshág Gyöngyi, a Soproni Fotóklub elnöke és Barcza Attila a megnyitón. Fotó: Varga Henrietta

A rendezvényt Barcza Attila országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a fotográfia napjának jelentőségét, valamint rávilágított a technológia és a fényképezés közötti folyamatosan fejlődő kapcsolatra.

– Bár a modern technológia, mint például az okostelefonok vagy a magas megapixeles kamerák, bárki számára elérhetővé tették a fotózást, a kép valódi értékét továbbra is az alkotó művészi érzéke, kreativitása és látásmódja határozza meg. A kiállított alkotások is azt bizonyítják, hogy a technikai fejlődés nem veszélyezteti, hanem inkább új lehetőségekkel gazdagítja a fotóművészetet – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a digitális korszakban, amikor évről évre több ezer kép készül, és ezek többsége digitális formában marad, a nyomtatott fotó őrzi meg igazán az alkotások értékét és emlékét.

Kiállítás
Amikor a modell megtalálja a róla készült képet a kiállításon. Fotó: Varga Henrietta

Csigó Gergely, a Fotóklub alelnöke, aki 2004 óta tagja a közösségnek, személyes élményeiről is beszélt. Elmondta, hogy kezdetben olyan emberek társaságát kereste, akiket hozzá hasonlóan a fotóművészet vonz, és hogy a klub tagjainak különböző látásmódja rendkívül inspiráló volt számára. A szabadtéri kiállításon tizenegy képe látható, amelyeket egy 1850-es évekből származó technológiával, az ambrotípia módszerével készített üveglemezekre. Tavaly óta alkalmazza ezt a módszert,ezen munkáiból most először állít ki egy átfogóbb válogatást, célja pedig, hogy ezt az eljárást újra ismertté tegye.

Kiállítás
Csigó Gergely ezúttal az ambrotípia módszerével készített képekkel készült a kiállításra. Fotó: Varga Henrietta

Idén a kiállítás egyben emlékezés is volt. Emlékezés Prunner Lászlóra, aki több mint 20 évig vezette a Soproni Fotóklubot és több mint 50 évig volt annak tagja. Az ő munkái is helyet kaptak a csodálatos környezetben megrendezett tárlaton, így állítva méltó emléket egykori vezetőjüknek és művészi tevékenységének.

Kiállítás
Prunner Lászlóra emlékeztek. Fotó: Varga Henrietta

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában