Elköteleződés

2024.08.06. 14:34

Emmánuel testvér tett örökfogadalmat a bencés szerzetesközösség előtt Pannonhalmán - fotók

Augusztus 6-a Urunk színeváltozása, amely a Pannonhalmi Főapátságban hagyományosan a szerzetesi élet melletti elköteleződés ideje is. A bencés közösség ekkor ünnepeli a szerzetesi életüket megkezdő, fogadalommal elköteleződő, egyházi szolgálatra felszentelt tagjait. Kedden délelőtt Rajta Emmánuel tett örökfogadalmat a bencés szerzetesközösség előtt a Hortobágyi T. Cirill főapát celebrálta misén.

Kisalföld.hu

Fotó: Molcsányi Máté

Emmánuel testvér matematikus és zarándoktábor-vezető. Jelenleg teológus és matek-hittan tanárszakos hallgató, a Hétpecsét hittancsoport egyik vezetője, dicsőítések szervezője a Pannonhalmi Bencés Gimnázium volt diákja.

– Végzős voltam a gimnáziumban, amikor részt vettem egy monostori hétvégén. Ez egy olyan alkalom, amikor a diákok beköltözhetnek a monostorba és együtt vannak a szerzetesekkel. Minden programjukon részt veszünk, együtt imádkozunk, étkezünk, sokat beszélgetünk. Ekkor kaptam egy meghatározó benyomást, ekkor kezdtem igazán meglátni, megismerni ezt a közösséget, hogy kik élnek itt, mit jelent a szerzetesség, mit jelent bencésnek lenni. Akkor éreztem először, hogy jó lenne közéjük tartozni. Aztán ez szép lassan bontakozott ki az egyetemi évek alatt. Először azonban a papi hivatás vonzott és csak az érettségi után kezdett el bennem mozogni a szerzetesség gondolata. De abban biztos voltam, hogy először egyetemre, matematika szakra megyek, tehát nem rögvest teológiára, szemináriumba – mondta egy interjúban Emánuel testvér, akit az örökfogadalom liturgiájában Urunk színeváltozásának története, benne a ragyogás mindig megérintett, ezért jelmondatomnak ezt a zsoltáridézetet választotta: Tekintsetek rá és arcotok felragyog! (Zsolt 33,6) 

– Úgy hiszem, hogy az Úrral való kapcsolat az, ami ragyogóvá tud tenni. A kapcsolat része lehet az imádság, a szüntelen visszatérés hozzá a zsolozsmában. Ha ellankad az erőm, a lendületem, akkor is újra és újra lehetek bátor és visszatérhetek hozzá, mert ez az, ami megadja azt az értelmet, azt a ragyogást, ami be tudja világítani az életemet. És ez nemcsak nekem jelenthet bátorítást, hanem másnak is tudom kívánni: tekintsetek rá és a ti arcotok is felragyog! – vallja a testvér.

A szentmisét élőben közvetítették a Főapátság Youtube-csatornáján: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában