Vendégek szerte Európából

2024.08.23. 19:21

Külföldi táncosokkal búcsúztatta a nyarat a csornai Pántlika néptáncegyüttes

Vendégeket várt a csornai Pántlika néptáncegyüttes a napokban. Az alapításának negyvenedik évfordulóját ünneplő együttes a Premontrei park szabadtéri színpadán külföldi csoportokat fogadott Olaszországból, Csehországból, Lengyelországból és Bosznia-Hercegovinából.

Cs. Kovács Attila

Öt ország táncosai álltak a csornai színpadon. Fotó: Tóth Attila

A csornai Pántlika néptáncegyüttes minden évben rendez nemzetközi találkozót a városban. Hat éve tartják magukat az együttes vezetői ehhez a jó szokásukhoz és most is tánccal és zenével ünnepelték, illetve búcsúztatták a nyarat. 2019-ben azzal a céllal indult a programsorozat, hogy a Pántlika műsorait színesítsék külföldi csoportok fellépéseivel. 

Az elmúlt években 17 tánc- és népzenei együttes fogadta el meghívásukat. Első programjuk a „Határon innen, határon túl” címet kapta és akkor a sárvári Folklórfesztivál vendégeit fogadták. 2020-ban a Covid-járvány miatt csaknem elmaradt az esemény. Ám a pántlikások dolgoztak, készültek és mindenképpen szerették volna bemutatni műsorukat. „Zárt kapus” elő- adást tartottak hát, videófelvételek készültek, melyeket online tettek elérhetővé. A műsor a Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét címet kapta. 2021-ben ismét újdonsággal álltak elő a csornai táncosok és megszervezték a Nemzetiségek Estjét. Ezt követték a 2022-es és 2023-as bemutatók, melyeken rábaközi barátaikat látták vendégül. 

Ebben az esztendőben ismét jöhettek külföldi fellépők, ezúttal is a sárvári nemzetközi fesztivál szereplői közül. Az olasz Termoliból, a lengyel Zespól Regionalny Istebnából, a cseh Hradistanból és Bosznia-Hercegovinából. Az est házigazdájával, a negyvenéves Pántlikával együtt színvonalas műsorral mutatták be hazáik táncait. A rendezvényt a Csoóri Sándor Alap, a helyi önkormányzat, illetve a premontrei rend támogatta. 

Lengyel Ágnes művészeti vezető a Kisalföldnek elmondta: októberben még egy meglepetéssel készülnek: bemutatják a negyvenéves jubileumi műsoron előadott Betyárvilág című táncszínházi produkciójukat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában