Fiatalos, mozgalmas, izgalmas

2024.08.07. 15:41

Kiss József, soproni színidirektor a Hairről és egy fesztivál tervéről beszélt

Fiatalos, mozgalmas, izgalmas, friss előadásokat szeretnénk a közönségnek nyújtani, s ezen belül fordulnánk a kortárs drámairodalom felé, de nem szélsőséges módon, hanem a nézők érdekében, az igényeiket figyelve, szolgálva - mondta Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, aki beszélt a Hair előadás sikeréről, új alkotói pályázataikról, s arról, hogyan szeretne nemzetközi fesztivált létrehozni a Fertőrákosi Barlangszínházban.

Kisalföld.hu

Fotó: Pro Kultúra Sopron/Rombai Péter

- Most jöttünk ki a Hair premierjéről, felállva tapsolt a közönség. Miért a zalaegerszegi Kvartélyház Szabadtéri Színházzal működik együtt a Soproni Petőfi Színház most ennél a darabnál?

- Mondhatni, véletlen találkozás, de az életben nincsenek véletlenek. A színművészeti egyetem folyosóján találkoztam Tompagábor Kornéllal, aki mondta, szeretné színpadra vinni a Hairt, mit gondolok erről. Feleltem, ragyogó ötlet, ha ma létezik darab, ami a világunkat szemlélve aktuális, ez tényleg az. Azonnal felajánlottam, legyen közös produkciónk ez. Egy perc alatt zajlott az egyezségünk, együttműködésünk. Ez a mű sajnos ma nagyon aktuális. Itt zajlik tőlünk nem messze egy értelmetlen háború, s még sok helyen a világban is ugyanezt átélik emberek milliói, amikor érdekek, hatalmak irányítanak, vesznek el életeket, miközben mindenki békére vágyik. A színház jelezzen feléjük, fontos!  Ez a darab szól szabadságról, szerelemről, barátságról, a másikért való kiállásról, a békéről, a szeretetről. Generációkat köt össze a csodálatos zene, az emberi történet, Milos Forman zseniális filmje, annak emléke. Kitaláltuk a formáját az együttműködésnek, így jött a barlangszínházba a premier. Két teltházas előadás felállva ünneplő közönséggel. Ami nekem mindig örömet ad, sok fiatal vesz részt több helyről az előadásban. Jönnek a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói, érkeznek zalaegerszegiek, Békéscsabáról is jön szereplő és persze Sopronból, hiszen az őszi, novemberi előadásban a mi társulatunk mutatkozik meg. Szeretnénk, ha nézőink nyitott szívvel jönnének hozzánk, hasson rájuk mindaz, amiért a Hair egyetemes kulturális érték örök érvényű üzeneteivel.    

színház
Fotó: Pro Kultúra Sopron/Rombai Péter

- Ez lesz most az első olyan évada, amikor szeretné megmutatni, milyen színházat kínál Sopronnak, a nézőknek. Mik vezérlik?

- Lendületes, a gondolatok megújulását elősegítő, szerethető színházban gondolkodom. Elindultunk egy úton, megtettük az első lépéseket. Nyitunk a nézők felé, s nyitunk a kortárs irodalom felé, de nem úgy, hogy a közönség elforduljon tőlünk. Remek szerzők kiváló darabjait olvashatom nap mint nap, s szeretnénk ezeknek a műveknek teret adni. Úgy beillesztve a műsortervünkbe, hogy színészközpontúak tudjunk maradni. Abban a színházban hiszek, amelyik irodalom és színészközpontú. A rendező nálam a harmadik helyen van, mondom ezt úgy, én is rendező vagyok. S ilyen tapasztalatból már most el tudom mondani, hogy a közönségünk elkezdett egy hullámhosszon gondolkodni velünk, mert a következő évadra 15 százalékkal több bérletet váltott úgy, hogy jövőre kettő kortárs darabot tűzünk műsorra, de, ha jól megnézzük, még hozzá jöhet a Fellini Országúton című filmjéből készült előadás is, hiszen azt jómagam alkalmaztam színpadra. Így három kortárs darabunk lesz.  

- Sopron lesz a kortárs irodalom központja?

- Örülnék neki. Ezért még két pályázatot írtunk ki fiatal, kortárs alkotóknak. Szeretnénk helyzetbe hozni őket. Az egyik egy úgynevezett projekt pályázat, amelyet 40 év alatti egyetemi diplomával rendelkező rendezőknek szánjuk. Ennek lényege, hogy az alkotók hozzanak olyan elképzeléseket, amelyeket ők színpadon látnának a 2025/2026 -os soproni évadban. Előny, ha kortárs magyar drámával érkeznek, s csapatban gondolnak: rendező, díszlet, jelmez együtt legyen, mint egy csapatnál. A pályázat kétfordulós. Írásban kell az elképzeléseket benyújtani, a leghűségesebb város társulatának gerincét alkotó színészekre alapozott szereposztási javaslattal, majd a második fordulóban a színház vezetősége előtt kell a pályázatot egy prezentáció keretében bemutatni, megvédeni, akár egy diplomamunkát. Ennek a pályázatnak a benyújtási határideje 2024. augusztus 31. A másik pályázatunk szintén kortárs szervezőknek szólnak. Ez egy drámaíró pályázat a Páneurópai Piknik 35. évfordulója alkalmából. Olyan műveket várunk, amelyek az európai történelmet befolyásoló napokról, közvetve a berlini fal leomlásához kötődő eseményekről, összefüggésekről, emberi sorsokról szólnak. Izgalmas téma ez, sokszínűen lehet ábrázolni akár a nagypolitika, vagy a rendszerváltás részéről is. 

A pályázat nyertesének művét a soproni színház bemutatja. A második helyezett egymillió forintot, a harmadik hatszázezer forintot kap.  Ennek a pályázatnak a benyújtási határideje 2024. október 31.

 

Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója.
Fotó: Pro Kultúra Sopron/Rombai Péter

- A Hair sikere a Fertőrákosi Barlangszínházban azt is jelenti, jövőre is kitalálnak valami nagy dobást?

- Egy színházi fesztiválban gondolkodunk, amely a hely szelleméhez méltóan erős karaktert is adhat a Barlangszínháznak. Megmaradnának a zenés programok, koncertek, s mellé a nemzetköziséget erősítve patrióta szellemben szeretnénk bemutatni vagy meghívni, angol, cseh, szlovák, szlovén, osztrák, spanyol műveket vagy előadásokat. Ezen most dolgozunk, a munkacíme jelenleg Bohém fesztivál, lehet nem ez lesz a végleges név. Ebbe beleférnének az angol páros, Gilbert és Sullivan művei, Hasek, Hrabal vagy az osztrák Stolz alkotásai. Ez lenne egyfajta centruma az évadnak, megtartva természetesen a barlangszínházi szezon nyári, igényesen szórakoztató jellegét, minőségét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában