Egyedi élmények

2024.08.25. 18:00

Jubileumot ünnepelt az Arcus Temporum Pannonhalmán – fotók

A hazai zenei, irodalmi és képzőművészeti élet kiválóságai mutatkoztak be a Pannonhalmi Főapátság háromnapos fesztiválján, az idén 20. évfordulóját ünneplő Arcus Temporum-on. A nagyszabású esemény vasárnap ért véget a 800 éves bencés Főapátság bazilikájában.

Ollári Gergely

A több napos eseményen egyebek mellett komolyzenei koncertek, felolvasószínházi előadás, képzőművészeti performanszok, kiállítás és spirituális programok várták a vendégeket.

Jubileumot ünnepelt az Arcus Temporum Pannonhalmán – A hazai zenei, irodalmi és képzőművészeti élet kiválóságai mutatkoztak be a Pannonhalmi Főapátság háromnapos fesztiválján.
Jubileumot ünnepelt az Arcus Temporum Pannonhalmán – A hazai zenei, irodalmi és képzőművészeti élet kiválóságai mutatkoztak be a Pannonhalmi Főapátság háromnapos fesztiválján.
Fotó: Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Az első Arcuson egy kortárs és egy klasszikus zeneszerzőt hívott párbeszédre a bencés szerzetesközösség. Akkor Szofia Gubajdulinát és Bachot kötötték össze az időívek (Arcus Temporum). Idén a 20. jubileumi fesztivál korunk kiváló zeneszerzőjét, a nemrég elhunyt Eötvös Pétert és Mozartot állította párhuzamba egymással. Öt komolyzenei nagykoncerten a két komponista művei szólaltak meg a fesztivál ideje alatt. 

Idén is egyedülálló élmény volt a résztvevőknek a vasárnapi hajnali hangverseny. A felkelő napnak a pannonhalmi Szent Márton-bazilika ónixablakán átszűrődő fénye teremtett különleges atmoszférát, és emelte a zenei élményt spirituálissá. 

Jubileumot ünnepelt az Arcus Temporum

Az Arcuson olyan zeneművészek várták a közönséget, mint Simon Izabella és Várjon Dénes zongorista házaspár, a Concerto Budapest szólistái, a Keller Quartet és a Korossy Quartet. Bár Eötvös Péter személyesen már nem lehetett jelen az eseményen, az itt elhangzó darabjait maga állította össze. A zeneszerző volt a Concerto első állandó vendégkarmestere. Utolsó darabja, amit az együttessel rögzített, élőben hangzott fel vasárnap, a fesztivál zárónapján. A koncerten felcsendülő Respond című mű egy korábbi brácsaversenyének az átirata, amely egy imádott személytől vett búcsú fájdalmáról mesél. 

A templomünnep adta a témáját a Bazilika800 emlékévre rendezett kiállításnak is, amelyet a fesztivál napjaiban Virágvölgyi István kurátor és Winkler Nóra mutatott be az érdeklődőknek. A fotótárlaton Balázs Attila fotógráfus nyolc 100 éves honfitársunk portréján keresztül igyekezett megfoghatóvá tenni a templom elmúlt évszázadait. 

Dejcsics Konrád atya, a fesztivál igazgatója úgy fogalmazott: az Arcus napjaiban arra hívják a vendégeket, hogy töltsenek el időt egymással, a csendben a monostor ezeréves falai mögött. 

Mint mondta: a háromnapos fesztivál ideje alatt időt szántunk arra, hogy a 800 éves templomban otthonra találjunk. Ezt az időt a kultúrában, a zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás terében töltöttük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában